Zdravlje 25. travnja 2013.

Terapija za bolne dojke

Cice-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imaš bolne dojke i stalno te nešto probada, boli i smeta? Vrkuta, kadulja ili maslačak preporučuju se za sprječavanje bolnih grudi, a šanse za nastanak kvržica i cista možeš spriječiti ako malo smanjiš stres i više boraviš u prirodi. Savjete kako koristiti kremu za dojke i koje biljne čajeve piti donosi ti dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Kvržice u dojkama

Dojke mogu biti male, a mogu biti i velike. Dojke mogu biti čvrste i lijepo stajati, ali mogu malo i visiti. Mogu biti zdrave, ali na žalost mogu biti i bolesne. Možda nisi znala, ali dojka je mliječna žlijezda i kao izdanak kože, najveća je žlijezda kože. U mladosti, u njoj prevladava žljezdano tkivo, a kako starimo, žljezdanog tkiva je sve manje, a vezivnog i masnog tkiva sve više. U svom radu svakodnevno se susrećem s problemom mastopatije. Bolne dojke, stalno te nešto probada, boli, žiga, stišće, smeta? Ili si možda napipala kakvu kvržicu? Mastopatija može biti cistična uz prisutnu jednu ili više cista različitih veličina ili fibrocistična - s cistama, ali i dosta vezivnog tj. fibroznog tkiva. Tvrda kvržica koja se često napipa i nekako poput pikule skače i miče se pod prstima je fibroadenom.

Nažalost, karcinom dojke najčešće ne boli i ne ''skače'' pod prstima. Naravno, ovako se ne postavlja dijagnoza.To su samo prve palpabilne smjernice, a dalje se mora napraviti UZV, mamografija i eventualno punkcija. Tek nakon toga, postavlja se završna dijagnoza. Liječnik će te uputiti da napraviš Ca 125. To je tzv. tumorski marker, no neka te to ne plaši jer se mora obavezno napraviti i kod prisutne ciste tj. cistične i fibrocistične mastopatije. Šanse za nastanak kvržica i cista možeš spriječiti ako malo smanjiš stres i više boraviš u prirodi. U prehrani smanji konzumaciju mesa i mlijeka i nemoj piti pivu (i alkohol općenito). Sve te namirnice su estrogenske i nepovoljne za tvoje dojke. Naime, ženski hormoni estrogeni izazivaju ciste, miome, polipe, i fibrome i time ''nerviraju'' naše stanice i tkivo.

Fitoterapeutski čaj protiv mastopatije

Biljke za čaj:

  • nevenov cvijet
  • imela
  • menta list
  • matičnjak list
  • preslica
  • maslačak list ili korijen
  • lavanda cvijet
  • kadulja list
  • kopriva list
  • vrkuta biljka

Ove biljke su odlične za pripremu čaja protiv tegoba mastopatije, bilo da se radi o cistama ili fibroadenomu. Mogu se koristiti sve zajedno u podjednakim količinama ili neke od njih. Ja ih kombiniram od pacijentice do pacijentice. Maslačak i preslica su diuretici i čiste krv, pojačavaju lučenje toksina putem bubrega. Menta, lavanda i melisa (a može i kamilica) blago smiruju, a imela, neven ili bazga su imunološke i protutumorske biljke. Vrkuta i kadulja štite svojim fitoestrogenima i utječu na bolji metabolizam i rad jetre.

Na sljedećoj stranici doznaj kako koristiti fitoterapeutsku kremu za dojke.

Fitoterapeut mora biti školovan

Biljke treba poznavati da bi s njima radila i da bi ti pomagale. Stoga još jednom nije na odmet spomenuti - prepusti da ti terapiju odredi liječnik ili školovani fitoterapeut. Jer on je prošao kvalitetnu školu i naučio sve što treba iz fitoterapije, anatomije, dermatologije, fiziologije i interne medicine te psihologije i nutricionizma. Nažalost, ima još uvijek puno osoba koje se izdaju za kvalificirane osobe. Liječile bi te, a pročitale su dvije knjige o bilju. Dakle, traži od fitoterapeuta njegovu diplomu i ne prepuštaj svoje tijelo i svoje zdravlje bilo kome u ruke.

Uz čaj se piju biljne kapi tj. tinktura od nevena, imele i vrkute.To su jake imunološke, protutumorske i protucistične biljke, a vrkuta u nekim istraživanjima slovi i kao biljka za prevenciju karcinoma dojke (svojim fitoestrogenima štiti nas od naših agresivnih esterogena). A kad sam već kod toga, napomenut ću da se višak estrogena pohranjuje i skladišti u masnom tkivu, stoga, ako imaš višak kilograma, pokušaj ih smanjiti.

Krema za dojke

Kremu za dojke radim od nevena, lavande, čempresa, ruže, propolisa (ili bez njega za osobe koje su alergične na propolis) i malo kantariona ili mente. Krema se lagano umasira u obje dojke i završi prema pazuhu jer prema pazušnim limfnim čvorovima teče limfa, a teče i venska cirkulacija koja ima isti smjer kao i limfa. Tako laganim pokretima masaže prema pazuhu ''cijedimo'' dojke i čistimo ih od toksina. Ako si jako nervozna i pod jakim stresom, terapija se može pojačati i s malo kapljica na bazi valerijane, ali nikako na bazi hmelja jer je i on estrogenska, a time i nepoželjna biljka.

Nosi grudnjake bez žice, neka ne budu premali i neka te ne stišću. Grudnjak ti je premali ako ti grudi kao krafnice ili buhtlice vire iznad rubova. Što se tiče raznih dezodoransa i stickova za pazuhe, bolje je nabaviti nešto na prirodnoj bazi. Ako ne, pranje, higijena i neki dezodorans koji tebi odgovara i odgovara tvojoj koži, bit će sasvim zadovoljavajući. Terapija čajem, tinkturom i kremom traje najmanje 6 mjeseci. Po potrebi i dulje. No, ja i moji fitoterapeuti pratimo svakog pacijenta i savjetujemo ga te mu prilagođavamo terapiju korak po korak.

Pročitaj ostale kolumne od dr. Ksenije Krajine Pokupec!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      maxigea

      kako se može naručiti krema za cističnu mastopatiju i kapi?

    • Default avatar -
      KarolinaVincetic

      kako se moze iz Austrije narucit krema za dojke i koliko kosta? pozdrav. Karolina Vincetic, Oberhausen, AT

    • Default avatar -
      katicaka

      dali kremata ja ima vo makedonija i pod koje ime

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.