Hrana Hrana kao lijek 13. svibnja 2023.

Usporeni rad štitnjače: Što jesti, kada i u kojoj količini?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Usporeni rad štitnjače ili hipotireoza traži poseban tip prehrane, a preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom kao što su zobene pahuljice s jogurtom i cimetom.

Hipotireoza odnosno usporena aktivnost štitnjače jest uistinu značajan i ozbiljan zdravstveni čimbenik koji nerijetko rezultira debljanjem, što dovodi do otežalog mršavljenja i regulacije normalne tjelesne mase. Postoje tri glavna čimbenika u hipotireozi koji dovode do začaranog kruga pri nastojanju da se izgube prekomjerni kilogrami:

  • opstipacija (probavni zatvor) popraćen čestim osjećajem napuhnutosti
  • napadaji prejedanja povezani s osjećajem umora i klonulosti, nedostatka energije, što je posljedica hormonski uvjetovanog snižavanja bazalnog metabolizma
  • napadaji prejedanja s namirnicama bogatima jednostavnim ugljikohidratima (kao brzim i visokokaloričnim izvorima energije). Nakon unosa takvih namirnica dolazi do takozvane postprandijalne depresije koja pak doprinosi ukupnoj metaboličkoj depresiji, a koja je u biti posredovana hipotireozom

Birajte koje ćete ugljikohidrate jesti i povećajte unos sjemenki

Očekujete li formulu ili jednostavnu dijetu koja bi mogla riješiti problem preko noći, moram vas razočarati, obzirom da ''čarobne formule'' – nema. No, ipak, slučaj nije posve beznadan. Krenite sa smanjivanjem ugljikohidrata u svojoj prehrani koji dolaze iz kruha, tjestenine, riže, keksa, zaslađenih sokova. Ugljikohidrate u svojoj prehrani konzumirajte iz neškrobastog povrća, voća, grahorica i žitarica kao što je zob, heljda, quinoa, eventualno ječam i raž. Prevelik unos ugljikohidrata znatno opterećuje inzulinsku aktivnost koja je i u hipotireozi smanjena.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako nisite tjelesno aktivni, dodatno usporavate svoj metabolizam koji je zbog tvog zdravstvenog stanja usporen. Masti su izuzetno bitne i kod hipotireoze, i zato suncokretovo i sojino ulje smanjite u svojoj prehrani, a povećajte unos maslinovog ulja (ne pržiti na njemu), te konzumirajte plavu ribu. Dobar je izbor laneno ulje, lanene sjemenke i omega-3 iz badema, oraha; no njihov smanjeni sadržaj omega-3 masnih kiselina je potrebno kompenzirati s većom dozom unošenih količina.

Možda te zanima... Dr. Škaro objašnjava kako radi štitnjača i zašto dolazi do bolesti Zdravlje

Možda te zanima... Osam temeljnih razloga zbog kojih tvoja štitnjača radi nepravilno Zdravlje

Dodaci prehrani i tjelovježba

Dodaci prehrani koji se nerijetko uzimaju kao alat za postizanje brzih rješenja, kod hipotireoza nisu potpuno bezopasni, obzirom da zadiru u metabolizam štitnjače, naročito ako se primjenjuje od liječnika preporučena terapija lijekovima. Iako postoje dodaci prehrani s koncentriranim sadržajem ekstrakta fukus alge (atlantski bračić), sadržaj joda u takvim preparatima može interferirati sa samim lijekovima, te s koncentracijama valja biti oprezan i savjetovati se s liječnikom. Dodatke prehrani trebate primjenjivati svaki dan, ne samo određene dane. Svakako uzimajte koncentrirane dodatke prehrani s kvalitetnim ribljim uljem (ne one u omjeru EPA:DHA 180:120, već one jače) koji se dobivaju iz pročišćenog ribljeg ulja.

Regulacija prehrane ide ruku pod ruku s redovitom tjelesnom aktivnošću. ''Napadaji'' prejedanja znak su neravnoteže i hormona, ali i glikemije (glukoze/šećera u krvi). Redovita tjelesna aktivnost (nordijsko hodanje, brzo neprekidno hodanje u trajanju od jednog sata, bicikliranje u trajanju od jednog sata) odličan je saveznik koji će podići razinu serotonina i endorfina u organizmu, potaknuti zadovoljstvo sobom, potaknuti procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva te smanjenje periferne rezistencije na inzulin u masnom tkivu. Kliknite i pročitajte kako napraviti samopregled štitnjače.

Što jesti, ako imate hipotireozu?

Važno je:

  • redovito doručkovati – kako bi se omogućila stabilnost koncentracije glukoze u krvi
  • doručkovati namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom; primjer takvog obroka su zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom
  • posegnuti za manjim obrocima – pola šake badema (poslijepodne) ili 3 kockice tamne čokolade (do podne) dobar su način kako regulirati hormone povezane sa signalom sitosti. Malo proteina uz svaki obrok vrlo je bitan način kako zavarati glad.
  • unositi dovoljno proteina prehranom – npr. 1,2 -1,5 g/kg TM, ali iz ribe te iz biljnih izvora (grahorice, žitarice, orašasti plodovi) te bjelanjka jajeta. Tim načinom ćete doprinijeti očuvanju mišićne mase, a u kombinaciji s vježbanjem i povećanju iste, što će doprinijeti ''ubrzavanju metabolizma''
  • imati 5 do 6 manjih obroka dnevno

Pravilnim odabirom namirnica izbjegnite zatvor

Opstipaciju ili zatvor rješavajte sljedećim odabirom namirnica: naglasak u prehrani stavi na brokulu, prokulicu, cvjetaču, grah, leću, luk, papriku, kruh s mekinjama (švedski/vestfalski kruh), kompot od suhih smokvi, šljiva, kruške ili pak frape od navedenog voća i jogurta, lanenih sjemenki, smokvi i grožđica u kombinaciji s raženim pahuljicama. Bijeli kruh i brašno te kukuruzne pahuljice, tjesteninu od bijelog brašna pokušajte u potpunosti zamijeniti onom integralnom. Umjesto kave s mlijekom koristite (bijeli, žuti) nezaslađeni čaj više puta dnevno te biljne čajeve poput čaja od komorača ili koprive koji će doprinijeti uklanjanju viška tekućine.