Ljepota i relax 16. svibnja 2016.

Kreme protiv bora - da ili ne?

Okomitapg
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sastojci krema za njegu kože kao što su AHA kiselina, Retinol, Q10 za koje se tvrdi da sprečavaju nastanak bora ili da zaglađuju već postojeće, imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. O njihovim dobrobitima, ali i štetnosti za kožu donosimo ti mišljenje dr. Maje Ceković, dermatologinje i Dragane Klarić, savjetnice za prirodnu kozmetiku

Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku u Biovegi kaže da se za dosta sastojaka zna koje su posljedice njihova dugotrajnog korištenja. Za neke je čak navedeno da mogu imati štetne posljedice za zdravlje. 'Zato ne mogu reći ni za jedan od ovih sastojaka da je stvarno dobar za našu kožu', rekla je.

Činjenice

Dr. Maja Ceković objasnila je kako djeluju na kožu neki od sastojaka koji se nalaze u kremama ili se na drugi način nanose na kožu u kozmetičkim salonima: 'Hijaluronska kiselina je sastavni dio kože koju koža proizvodi sama ili se u nju unosi putem injekcija ili putem kozmetičkih preparata. Budući da ona ima veliku molekularnu masu u kozmetici se upotrebljava hidrolizat koji lakše prodire kroz kožu vraćajući joj vlažnost, mekoću i volumen. Alfa-hidroksilne kiseline (AHA kiseline) se često koriste u kozmetici jer djeluju kao peeling, s površine kože skidaju odumrle rožnate stanice i tako poboljšavaju izgled kože. Preparati na bazi AHA kiselina mogu se koristiti kod suhe kože, kože s borama i mrljama kao i kod masne i nečiste kože. Zbog uklanjanja odumrlih stanica s površine koža postaje mlađa sjajnija, glađa, ljepše teksture i boje bez hiperpigmentacije.

Nakon dugotrajnije upotrebe AHA kiseline dolazi i do regeneracije kolagena. Koenzim Q10 aktivna je tvar prirodno prisutna u koži čovjeka. Omogućuje redovitu opskrbu stanica energijom. Zahvaljujući dubinskom djelovanju koenzima Q10 koža se brže regenerira, bore se vidljivo smanjuju i zaustavlja se prerano starenje kože.' Dr. Maja Ceković rekla je da su kolagen, elastin i hijaluronska kiselina prirodni sastojci kože koji joj daju elastičnost, vlažnost i mekoću. 'ProVitamin B5 (Panthenol) pomaže obnovi stanica, djeluje hidratantno i izglađuje površinu kože. Pro-Retinol stimulira regeneraciju kože i učvršćuje njezinu strukturu. Vitamin A pomaže obnovi stanica i poboljšava strukturu tkiva. Vitamin C neutralizira slobodne radikale, podržava djelovanje vitamina E i nužan je za sintezu kolagena. Vitamin E štiti stanične opne od slobodnih radikala i tako usporava starenje. Vitamin F ( iz koštica grožđa ) pomaže prirodnoj funkciji kože - zadržavanju vlage te poboljšava njezinu otpornost. Vitamin H ( Biotin ) daruje vlažnost te djeluje hranjivo na kosu, nokte i vanjski sloj kože', objasnila je dr. Maja Ceković.

Pogled iz drugog kuta

'Osobno preferiram upotrebu prirodne kozmetike i prirodnih sastojaka (biljnih baznih ulja, biljnih ekstrakata, eteričnih ulja) u kojima nema izoliranih komponenti. Nakon upotrebe takvih preparata nema negativnih reakcija poput nadraživanja kože ili povećanja osjetljivosti kože prema sunčevim zrakama što se zna dogoditi kod upotrebe vitamina A i C, voćnih kiselina (alfa I beta hidrokiselina) ili dovesti do trajne preosjetljivosti kože (bakreni peptidi).

Ovakve negativne reakcije ne samo da nas neće riješiti bora, već će čak dovesti do prijevremenog starenja kože', tvrdi Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku. Izolirani sastojci se najčešće koriste u većim dozama nego što su inače prirodno prisutni u ljudskim stanicama, pa je i veća mogućnost da izazovu negativnu reakciju na koži. Dragana Klarić, kaže da izolirani sastojci često stvaraju i ovisnost, jer rade umjesto naše kože, pa ona proizvodi primjerice još manje količine vlage, sebuma, manja joj je moć regeneracije i osjetljivija je na sunce, nego što bi bila da se koristi kozmetika koja podržava, jača i uravnotežuje prirodne funkcije kože.

Na sljedećoj stranici pročitaj kako se prirodno njeguje zrela koža.

Prirodna njega zrele kože

 

S vremenom se koža sve sporije obnavlja, pojačano gubi vlagu i sve se više isušuje pa nastaju bore, tkivo se opušta, a koža više ne izgleda vitalno kao prije. Smanjuje se i stvaranje sebuma i izlučivanje vlage/znoja što znači da je koža manje zaštićena i postaje osjetljivija na vanjske utjecaje. Starenje je neizbježan proces no često neadekvatnom njegom i stilom života doprinosimo tome da nam koža prijevremeno ostari. Da bi se usporio proces prijevremenog starenja kože, a koža potakla da i dalje samostalno obavlja sve svoje funkcije Dragana Klarić kaže da je kožu potrebno istovremeno tretirati izvana i iznutra:

'Izvana kvalitetnom njegom, a iznutra uravnoteženom prehranom. Do prijevremenog starenja kože dolazi zbog neadekvatne njege. Pri izboru proizvoda za njegu kože bitno je voditi računa o kvaliteti preparata te odabrati proizvode koji odgovaraju tvom trenutnom stanju kože, koji će kožu održati aktivnom, bez obzira na godine. Pri tom je bolje izbjegavati proizvode koji su deklarirani kao "anti-aging" što se često viđa kod konvencionalnih kozmetičkih proizvoda. Proizvodi opisani kao „anti-aging“ obično sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka. Takvim se proizvodima pokušava izvana nadomjestiti nedostatak ili manjak aktivnih supstanci u koži ili se želi promijeniti neke procese u koži.

Stvaranje ovisnosti

Pri tom se stvara ovisnost o navedenim preparatima a koža usporava ili gubi svoje prirodne funkcije. Upotrebom pažljivo osmišljenih prirodnih preparata i tretmana za njegu zrele kože (koža nakon 40. godine života) očuvat ćeš zdravlje svoje kože i uz to je zaštititi od vanjskih utjecaja kako bi se spriječilo njezino preuranjeno starenje. Umjesto dodavanja izoliranih supstanci izvana, prirodan način njege stimulira i jača prirodnu aktivnost kože te joj pomaže održati njezinu vlastitu, unutarnju snagu regeneracije. Na taj način koža ostaje aktivna i može sama reagirati na vanjske utjecaje te će ostati vitalna i u starijoj dobi. Ovi preparati sadrže mnoge dragocjene sastojke poput visokovrijednih hladno prešanih biljnih ulja (bogata jednostavnim i složenim masnim kiselinama,vitaminima i drugim važnim sastojcima) ekstrakte ljekovitog bilja, eterična ulja', objasnila je Dragana Klarić.

Na sljedećoj stranici pogledaj koja su ulja najbolja za njegu zrele kože.

Ulja za njegu zrele kože

 

  • Ulje sjemenki nara - sadrži moćne antioksidanse. Zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina ono sprječava djelovanje slobodnih radikala, a ujedno je i izuzetno snažno regenerativno ulje koje jača tonus kože.
  • Ulje makadamija oraščića - je ulje koje se izrazito brzo upija u kožu, zlatne boje, prepoznatljivog orašastog mirisa i fine teksture. Bogato je palmitoleinskom kiselinom (do 25 posto), koja se nalazi u sebumu mlade kože, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suhe i zrele kože.
  • Ulje ploda divlje ruže - iznimno bogato esencijalnim masnim kiselinama, kao i karotenoidima, E vitaminom. Posebno efikasno za tretiranje bora, hiperpigmentacija, a posebno dobro djeluje u kombinaciji s uljem noćurka, umiruje kožu, potiče njenu hidrataciju i obnovu, reducira bore. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama.
  • Arganovo ulje – mnogi su laboratoriji potvrdili izuzetno djelovanje ulja argana. Arganovo ulje sadrži vrlo visoke količine nezasićenih masnih kiselina, uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regenerira kožu. Masne kiseline također stimuliraju međustaničnu oksigenaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj se način sprečava sušenje kože i gubitak elasticiteta, što znači sprečavanje nastanka bora, te koža postaje mekša i zategnutija. Učinak protiv nastajanja bora se povećava zbog prisutnosti velike količine vitamina E (tokoferola), koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans i kao takav neutralizira slobodne radikale. Isto tako, vitamin E štiti stanične membrane od lipidne oksidacije i tako usporava proces starenja, te pomaže regeneraciji ožiljcima oštećenoj koži.
  • Ulje maline - ima najvišu prirodnu koncentraciju gama-tokoferola u slobodnom obliku koji sprečava oštećivanje kože izazvane UV zrakama. Preko 80 posto masnih kiselina iz ulja sjemenki maline se odnosi na linolensku i alfa linolensku masnu kiselinu, stoga je ovo ulje posebno pogodno za suhu, zrelu i dehidriranu kožu.
  • Ulje pulpe pasjeg (vučjeg) trna - sadrži uvjerljivo najveću količinu karotenoida, tokoferola, fitosterola i palmitoleinske kiseline u usporedbi s drugim biljnim uljima. U ulju se nađu i tragovi vitamina C te kvercetina (snažnog antioksidansa antimutagenog djelovanja). Štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka, i vrlo se često koristi u njezi zrele kože.
  • Eterično ulje smilja - ima snažno protuupalno i regenerativno djelovanje.
  • Eterično ulje tamjanovca, arapskog - vlaži, njeguje, tonizira i obnavlja zrelu, suhu i osjetljivu kožu. Reducira bore.
  • Ulje ruže - umiruje iritiranu kožu te ju stabilizira i harmonizira, ujednačuje put i daje koži mladenački sjaj.
  • Preslica – bogata je silicijem te jača tonus kože i čini je napetijom.
  • Crvena djetelina – bogata izoflavonima, sprječava prijevremeno starenje kože
  • Acerola – ekstrakt jedne vrste višnje, bogat C vitaminom koji je poznati antioksidans, važan i za sintezu kolagena.

Pročitaj koje su pogreške koje tvoju kožu čine starijom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar DinaFina
      DinaFina

      Izvinjavam se, nisam znala kako staviti link: <a title="krema protiv bora" href="http://www.kremaprotivbora.com">Krema protiv bora</a>

    • Avatar DinaFina
      DinaFina

      Poštovani, kakvo je vaše mišljenje o kremi protiv bora PostQuam Unique - http://www.kremaprotivbora.com ? Koristim je več neko vrijeme i imam odlične rezultate ali nikako ne mogu pronači ništa napisano o njoj na internetu, da bi vidjela zašto je to tako... Hvala na odgovoru :)

    • Default avatar -
      Roms

      Hvala na korisnom članku :) Do 25 godine moje lice je odbijalo bilo koju kremu, osim mlijeka za čišćenje i tonika nije mi bilo potrebno ništa drugo. Nastojala sam što kasnije koristiti pojednine vrste krema, no što mogu kad ga moje lice sada traži? Bilo bi lijepo kad bi moje lice podnosilo ulje i kada bih znala gdje to nabaviti.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.