Ženski hormoni i debljanje

Pogledaj video i saznaj koliko hormoni utječu na debljanje kod žena

Pogledaj video-epizodu u kojoj su kandidatkinje akcije 'Mršavimo zajedno' Karmela i Ana posjetile Polikliniku Sunce, provjerile svoje zdravstveno stanje i otkrile kakva je veza između hormona i debljanja

Iako je oduvijek imala problema s kilogramima, poznata tv-voditeljica Karmela Vukov-Colić smatra kako joj zbog 'ludovanja' hormona u menopauzi mršavljenje sada pada još i teže. Uslijed zaposlenog životnog ritma, obroke uzima neredovito, a često preskače doručak.

Je li menopauza isprika za debljanje?

Ginekologica dr. Eva Jendriš Škrljak, kod koje je Karmela obavila ginekološki pregled, komentirala je kako je normalno da žena u periodu od dvadesete godine do menopauze dobije između 5 i 10 kilograma.

'Žene se više debljaju kad uđu u menopauzu, ali to je čitav niz hormonskih zbivanja koji su naravno povezani s usporavanjem metabolizma, istim prehrambenim navikama i manjom tjelesnom aktivnošću'.

'Ipak, debljina utječe na hormone, a ne hormoni na debljinu', kaže ginekologica dr. Eva Jendriš Škrljak.

Kontracepcija i debljanje

Studenticu Anu Butara je zanimalo da li kontracepcijske pilule koje uzima mogu imati utjecaj na prekomjernu tjelesnu težinu.

'Trend u svijetu i kod nas su kontracepcijske pilule s niskom dozom hormona koje ne bi trebale utjecati na promjenu tjelesne težine. To je jedna od čestih zabluda da pilule utječu na povećanje tjelesne težine', kaže dr. Eva Jendriš Škrljak.