Ultimativni borac na vege prehrani

Datum objave:
15. 06. 2012.
Autor:
Lena Petreković

stranica OD

Vegetarijanac i ultimate fight borac Luka Jelčić otkriva nam svoje zdrave navike

Usprkos uvriježenom mišljenju da se prehrana sportaša treba temeljiti na životinjskim proteinima i mastima, ultimate fight borac Luka Jelčić potvrđuje da je uz vegetarijansku prehranu u boljoj formi nego ikada. Uz svakodnevne intenzivne treninge Luka prakticira i jogu koja je, kako kaže, nešto najbolje što čovjek može učiniti za svoje tijelo

Redakcija Zdrave Krave posjetila je Luku Jelčića, mladog i perspektivnog ultimate fight borca, osvajača mnogobrojnih turnira, člana Croatian Top Team-a i boksačkog kluba Petar Zrinski. Luka nam otkriva zašto se počeo zdravije hraniti, navodi prednosti vegetarijanske prehrane i koji su mu 'zdravi planovi'.

Omiljene namirnice

S obzirom da ne konzumira proteine životinjskog porijekla, upitali smo ga uzima li kakve dodatke prehrani kako bi to nadoknadio. 'Dodaci prehrani su potrebni jer profesionalni sport nije nešto što je baš zdravo za tijelo. Tempo, količina i vrste treninga su ionako previše za tijelo stoga bez suplemenata takva vrsta treninga nije moguća', objašnjava mladi borac.

No, Luka kaže kako ne osjeća nedostatak životinjskih proteina jer jede puno ribe i žitarica. Među omiljenim namirnicama navodi rižu i gljive koje su također odličan izvor proteina te dodaje: 'Neke obroke si sam pripremam, ali još ne znam sve... Majka mi puno pomaže i dosta me toga uči. Hvala mama!'

Cilj je veganstvo

Svakodnevno, naravno, konzumira voće i povrće, a tjesteninu u umjerenim količinama. 'Sljedeći cilj mi je izbaciti iz prehrane sve glutenske proizvode te prijeći na vegansku prehranu', pohvalio se Luka i dodao kako mu do postizanja tog cilja treba još puno znanja i vremena.

Na vegetarijansku prehranu ovaj borac je prešao tek prije 8 mjeseci. 'Nisam dugogodišnji vegetarijanac, u ovome sam niti godinu dana', kaže Luka i dodaje kako još puno toga mora naučiti.

Potrebne hranjive tvari

Objasnio nam je kako je kod vegetarijanske prehrane za sportaša bitno svakodnevno unositi sve potrebne hranjive tvari u organizam u pravilnom omjeru.

S obzirom da je meso najčešći i najpoznatiji izvor bjelančevina, kaže da vegetarijanci moraju dobro poznavati namirnice i njihove hranjive vrijednosti. 'Jako je bitno pokriti svaki dio prehrane i uzimati hranjive tvari koje trebaju tijelu da bi se uspješno oporavilo od treninga', objašnjava Luka.

'Sve radim punim intenzitetom'

Njegovi svakodnevni treninzi, uglavnom dva puta dnevno, sastoje se od kombinacije borilačkih vještina (MMA, grappling, boks, brazilski jiu jitsu), a obožava plivati i trčati u prirodi.

Luka je zaključio kako za njega vegetarijanska prehrana nema nikakvih nedostataka, već samo prednosti te objašnjava: 'Uz ovakvu prehranu osjećam veću izdržljivost, eksplozivnost i brzinu, a to je ono što mi treba. Meso uzrokuje povećanu kiselost u mišićima zbog čega postajemo tromi i usporeni.'

Joga kao način života

Mladi boksač navodi kako mu joga neizmjerno pomaže i otkad je krenuo s vježbanjem osjeća se bolje nego ikad. Tek kasnije, nakon razgovora sa svojim instruktorom, Govindom Purijem, odlučio je priječi na vegetarijanstvo i zdraviji način prehrane.

'Osjetio sam potrebu tijela i uma da napredujem na bolje. Mislim da su neke moralne stvari pogurale ono što je tijelo molilo oduvijek', pojasnio je i dodao za kraj: 'Mislim da je ovo jedna od najboljih odluka koje sam donio za dobrobit svog tijela.'