Zdravlje 05. travnja 2013.

Zašto imam bolove tijekom mjesečnice?

Endo-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljici Iris dijagnosticirana je obostrana endometrioza, i preporučena joj je laparoskopija. Iris zanimaju koje su ostale metode liječenja, a najviše je interesira postoji li mogućnost prirodnog liječenja prije nego što se odluči za operaciju. Odgovore smo potražili kod dr. med. Sanje Žamić, specijalistice za homeopatiju i akupunkturu i Ulle Marton, dr. med. spec. ginekologije

Endometrij je naziv za sluznicu maternice, a endometrioza je naziv kojim se označava prisustvo tkiva endometrija na mjestima van maternice. Za vrijeme mjesečnice endometrij se odljušti i odstrani iz tijela. Međutim, dijelovi tkiva koji se nalaze na abnormalnim mjestima u zdjelici npr. u jajnicima, jajovodima stijenkama mjehura, crijeva i sl. premda pod utjecajem hormona reagiraju, ne mogu biti odbačeni iz tijela te izazivaju bol, unutarnje krvarenje, priraslice, ciste, neplodnost.

Nepoznat uzrok bolesti

Danas milijuni žena pate od endometrioze, a točan uzrok ovih poremećaja nije poznat. Bolovi koji se javljaju na početku menstruacije i traju sve do završetka otjecanja predstavljaju ozbiljnu sumnju na endometriozu. 'Slažem se da je operacija zadnja opcija i da prije toga treba naći uzrok bolesti. Kako se abnormalno tkivo može naći čak i u mozgu potrebno je svakako liječiti organizam u cijelosti. Prirodne metode liječenja nude široki spektar mogućnosti terapije i oporavka cijelog organizma od ovog poremećaja. Preporučila bih svakako fitoterapiju jer su se neki čajevi kao što je vrkuta pokazali odlični u terapiji genitourinarnog trakta. Napominjem da je za određivanje čaja, doze i količine potreban pregled. Homeopatija nudi nekoliko stotina lijekova - remedija koji pomažu osobi da se stabilizira i pokrene iscjeljujuće procese u svom organizmu', objasnila je dr. med. Sanje Žamić, specijalistice za homeopatiju i akupunkturu i nastavila:

'Dr. Hahnemann je još 1828. godine naveo da štetni utjecaj po zdravlje žena mogu biti - loša prehrana, alkohol, kofein, nehigijenski uvjeti života, vlaga, hladnoća, zagađena voda i zrak. Zahvaljujući napretku čovječanstva neki od tih faktora su smanjeni. Dodala bih da danas ljudi pate i zbog pretjerane uporabe štetnih sapuna, šampona, losiona, neadekvatne odjeće. Toplo preporučujem da detaljno čitaš deklaracije proizvoda i koristiš što je moguće prirodnija sredstva za njegu te pamučno donje rublje'.

Utjecaj psihe na endometriozu

Dr. Sanja Žamić, kaže da većina današnjih kroničnih bolesti proizlazi zbog unutrašnjih zbivanja u nama samima: 'Kada određujem homeopatski lijek potrebno je utvrditi koliko osoba ima godina, je li doživjela neki stres koji je doveo do blokada u genitourinarnom traktu, je li naslijedila neke bolesti, koliko je organizam zatrovan, je li je potrebna detoksikacija i slično. Naprimjer, kod plavokosih mršavih žena koje imaju preuranjene menstruacije, a prethode im pseudomembrane - vlaknaste strukture, lijevi jajnik je često bolan, otečen i napet, i ne podnose toplinu indicirani lijek je Brom. Potenciju, a i količinu lijeka određuje homeopat'.

'Kod sramežljivih žena koje lako zaplaču, vole se utopliti, imaju nepravilne menstruacije praćene glavoboljom,vrtoglavicom, mutnim vidom  indicirani lijek je Cyclamen. Homeopati vide blisku povezanost između psihologije i poremećaja - one su dva izraza iste pojave. Zato homeopatski lijek pomaže otkloniti i psihološke probleme bolesne osobe'. Postojeće smetnje mogu se ukloniti i akupunkturom i metodama koje su iz nje proizašle: akupresura, refleksoterapija, tai chi masaže, koje osiguravaju normalan protok energije u tijelu. Važan dio oporavka organizma je i prehrana bogata voćem i povrćem.

Na sljedećoj stranici pročitaj mišljenje ginekologinje Ulle Marton.


Bolne i iscrpljujuće mjesečnice

Ginekologinja Ulla Marton navodi kako vrlo često od postavljanja sumnje, do dijagnoze endometrioze prođe i nekoliko godina, a bolest započinje najčešće u ranim dvadesetim godinama popraćena bolnim iscrpljujućim menstruacijama (dysmenorrhea) i izrazito naglašenim PMS-om. 'Bol je naglašenija u drugoj fazi ciklusa posebice u razdoblju očekivanja menstruacije. Porast osjeta boli bilježi se u vrijeme ovulacije uz osjećaj nadutosti koja traje do menstruacije. Bol se može širini unutar male zdjelice s naglaskom prema debelom crijevu i/ili prema mjehuru uzrokujući otežano mokrenje i/ili defekaciju (dyshesia) uz osjećaj izrazite bolnosti i nelagode. Kod endometrioze koja prodire duboko u tkivo dna zdjelice često su bolni odnosi (dyspareunia) uz osjećaj stalne boli tijekom cijelog ciklusa'.

Sukrvica neposredno prije nastupanja menstruacije može biti jedan od signala našeg tijela koji upućuju na endometriozu. Danas je poznato da su žene koje su patile od velikih bolova tijekom menstruacija već na početku svojih menstruacijskih godina pod velikim rizikom za razvoj endometrioze, objašnjava doktorica Ulla Marton te navodi kako do danas nije poznat uzrok koji potiče nastajanje endometrioze. U skladu s tim nije poznata niti jasna prevencija ove bolesti koja bitno utječe na kvalitetu ženskog života. Rađanje može otkloniti bolest i upravo je to glavni razlog zašto ginekolozi potiču žene da ne odlažu svoje roditeljstvo, iako to često nije u skladu sa suvremenim načinom života.

Individualan pristup bolesti

Dr. Ulla Marton navodi kako mogućnost prevencije leži u dugogodišnjem uzimanju hormonske kontracepcije, ali s relativno ranim početkom korištenja. Osnovna bit u liječenju endometrioze je ravnoteža između želja pacijentice, s obzirom na njezinu reprodukciju, kvalitete života i medicinski ispravnog liječenja: 'Naravno, pravilni odabir se temelji na stupnju i težini bolesti. Osnova pristupa leži u individualizaciji problema, a temelj liječenja se osniva na ublažavanju tegoba, očuvanju mogućnosti za ostvarenje trudnoće, ali sve s ciljem poboljšanja i održavanje kvalitete svakodnevnog života. Upravo zbog kompleksnosti same bolesti nema jedinstvenog stava među ginekolozima u odabiru metode liječenja. Ona ovisi o ocjeni brojnih čimbenika; općem zdravstvenom stanju žene, njezinim simptomima, životnoj dobi, ostvarenoj reprodukciji, težini bolesti i naravno ginekološkom nalazu'.

Doktorica Marton objasnila je kako se liječenje endometrioze može podijeliti na medikamentozno (lijekovima) i kirurško koje može biti poštedno i izuzetno radikalno ovisno o stupnju bolesti, a najčešći je odabir kombinacija obje metode. U kirurškom liječenju uvijek se nastoji savjetovati ostvarenje trudnoće u vlastitom tijelu, ako je trudnoća jedan od životnih odabira same žene. Uvođenjem konzervativne terapije poslije kirurškog liječenje smatra se logičnim nastavkom održavanja bolesti pod nadzorom, naravno odabir terapije i duljina njezine primjene usklađuje se s obzirom na dob i zdravstveno stanje pacijentice, zaključila je doktorica Ulla Marton.

Kako spriječiti upale rodnice i vrata maternice pročitaj ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      malina_3

      Prije 6 godina sam imala nepodnošljive bolove za vrijeme menstruacije i dijagnosticirana mi je endometrioza. Liječnici su me odmah poslali na laparaskopsku operaciju, nije bilo govora o alternativnim metodama liječenja, osim trudnoće. Kako sam tada imala 19 god. pristala sam na operaciju od koje sam se nakon 2 mjeseca oporavila i od tada nijednom nisam imala bolnu menstruciju. Da sam imala izbora vjerovatno bih izabrala sve osim operacije, ali sam danas zahvalna na vrlo brzom i uspješnom rješavanju mog problema.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.