Hrana 01. svibnja 2011.

Lazanje sa skutom i mladim špinatom

Lazanje_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Paška ovčja skuta proljetna je namirnica koja se može iskoristiti na niz načina, a zbog zrnate teksture i posebne arome jelu daje specifičan okus. Marinela ti predlaže da skutu, ovčju ili kravlju, spojiš s mladim špinatom, muškatnim oraščićem i timijanom i iskoristiš kao nadjev za ukusne domaće lazanje

Gušti u paškoj ovčjoj skuti

Paška ovčja skuta je jedna od mojih omiljenih proljetnih namirnica. Može se iskoristiti na bezbroj načina, u slatkim i slanim kombinacijama. Ako imaš sreće pronaći dobar izvor prave paške skute obavezno je probaj.

Ja sam se dogovorila s tetama koje prodaju na tržnici koje mi uvijek ostave pola kilograma svježe skute s Paga. I sama se moram izboriti za najbolje namirnice, koje uvijek dolaze u ograničenim količinama.

Ipak, ako ti ovčja skuta nije dostupna, za pripremu jela možeš koristiti i kravlju skutu. No s obzirom na nešto zrnastiju teksturu i specifičnu aromatiku ovčje paške skute, preporučam da ipak pokušaš nekako doći do nje. Prema mojim saznanjima, moguće ju je pronaći povremeno na tržnicama u svim većim gradovima.

Sastojci za 4 osobe

Za tijesto za lazanje:

  • 300 gr brašna
  • 3 jaja
  • Sol

Za bešamel umak:

  • 80 gr maslaca
  • 7 dl mlijeka
  • 60 gr brašna

Za nadjev:

  • 300 gr paške ovčje skute
  • 300 gr mladog špinata
  • muškatni oraščić
  • 50 gr parmezana
  • sol, papar
  • timijan

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti lazanje s paškom skutom i špinatom

Priprema s guštom

  1. Osnovni omjer za pripremu bilo koje domaće tjestenine je otprilike 100 gr brašna i jedno jaje, to ćeš uvijek lako zapamtiti.
  2. Prosij brašno i stavi ga na jedan kup. U sredini napravi rupu te u nju dodaj jaja i malo soli. Jaja izmuti vilicom. Polako im dodaj brašno počevši s ruba kupa. Kružnim pokretima vilicom muti brašno i jaja sve dok smjesa ne postane homogena. Pazi da se rubovi kupa ne razbiju, da ti se jaja ne bi razlila po radnoj površini.
  3. Zatim ostatak brašna koji ti je ostao na rubu ravnomjerno rasporedi preko homogene smjese počevši od rubova kupa prema sredini. Stisni rukama s donje strane i oblikuj lopticu. Mijesi smjesu nekoliko minuta i povremeno lagano pobrašni površinu na kojoj radiš da se ne bi lijepila.
  4. Kada dobiješ čvrstu homogenu smjesu oblikuj lopticu, zamotaj je u prozirnu foliju i ostavi da odstoji pola sata. Kasnije podijeli tijesto na 5 komada (ovisno o veličini lima za pečenje) i razvaljaj tanko povremeno dodajući brašno na površinu da se ne zalijepi. Tijesto razvaljaj na debljinu 1 mm (bit će ti lakše ako imaš mašinu za razvlačenje tijesta, ako nemaš onda zasuči rukave i kreni valjati). Svježe pripremljeno tijesto za lazanje nije potrebno prethodno kuhati, ''skuhat'' će se u nadjevu u pećnici.
  5. Špinat kratko blanširaj u kipućoj slanoj vodi, dobro ocijedi i ostavi da se ohladi. Kada se ohladi nareži špinat na tanke rezance i još jednom rukama stisni i ocijediš eventualni višak vode. U zdjelu stavi pašku skutu i lagano je razmrvi. Dodaj joj naribani muškatni oraščić, listiće timijana, sol i papar i sve dobro promiješaj.
  6. Pripremi bešamel umak. Na maslacu napravi zapršku od brašna. Zatim dodaj mlijeko i jednu malu čajnu žličicu soli te neprestano miješaj oko desetak minuta na laganoj vatri. Pripazi da se smjesa ne zgruša i ne zagori. Kad se zgusne makni s vatre.
  7. Razvaljano tijesto smjesti na lim za pečenje namazan maslinovim uljem ili maslacem. Slaži – red tijesta, pa dodaj ravnomjerno red skute, red špinata, dio bešamela i malo timijana. Tako posloži sve slojeve i završi s tijestom koje ćeš premazati s još malo bešamela i obilato posuti ribanim parmezanom. Peci na 180 stupnjeva otprilike 30 min.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.