Zdravlje 20. siječnja 2012.

Rak vrata maternice može se spriječiti!

Zene3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. U našoj zemlji oko 1.700 žena trenutno boluje od raka vrata maternice, svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 100 žena na godinu umre od posljedica ove bolesti

Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka zajednički su pokrenuli inicijativu za prevencijom raka vrata maternice koji se na godinu u svijetu dijagnosticira u 500.000 novih slučajeva, a gotovo 250.000 žena umre od te bolesti.

Na konferenciji za novinstvo istaknuto je da je krajnje vrijeme da se počne provoditi Nacionalni program prevencije raka vrata maternice koji uključuje edukaciju, organizirani probir te cijepljenje protiv HPV-a, glavnog uzročnika te bolesti.

Najčešće su oboljele žene između 35 i 49 godina života (drugi najčešći karcinom u toj dobnoj skupini). Od raka stidnice i rodnice oboljele su ukupno 82 žene, tisuće žena imale su prekancerozne promjene u PAPA nalazima, a HPV uzrokuje i više od 60 vrsta genitalnih bradavica u muškaraca i žena.

Edukacija, cijepljenje i redovni PAPA test!

Liga se zato zauzima da se napokon počne s provedbom Nacionalnog programa za sprječavanje raka vrata maternice koji uključuje edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju humani papilomavirus (HPV) i rak vrata maternice pa se čak u 99,7 posto slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om.

Infekcija humanim papiloma virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Smatra se da će u tijeku spolno aktivnog razdoblja života i do 70 posto populacije imati šansu zaražavanja barem jednim tipom humanog papiloma virusa.

''Zahvaljujući inicijativi Hrvatske lige protiv raka i udruge Zdravka, Hrvatski sabor proglasio je treću subotu u siječnju Danom mimoza - Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice kako bi se upozorilo da su edukacija, cijepljenje i probir temelj dobre prevencije raka vrata maternice'' rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Damir Eljuga.

Glavne poruke

Javnozdravstvena akcija "Budi Zdrav(k)a'' šalje poruke:

Edukacija - Nauči sve što možeš, pitaj svog liječnika!

Cijepljenje - Zaštiti se od bolesti koje uzrokuje HPV!

Probir - Čuvaj svoje zdravlje i redovito napravi PAPA test!

Ministarstvo zdravlja

U Ministarstvu zdravlja osnovana su dva povjerenstva - Povjerenstvo za primarnu prevenciju raka vrata maternice i Povjerenstvo za nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, koja su radila na projektima edukacije stručne javnosti te roditelja i djece, cijepljenja i ranog otkrivanja te zloćudne bolesti i to prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC).

Povjerenstvo za primarnu prevenciju preporučilo je sljedeće ciljeve:

  • sprječavanje širenja infekcije HPV-om u spolno aktivnoj populaciji
  • sprječavanje dugoročnih posljedica infekcije HPV-om kao što su zloćudni tumori, kako u žena tako i u muškaraca
  • smanjenje oboljevanja i smrtnosti zbog posljedica infekcije humanim papiloma virusom
  • smanjenje štetnih ishoda trudnoća u žena zaraženih HPV-om
  • Rak vrata maternice može se vrlo dobro spriječiti, a jedna od preporučenih mjera jest cijepljenje.

Svrha cijepljenja jest zaštita od bolesti uzrokovanih HPV-om. Te bolesti su rak vrata maternice, premaligne genitalne lezije vrata maternice, rodnice i stidnice te vanjske genitalne bradavice. Cijepljenje je namijenjeno svim djevojčicama i ženama u dobi od 9 do 26 godina.

5. hrvatski dan mimoza održat će se 21. siječnja

U 2012. godini organizirat će se 5. hrvatski dan mimoza (21. siječnja), kojim se istodobno najavljuje Međunarodni tjedan borbe protiv raka vrata maternice, u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Bjelovaru, Zadru, Makarskoj, Novoj Gradišci, Našicama, Slavonskom Brodu, Požegi, Senju, Labinu, Kaštelima, Imotskom, Kninu i drugim gradovima u kojima će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti o sprečavanju raka vrata maternice. Pokrovitelji Dana mimoza su:predsjednik Republike Hrvatske gdin. Ivo Josipović, Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske, Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić i Grad Zagreb-Ured za zdravstvo i branitelje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      vanili

      POZOR, NEMOJTE SE CJEPITI!!!!!!!!! Imam 15 godina. Sa 11 dobila prvu periodu. Sa 13 sam se cjepila i od onda ode perioda, nema....! Bila kod ginekologinje i zamislite, bezobraznica je dosla sa nekim psihickim porblemima i tak..!!! Ako je netko ikada rekao da je medicina eksaktna znanost, e taj se vara, ali posteno. Dala mi je hormone. Prije 4 mjeseci jednom koristila, dobila periodu ali i gubitak apetita, depresije, krvarila kao ne znam sto....grozno sam se osjecala, nije bilo za izdrzati pa smo odma prekinuli. Onda smo isli kod homepata. Ispricala sam toj zeni sto mi je, 3 sata sam sjedila kod nje i ona me razno rezne stvari ispitivala. Ona mi je rekla da je to od te inekcije. I stvarno, datumi i sve se poklapa! Dala mi je kaplice. Na pocetak Nove Godine sam ih pocela uzeti. I zamislite, ovaj tjedan sam dobila periodu, bez ikakvih bolova, PMSa ili slicnog. Ta zena me spasila!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A "doktori" se ismijavaju....... Curice su vec umrele od te inekcije....... Mislila sam jednom studirati medicinu, jer hocu pomoci ljudima...ali sada sam vidjela, da je ta industrija samo fiksirana na novac, samo ima specijalista..... To tako ne ide! Tijelo se uvijek mora promatrati kao cijelinu, to je jedini put. Toj zeni sam zahvalna, ne mogu vam opisati koliko...a onim drugim curicama bi voljela vratiti njihov zivot. Ali to vise nije moguce, zato vas ovdje upozoravam....nemojte vase kcerke cjepiti!!!!!!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.