Hrana 23. ožujka 2011.

Srdele s potočarkom i palentom

010
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Marinela ti je priredila lakšu varijantu prženih srdela pripremljenih na samo nekoliko kapi ulja. Kao prilog srdelama, dodala je palentu narezanu na pravokutnike i salatu potočarku. Srdela pripremljena u Dry Cookeru je mekana, a njezina kožica hrskava izvana

Gušti u srdelama

Rijetko mogu odoljeti friškoj srdeli, i to ne zbog cijene, nego jednostavno zbog bezbroj načina na koje se ta riba može spremiti. Nije sve u friganoj ribi i blitvi, iako ruku na srce, i to volim ponekad pojesti. Ovaj sam se puta odlučila za jednu lakšu varijantu frigane ribice.

S obzirom da sam nedavno dobila Dry Cooker od Delimana odlučila sam ga testirati. Mogu reći da je odlično prošao test pečenja srdele sa samo nekoliko kapi ulja. Bit ću iskrena, nisam isprva mislila da će se nježna kožica srdele uspjeti sačuvati, no ugodno sam se iznenadila.

Već sam ranije koristila posuđe presvučeno keramikom za kuhanje i pokazalo se odličnim za prženea s minimum masnoće. Dry Cooker mi je pak zanimljiv i s druge strane, jer zadrži dovoljno vlage u ribi kad se poklopi, a istovremeno se prži na minimum ulja, a da se uz sve navedeno ne raspadne, ili se odvoji kožica. Ukratko srdela je ostala mekana, njezina kožica hrskava izvana. Dakle, prošao test srdele i za to ''thumbs up''. Idući puta testiram meso.

Odnedavno se sve češće na placu i u supermarketima može pronaći i salata potočarka domaće proizvodnje. Meni se sviđa njezina mesnata tekstura koja je razlikuje od npr. matovilca koji ima tanje listove, a okusom je nešto slađa od njega. Srdela i salata potočarka inspiracija su za ovo jednostavno, jeftino, a jako fino jelo. Možeš ga poslužiti kao predjelo.

Sastojci za 4 osobe

  • 500 g svježe srdele
  • 300 g salate potočarke
  • 300 g kukuruzne krupice
  • 2 češnjaka
  • 100 ml mlijeka
  • 1 litra vode
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • sol, papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti palentu sa srdelama i potočarkom!

Priprema s guštom

  1. Očisti srdele. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili, ako si manje vješt, nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu, u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš srdele i staviš na kosu podlogu da se ocijede od vode.
  2. Operi i očisti salatu potočarku. Dobro je ocijedi od vode.
  3. U međuvremenu stavi vodu da zakuha (oko dvije litre). Kad zakuha stavi u nju 2 jušne žlice soli. Polovicu salate potočarke ubaci u slanu kipuću vodu na dvije minute i zatim je izvadi i dobro ocijedi od vode.
  4. Uz pomoć štapnog miksera ili sjeckalice usitni blanširanu salatu potočarku. Nakon toga dodaj joj 100 ml maslinovog ulja i malo soli te sve još jednom dobro izmiksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu koja će ti poslužiti kao umak.
  5. Oguli češnjak. Izreži ga na tanke ploške. Ostavi ga 10 minuta da se marinira u mlijeku. Dobro ga osuši kuhnjskim papirom. U malo maslinovog ulja na jakoj vatri poprži oko 1 minutu. Izvadi i ostavi sa strane da se ocijedi na kuhinjskom papiru.
  6. U međuvremenu stavi kuhati vodu za palentu (za ovaj recept obavezno kupi pravu kukuruznu krupicu, a ne instant palentu!). Kad voda zavrije dodaj joj soli. Na laganoj vatri dodaj polako kukuruznu krupicu u vodu. Dok je dodaješ, neprestano miješaj. Miješaj i kuhaj dok ne dobiješ kompaktnu masu. Na kraju dodaj 2 žlice maslinovog ulja i još jednom sve dobro promiješaj.
  7. Manji lim za pečenje malo poprskaj vodom. Rasporedi toplu palentu na lim na debljinu cca 2 cm. Ostavi da se ohladi.
  8. Palentu koja se ohladila istresi iz lima za pečenje i uz pomoć noža ili kalupa oblikuj pravokutnike ili neke druge oblike po tvojoj želji.
  9. Ostatak salate potočarke začini s malo maslinovog ulja, aceta balsamica, soli i svježe mljevenim paprom
  10. Osuši srele kuhinjskim papirom ako se nisu dovoljno ocijedile i lagano ih posoli.
  11. Posudu Dry Cooker namaži s nekoliko kapi ulja uz pomoć kista ili se posluži prstima. Ugrij posudu – da je dovoljno ugrijana možeš znati i po tome što je ručka promijenila boju ili pak iskustveno. Posloži srdele u posudu. Poklopi poklopcem i peci najviše dvije minute sa svake strane. Pažljivo ih okreni s jedne na drugu stranu i onda makni s vatre.
  12. Na tanjur rasporedi malo umaka od salate potočarke. Dodaj komad izrezane palente. Na palentu stavi malo začinjene salate potočarke i nekoliko srdela. Pospi s malo čipsa od češnjaka.

Ovo jelo je jednako dobro i kad su srdele tople i kad se ohlade, a uz njega dobro dođe i čaša svježe žlahtine.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.