Fitness 03. srpnja 2012.

Potroši 1000 kalorija u jednom satu!

Mestar3
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znao da igranjem squasha možeš izgubiti i do tisuću kalorija u sat vremena. Posjetili smo First Fitness & Squash tower na Zavrtnici gdje je Davor Meštrović po prvi put zaigrao squash i nakon odigranog meča s trenerom Lukom Puškadijom izjavio da je squash kruna njegove sportske aktivnosti

'Prvi put u životu igrao sam squash i jako mi se sviđa. Za squash je izuzetno bitna dobra koordinacija ruku i nogu. Uspio sam izdržati cijeli trening s Lukom, pri čemu mi je pomoglo iskustvo igranja tenisa, ali i sve silne vježbe i treninzi u teretani koje sam odradio u sklopu projekta Mršavimo Zajedno', objasnio je Meštrović.

Cijelo tijelo u pokretu

Luka Puškadija otkrio je koliko kalorija možeš izgubiti igrajući squash sat vremena.

'Squash je jedna od sportskih aktivnosti prilikom koje se gubi jako puno kalorija. U jednom treningu koji traje oko sat vremena možeš izgubiti i tisuću kalorija, meni se jednom dogodilo kad sam igrao s kolegom dva meča da sam izgubio 1800 kalorija', rekao je Puškadija koji kao trener squasha radi posljednjih sedam godina. 

Kod squasha je cijelo tijelo u pokretu, tako da nijedan mišić nije zapostavljen. Trener je naglasio da je squash izvrstan za oblikovanje stražnjice, što je osobito ineresantno ženama. Ali oblikuje i noge, ruke, ramena, leđa i abdomen, poboljšava brzinu, mobilnost, snagu, izdržljivost i fleksibilnost.

Pravila igre

Sqash se igra u paru, ali tko želi može i cijeli trening odraditi sam. Igra započinje serviranjem igrača, koji jednom nogom mora stajati u malom kvadratu. Lopticu upućuje udarcem u glavni zid između linije za servu i gornje out linije. Nakon servisa igrači naizmjenično udaraju lopticu.

Loptica nakon svakog udarca mora udariti u glavni (prednji) zid, no usput smije dirati i ostala tri zida (kod većine terena stražnji zid je staklo). Loptica, nakon odbijanja o glavni zid smije pasti jednom na pod prije nego što ju drugi igrač vrati. Ako loptica padne dva puta, igrač koji je trebao vratiti lopticu gubi bod.

Najčešće povrede

 

Prije partije squasha nužno se zagrijali i istegnuti, jer u protivnom riskiraš povrede. Najčešće povrede su istegnuća mišića ruku, nogu i leđa. Skvoš se igra u maloj sobici s vrlo brzom loptom, tako da postoji mogućnost da te nekad lopta i pogodi. Također, i sudari sa suigračim ili zidovima nisu rijetkost, pa je potrebno paziti na svoje ali i partnerove pokrete na terenu. Kao i u tenisu, ukoliko igraš često, postoji mogućnost da opteretiš lakat (teniski lakat).

Još neke činjenice o squashu

Ako želiš igrati squash osim dobre volje potrebni su ti reket, lopta i teren, koji se obično iznajmljuje na sat vremena. Skvoš je jedan od najbržih i najiscrpljujućih sportova.

Budući da je teren malen, a loptica od kaučuka, ona brzo odskakuje i svom se brzinom vraća prema igračima. Pauza između dvije izmjene udaraca ne smije prijeći 10 sekundi. Igrači koji pokušaju usporiti igru, zarade kaznene bodove.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.