Fitness 28. siječnja 2011.

Jutro je za trčanje, večer za teretanu

Vjezbanje_Plava
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jutro je najbolje vrijeme za aerobni trening i baš zato vrhunski sportaši uvijek trče u jutarnjim satima. Trening kojem je cilj mršavljenje, odnosno redukcija potkožne masti, rezultate donosi i ako vježbaš popodne. Saznaj kako napraviti svoj raspored vježbanja i kakav trening je najbolji kada si pod stresom!

Potaknuti pitanjem čitateljice u kojem je dijelu dana najveći efekt od vježbanja i kako vježbanje prilagoditi 8-satnom radnom danu, objavljujemo odgovor našeg stručnog suradnika, trenera Branimira Vajde iz Fitness kuće Collum:

Testiraj uspješnost treninga!

Idealno vrijeme za trening je prije podne jer tada tijelo nakuplja energiju za nadolazeće dnevne napore. Najveće poboljšanje aerobnog kapaciteta moguće je postići aerobnim vježbama u jutarnjim satima, dok je tijelo odmorno. Stoga svi vrhunski sportaši trče ujutro.

Tempo takvog treninga treba biti ugodan i cijelo vrijeme bi trebao biti prisutan osjećaj kao da je u cijelom tijelu poboljšana cirkulacija krvi.

Nakon treninga, najbolji test za njegovu uspješnost jest površinska temperatura tijela. Stavljajući dlan na kožu možemo provjeriti jesmo li uspjeli prokrviti sve dijelove tijela.

Popodne se brže mršavi

Također postoji teorija da je trening za redukciju potkožne masti najbolje provoditi u popodnevnim satima, što je isto potvrđeno u praksi. Međutim, ti rezultati su vezani uz ljude koji imaju prosječan i iznadprosječan primitak kisika, odnosno veliki aerobni kapacitet. Osobe sa smanjenim aerobnim kapacitetom neće imati toliko uspjeha ako treniraju popodne.

Najbolje je ako možeš napraviti ciljane treninge i razdvojiti ih tijekom tjedna. Preporučujem i vikendom boravak u prirodi uz aerobne treninge koji će ti zadovoljiti tjednu potrebu za aerobnim treningom i olakšati ti tjedni raspored.

Vježbe snage u teretani

Jedno od najčeščih pitanja jest kada i kako izvoditi treninge snage. Nekima odgovara da je to intenzivni trening prije spavanja, a neki više vole lagani trening, jer ih kasno vježbanje razbuđuje.

Upoznavajući ljude i njihove potrebe za treningom shvatio sam da trebaju u početku biti zadovoljene tri komponente prije odabira popodnevnih ili večernjih treninga: psihičko stanje (intenzitet treninga), količina energije koja je ostala nakon radnog dana (ekstenzitet treninga) i kvaliteta dnevnog unosa hrane (ukupni energetski volumen treninga).

Upoznaj svog trenera s te tri osnovne komponente i on bi ti trebao osmisliti trening koji će ti odgovarati po zadanim kriterijima.

Ne forsiraj se, jer bi regeneracija organizma od poslijepodnevnih ili večernjih treninga trebala trajati maksimalno šest sati.

Trening za osobe pod stresom

Na primjer, osobe koje na trening dođu pod stresom trebaju imati kratke, intezivne i motorički zahtjevne treninge da se ispolji negativna energija, a vježbe trebaju zahtjevati koncentraciju, tako da osoba ne misli na stresne situacije koje su je dovele u to stanje.

Takvom pripremom za treningom upoznaješ svoje tijelo i daješ mu ono što treba, a pritom ga ne iscrpljuješ.

Popodne možeš iskoristiti za treninge s pomagalima u fitness centru, pazeći da ne remetiš ciklus odmora i da ti vježbanje ne utječe na periode spavanja.

Vođenjem evidencije jutarnjeg pulsa možeš pratiti je li se tijelo dovoljno odmorilo od vježbanja večer ranije. Zapiši broj otkucaja srca u minuti neposredno nakon buđenja. Izbroji otkucaje srca u 30 sekundi i pomnoži s dva te zapiši rezultat u tabelu.

Jutarnji puls je mjerilo koliko se organizam odmorio od prošlodnevnih napora i vrlo je bitan faktor u doziranju i korigiranju dnevnih opterećenja. Puls ne bi smio imati velike dnevne oscilacije, a ako je povišen, smanji intezitet treninga ili traži od trenera aktivni odmor.

Više info: www.collum.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      eva

      Istina, najbolje je trčati rano ujutro! Probala sam i navečer i bila sam premorena. Sve treninge trčanja odrađujem u 5 ujutro, prije posla.

    • Avatar mimi13
      mimi13

      da, bilo bi zgodno trčati ujutro, ali većina nema satnicu kao amerikanci, od 9 do 5..većina se diže u 6, da bi stigla na posao u 7 isl... zanima me još jedna stvar, trčanje po hladnom i vlažnom vremenu, koliko je to zdravo? znam da organizam troši više na hladnoći, pa se uz trčanje kcal potroše i na zagrijavanje tijela, tako da je dobro za skidanje kg, a i kondiciju. ali što je sa plućima? nekoliko sam puta trčala po hladnom vremenu, i imala osjećaj da sam zaledila pluća i sve organe oko njih, a kasnije sam kašljala i imala problema tjedan dana.. savjet?

    • Default avatar -
      zoe

      Super je kada možeš primijeniti jutarnje trčanje. Cijeli dan si odlično raspoložen. Inače sam tračala u jutro od 7 do 8 sati, ali od kada sam počela raditi i ustajati u 5 h to nikako nije moguće realizirati. Na žalost.!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.