Hrana 04. lipnja 2012.

Ines se natječe za kuharicu proljeća

Ines_S21
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ines Sambolec iz Zagreba poslala nam je svoj recept za krekere s tikvicama i slanutkom kojeg je stručni žiri Zdrave Krave i Gastro.hr-a odabrao za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu proljeća'', pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s proljetnim namirnicama

Potraži obrazac za prijavu!

Isprobaj recept za krekere s tikvicama i slanutkom koji je osmislila Ines, a ako i ti želiš sudjelovati u natječaju "Kuhaj u ritmu proljeća" pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s proljetnim namirnicama i otkrij svoj trik ili tajnu za brzo proljetno razbuđivanje. Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" potraži ovdje.

Kuhaj i ti u ritmu proljeća!

Ines studira ekonomiju, a slobodno vrijeme najradije provodi u prirodi i s prijateljima. Kaže da je sunčan dan uvijek oraspoloži, a yoga joj pomaže da se nosi sa svakodnevnim stresom. Osim kuhanjem svoju kreativnost izražava crtanjem i modeliranjem pomoću fimo mase.

'Tek sam prije par godina otkrila pogodnosti kuhanja u skladu s godišnjim dobima. Primijetila sam da su namirnice koje se kupuju izvan sezone bezukusne i umjetne, a i nutritivna vrijednost im je manja.

Osim toga, za toplijih dana organizmu više odgovara laganija hrana, svježe voće i povrće kojeg u proljeće i ljeto ima u izobilju. Zato u proljeće najradije kuham laganiju i jednostavniju hranu bez jakih začina i najčešće bez mesa, iako ima iznimaka kada upotrijebim ribu ili mekušce.'

 

Tikvice - hrana za svaki dan

 

 

Ines kaže da nije vegetarijanka, ali izbjegava meso, mliječne proizvode i jaja. Namirnice koje najviše upotrebljava u proljeće su tikvice, blitva, špinat, češnjak, mladi luk, salate, limun i đumbir.

'Kad god sam u mogućnosti biram bio proizvode. Isto tako izbjegavam sve rafinirane proizvode, proizvode prerađene na bilo koji način i kruh općenito.  Izbjegavam studentske menze jer je hrana u njima uglavnom loša, često preslana i premasna.

Najdraže namirnice su mi one koje nisu prerađene ili zakamuflirane prejakim začinima. Volim osjetiti okus riže ako jedem rižu, okus tikvice ako jedem tikvice. Ipak, najdraže su mi tikvice koje u sezoni jedem skoro svaki dan i nikad mi ne dosade.'

Kulinarski eksperimenti

Ines voli nove okuse. Nezamislivo joj je da godinama kuha i konzumira nekoliko istih jela i zato često eksperimentira s hranom. 

'Ovo jelo izabrala sam jer jednostavno obožavam tikvice. Također, jednostavno je za pripremiti, ukusno, lagano i zdravo. Hummus, sezam i soja sos daju malo egzotike u ovaj recept, a podloga od rižinog krekera, hrskavost.'

Ines će kao kuharica tjedna na dar dobiti prigodne darove od Dida Bože i Vegetariane.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.