Ljepota i relax 04. studenoga 2010.

Crvenilo lica može biti kronična bolest

Nevia-Laser
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Virusne bradavice, staračke pjege i rosacea, to jest crvenilo lica, najčešći su kožni problemi zbog kojih čitateljice Zdrave Krave traže savjet stručnjaka. Dr. Nevia Dellalle Lozica, dermatologica iz Poliklinike DermaLife, otkriva nam koji su uzroci i najučinkovitiji načini uklanjanja ovih promjena na koži

Virusne bradavice

Virusne bradavice (Verrucae) su hiperkeratotične izrasline najčešće smještene na šakama i stopalima, ali mogu biti smještene bilo gdje na tijelu. Postoji više različitih tipova ovih bradavica (vulgares, planae, juveniles, filiformes, plantares). Odgovorni virus je HPV, ali različiti tip za određene bradavice. Brojne su kemijske (podophylin, salicilna kiselina, imiquimod) i mehaničke metode uklanjanja bradavica, kao što su krioterapija tekućim dušikom, ekskohleacija, elektrokoagulacija, radiokirurške metode i tako dalje.

Na kapcima, vratu, licu, usnicama i nosu neki ljudi imaju filiformne bradavice koje su tanke i imaju usku bazu, a vrlo često se mijenjaju s benignim tumorima koje zovemo fibroma mole i najčešći je benigni tumor na koži srednje i starije dobi.

Za razliku od virusnih filiformnih bradavica, uzrok ovim promjenama nije točno utvrđen. Najčešće su ti benigni tumori smješteni na mjestima trajnog trenja kao što su vrat, potpazuh, preponska regija, trbuh kod pretilih i sve druge intertriginozne regije. Promjene su češće multiple, uklanjaju se mehanički uglavnom na isti način kao i virusne bradavice. Metoda koju najčešće preporučam je radiokirurška metoda kojom se nježnim pokretom aplaniraju pojedine tvorbe, a rane cijele bez ožiljaka. Uklanjanje se svakako preporuča zbog estetske neprihvatljivosti i održavanja higijene, a i zbog moguće inflamacije te subjektivnog osjećaja svrbeža koji nije rijedak.

Staračke pjege

Lentigo solaris/senilis su smeđe ili crno-smeđe okrugle mrlje, oštro ograničene pigmentacije u razini kože ili blago iznad razine kože. Postoji više vrsta lentigo promjena, a staračke pjege ili lentigo senilis se javljaju na fotoeksponiranoj koži i zapravo se radi o istim promjenama. Uglavnom ih vidimo na dorzumima šaka, licu i prsištu iznad 40-te godine života. Moraju se razlikovati od seboroičkih keratoza i malignih promjena. Uklanjaju se mehaničkim i kemijskim putem. Najbolji se rezultati postižu srednje dubokim pilinzima te radiokirurškim metodama. Postupke je ponekad potrebno ponavljati više puta.

Zanima te koje promjene na koži mogu biti znak pojave melanoma?

Crvenilo lica i kapilare

Za bolest kože koju nazivamo rosacea, to jest ''crvenilo lica'', postoje brojna imena. To je kronična, relativno sporo progredirajuća bolest koja prolazi kroz nekoliko faza razvoja. 

Prvu fazu karakterizira crvenilo lica – povremeno, nakon izlaganja toplini ili konzumiranjem vrućih ili alkoholnih pića te začinjene hrane, ili trajno, neovisno o vanjskim čimbenicima. U ovoj fazi su vidljive i proširene kapilare i liječenje je najučinkovitije, ali znakove treba prepoznati i započeti neki od sljedećih postupaka. Koža ovih pacijenata je osjetljiva pa aplikacija lokalnih preparata može izazvati osjećaj pečenja ili zatezanja te se započinje njega kože neutralnim preparatima za obnavljanje (emolijenti) uz obaveznu zaštitu od sunca SPF 50+.

Također je preporučljiva i peroralna antiobiotska terapija kroz mjesec dana radi potpunog smirivanja kada slijedi lokalna terapija preparatima kao što su azelaična kiselina, metronidazol, retinoidi. Svakako će biti potrebno nekoliko mjeseci da bismo dobili rezultate liječenja.

Elektrokoagulacijom, radiovalnom koagulacijom te laserom mogu se ukloniti vidljive krvne žile kroz nekoliko postupaka. Posebno je važno kožu zaštiti od sunca kroz cijelo vrijeme terapije i oporavka.

Učinkovita terapija laserom

Crvenilo i vidljive krve žile se vrlo efikasno tretiraju laserima. Neablativnim laserskim postupkom djelujemo na vaskularne strukture u papilarnom dermisu i nježno, bez oštećivanja epidermisa koaguliramo krvne žile te na taj način smanjujemo utjecaj vanjskih faktora na njihovu fragilnost i daljnju progresiju bolesti.

Istovremeno neablativnim laserom kojim djelujemo na difuzno crvenilo, možemo tretirati i pojedinačne kapilare. Za potpuni rezultat potrebno je učiniti najmanje 6-8 laserskih tretmana kroz godinu dana, tijekom nekoliko godina. Jednom kada se postignu rezultati, potrebno je povremeno ponoviti postupak, radi dugotrajnijeg učinka. Svakako je dobro započeti terapiju u hladnijim mjesecima, ali neablativni laserski postupci se mogu raditi tijekom cijele godine.

Saznaj kako se laserom mogu smanjivati ožiljci i zaglađivati bore!

Rocasea papulopustuloza je drugi, teži oblik bolesti karakteriziran stalnim crvenilom, brojnim teleangiektazijama (proširenim kapilarama) te papulama i pustulama (gnojni prištevi). Postoje brojne, ali zahtjevnije terapijske metode koje se primjenjuju u ovoj fazi bolesti, ali je uvijek najučinkovitija kombinirana terapija.

U posljednjoj fazi bolesti dolazi do zadebljanja kože, najčešće nosa (tzv. rhinophyma), ali i drugih dijelova lica. U toj fazi se moraju zadebljani dijelovi kože ukloniti kirurškim putem, laserom, dermoabrazijom, elektrokoagulacijom ili radiokirurškim metodama. Novije generacije erbijskog ili frakcijskog lasera su manje agresivne i vrlo učinkovite no postupak je potrebno ponoviti ponekad do 3 puta. Dermoabrazijom se uklanjaju površinski slojevi kože, a procesom cijeljenja stvaraju se novi, glatki slojevi kože. Najpopularnije i vrlo učinkovite su ipak elektrokoagulacija i radiokirurška (radiovalna) ablativna metoda, kojima se mogu potpuno remodelirati zadebljani slojevi kože s izvanrednim estetskim rezultatom.

Poseban oblik rozaceje je okularni oblik, koji se može javiti samostalno, ali i zajedno sa svim prije navedenim oblicima bolesti.

Više info: www.dermalife.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Marselita

      Dobar dan! Vec 5 mjeseci se borim sa crvenilom koze i crvenim flekicama koje lice na bubuljice oko usnu i na izbocine po licu. Konacno mi je doktor rekao da imam rosaceu i dao mi je Roza kremu da koristim. Ja imam osjecaj da se stanje ne mjenja. Kako da se rijesim ove bolesti? Unaprijed hvala

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.