Zdravlje Simptomi i pomoć 31. svibnja 2016.

Top 5 razloga zašto prestati pušiti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da ako prestaneš pušiti možeš izgledati mlađe, smanjiti rizik od kvarenja zubi, odgoditi stvaranje bora na licu i intenzivnije osjećati okus hrane?  Pročitaj top 5 razloga zašto bi trebala zbog zdravlja, ali i zbog ljepote, odbaciti cigaretu zauvijek

Vjerojatno te tvoja obitelj i prijatelji svakodnevno gledaju ispod oka i napominju kako pušenjem ugrožavaš svoje zdravlje, a mediji i liječnici upozoravaju na ozbiljne posljedice pušenja na zdravlje tvojih organa.

Za većinu nas, strah od bolesti i briga za zdravlje su najvažniji motivacijski faktori za odbacivanje ove loše navike. Ali, ipak donosimo ti još nekoliko prilično dobrih razloga zbog kojih bi trebala zauvijek baciti cigaretu.

  1. Svježiji dah i zdraviji zubi - Poznato je kako su cigarete jedan od glavnih krivaca za žutu boju zubiju i neugodan miris iz ustiju. Jednom kada odbaciš cigaretu, tvoji zubi će biti bijeliji, a tvoj dah će biti puno svježiji. Također, puno je manja vjerojatnost da će ti se zubi kvariti ili ispadati. Osim svježeg daha, tvoja kosa, odjeća, kuća i auto će također mirisati ljepše i svježije.
  2. Blistavija koža i manje bora - Kao najveće krivce za razvoj bora, osim starenja, možemo navesti stres, sunce i pušenje. Mnoga istraživanja su pokazala da pušenje dramatično ubrzava starenje kože uzrokujući bore, oštećenja i opuštanje kože.  Također, koža pušača tanja je od kože nepušača, a na tanjoj koži lakše nastaju pigmentacije, oštećenja, bore i drugi znaci starenja. Pušenje ubrzava starenje, a stručnjaci su utvrdili kako pušač u prosjeku izgleda oko 1.4 godinu stariji od nepušača. Prestankom pušenja koža će ti postati blistavija, poboljšat ćeš tonus, koža će se manje isušivati i odgodit ćeš preuranjeno stvaranje bora.
  3. Intenzivniji okus hrane - Mnogi dugogodišnji pušači koji su prestali pušiti kažu kako ih je iznenadio intenzivan okus, miris i doživljaj hrane nakon prestanka pušenja. Kažu kako su opet počeli uživati u hrani svim osjetilima.
  4. Ljepši nokti - Nikotin u cigaretama je odgovoran i za "mrlje" na prstima i noktima. Kada  mjesečnom trošku za cigarete, pribrojiš i trošak za redovitu manikuru kojom prikrivaš žute nokte, nije li jednostavnije prestati pušiti i potrošiti te novce negdje drugdje?
  5. Bolji vid - Kada se govori o prestanku pušenja, malo tko se sjeti spomenuti kako pušenje može povećati rizik za različite probleme s vidom, poput degeneracije makule i dijabetičke retinopatije koja može završiti i sljepoćom.

Ovi su razlozi i više nego dovoljni da otjeraš cigaretu iz svog života, zar ne?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Lisa533

      Tablete za prestati pušiti - http://bit.ly/29AyIOe

    • Default avatar -
      Danabela

      Upravo su svježi dah i ljepši zubi bili razlog prestanka mog pušenja! :-)Kad su mi djeca okretala glavu od mene riječima:-Fuj,mama, smrdiš!-ozbiljno sam se rastužila i rekla da je dosta! Nakon 22 godine!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.