Eko 19. listopada 2011.

Što je ponudio ZeGeVege festival?

Zegevege1
1/14
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ekipa Zdrave Krave posjetila je ZeGeVege festival i provjerila kakve su se ekološke inovacije mogle vidjeti na ovogodišnjem festivalu održivog življenja. U dva dana trajanja, festival je posjetilo oko 20.000 građana, što pokazuje kako ZeGeVege svake godine privlači sve veći broj zainteresiranih za zdravu prehranu i zaštitu okoliša. Donosimo i izjavu poznate veganke Heather Mills

Veganski specijaliteti po promotivnim cijenama

ZeGeVege festival se ove godine održao na Trgu bana Jelačića, a simpatična maskota festivala Mrkvić pozivao je građane na konzumaciju voća i povrća i dijelio im prigodne brošure. Restoran ZeGeVege festivala promotivno je nudio jela poput ražnjića, gulaša, burgera s tofuom koje je preporučila Zdrava Krava - medijski prijatelj festivala i jela od samoniklog bilja poznatog 'Šumskog kuhara' Antona Rudana. Posjetitelji restorana također su mogli sudjelovati u nagradnoj igri i imali priliku osvojiti više od stotinu vrijednih nagrada izlagača ZeGeVege festivala, poput noćenja u pansionu s V-oznakom, zdravih veganskih proizvoda, kozmetike koja nije testirana na životinjama, masažera, začinskog bilja, eko loptica za pranje rublja itd.

Besplatno šminkanje i masaža proizvodima koji nisu testirani na životinjama

Uz stalni plesni i glazbeni program na pozornici, bio je postavljen i dječji kutić, kojeg su ukrašavali biorazgradivi baloni. Na raspolaganju se bile radionice, besplatno šminkanje, friziranje i masaže proizvodima koji nisu testirani na životinjama. Izlagači su posjetiteljima nudili degustaciju raznih biljnih prehrambenih proizvoda, poput hot dogova i eko povrća, ali i kupovinu s prigodnim popustima.

Uz stalni raznovrsni program na pozornici, ZeGeVege festival nudio je i video kutak, gdje se mogao pogledati novi film 'Povezati se' o održivom načinu života. Postavljeno reciklažno dvorište služilo je za edukaciju građana i podsjećanje na važnost razvrstavanja otpada, a potpisivala se i peticija za zabranu plastičnih vrećica. Sve štandove osvjetljivale su štedne žarulje, dok je restoran bio osvijetljen led žaruljama. 

Električni automobil i Smoothie Cycle

Posjetitelji su također mogli voziti Smoothie Cycle, bicikl s aparatom za sjeckanje voća ili povrća, i tako napraviti vlastiti zdravi voćni ili povrtni smoothie. Na festivalu je također bio predstavljen električni automobil iz inicijative E-mobilnost uz mogućnost prijave za probnu vožnju, dva električna bicikla i mnoge druge zanimljivosti.

Recept za tofu burger

Sastojci:

  • Domaće pecivo
  • Majoneza
  • Prženi tofu mariniran u soja umaku
  • Kiseli krastavci

Majoneza:

  • 0,20 l suncokretovog ili sezamovog ulja
  • 0,25 l soja mlijeka

Dodati po prstohvat crne soli, kurkume i vlasca te žlicu senfa.

Miksati štapnim mikserom dok ne postane kremasto. Namazati domaće pecivo, dodati list zelene salate, nekoliko tanko narezanih šnita kiselih krastavaca, te tofu.

Recept vegetarijanskog restorana Vegehopa posjetitelji su mogli isprobati na festivalu, a ovaj recept za tofu burger preporučila je Zdrava Krava.

Heather Mills

Podršku ZeGeVege festivalu dala je i Heather Mills, poznata UN-ova ambasadorica dobre volje, dugogodišnja aktivistica za prava životinja i veganka čija je vlastita tvrtka Redwood Wholefood Company vodeći proizvođač veganske hrane na britanskom tržištu, a nudi niz proizvoda biljnog podrijetla, koji ne sadrže hidrogenizirane masti, jaja, GMO, kolesterol, umjetne boje i konzervanse.

Heather je poručila čitateljima Zdrave Krave:

Kao pojedinci odgovorni smo za način na koji živimo svoje živote, a zajedno možemo napraviti značajan korak prema održivom, uravnoteženom načinu života koji počinje s većom osviještenošću o hrani koju svakodnevno unosimo

Sada, kada saznajemo sve više o štetnom učinku našeg djelovanja na planet, nema važnije zadaće od života u harmoniji s prirodom. To možemo postići promjenom svakodnevnih životnih navika.

Obnovljivi izvori energije trebaju zamijeniti oslanjanje na fosilna goriva. Također, prirodna prehrana koja vodi računa o energiji tijela i nutritivnim potrebama kroz unos namirnica  biljnog porijekla ima manje štetan utjecaj na okoliš i resurse

Tijekom proteklih šest godina naša se prehrana značajno promijenila, jer je industrijska proizvodnja hrane omogućila široku distribuciju jeftinog mesa, a slijedom toga voće, povrće, žitarice i sjemenke postale su “sporedne” namirnice, a ne nutritivno najvažniji dio zdravog načina prehrane

Današnji način prehrane u odnosu na prethodna desetljeća sadrži dva puta više masnoća, više zasićenih nego nezasićenih masnih kiselina, tek trećinu nekadašnjeg unosa vlakana, puno više šećera i soli, manje složenih ugljikohidrata te manji unos mikronutrijenata.

Ujedno je takva prehrana praćena porastom oboljelih od bolesti srca i krvožilnog sustava, moždanog udara,  kancerogenih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti. Kada smo izgubili iz vida ono što nas je priroda naučila počeli smo uništavati okoliš, remetiti prirodnu ravnotežu.

Tek smo sada postali svjesni kako je potrebno drastično promijeniti način na koji živimo naš život – u suprotnome se naš planet nikada neće oporaviti, barem ne dok mi živimo na njemu.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.