Fitness Vježbe za ravan trbuh 22. lipnja 2019.

Djelotvorne tehnike za uklanjanje sala s trbuha

Foto: Thinkstock Određene strategije definitivno mogu pomoći u gubljenju masti na trbuhu i minimiziranju dobitka dodatnih kilograma, sve dok ciljaš na dosljednost i usredotočiš se na održavanje zdrave prehrane uz aktivniji životni stil
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za skidanje masnih naslaga oko struka potrebne su posebne mjere. Što smo stariji, to su masne naslage na trbuhu tvrdokornije. Mnogima se masnoće na trbuhu natalože jer se nedovoljno kreću, jedu previše i nezdravo. No, neki opažaju da im struk postaje sve širi, iako se hrane pretežno zdravo i jednako su aktivni.

Donosimo ti i savjete Marina Bašića, osobnog kondicijskog trenera.

Hormoni stvaraju nevolje

Neke hormonalne promjene pogoduju gomilanju masnoća na kritičnim mjestima. To preoblikovanje tijela češće pogađa žene nego muškarce, a javlja se kao posljedica promjena u metabolizmu tijekom i uoči menopauze. Smanjena proizvodnja spolnog hormona estrogena navodi tijelo da preusmjerava masnoće prema trbuhu. Druge hormonalne promjene izazivaju slabljenje osjećaja sitosti, koji izostaje i nakon obroka.

Povišen nivo grelina, hormona koji potiče apetit, te snižen nivo leptina, hormona sitosti, uzrokuju povećanu glad i poremećaje spavanja svojstvene perimenopauzi i menopauzi. Ako je žena izložena povećanom stresu, ili je naprosto osjetljivija na stres, nadbubrežne žlijezde luče veće količine stresnog hormona kortizola. Taj hormon, osim što donosi osjećaj uzrujanosti i napetosti, potiče gubitak mišićne mase i taloženje masnoća oko struka.

Posebne mjere protiv masnih naslaga

Ako su prehrana i vježbe koje su ranije bili dovoljni za sprečavanje pojave sala na trbuhu postali nedostatni, trebaš primijeniti posebne mjere. Sklekovi i čučnjevi ne utječu na masne naslage oko struka, iako pomažu u jačanju brojnih mišićnih skupina, pa ih je preporučljivo i dalje izvoditi. Za borbu protiv masnih naslaga na trbuhu, prioni na vježbu koju preporučuje proslavljeni dr. Oz u svojoj kolumni na www.oprah.com.

Osloni se o tlo dlanovima i nožnim prstima, pogrbi se kao mačka i vježbaj duboke trbušne mišiće. Udahni, uvuci trbuh koliko god možeš i zadrži se u tom položaju četiri sekunde. Potom izdahni i nakon četiri sekunde ponovi prethodnu radnju: udahni, uvuci trbuh i zadrži ga uvučenog četiri sekunde. Izvodi ovu vježbu svakodnevno po deset puta.

Ako ti je teško izvoditi vježbu na tlu, pokušaj nešto slično na stolici. Položi laktove i podlaktice na sjedalicu, a nožne prste na tlo. Tada naizmjenično primiči koljeno nosu i pokušaj dotaknuti nos vrškom koljena. Cilj vježbe je uvlačenje pupka što je više moguće prema kičmi.

"Istopi" masne naslage pravilnim odabirom hrane

Ako namjeravaš spriječiti da ti se masne naslage natalože na trbuhu ili ih želiš ukloniti nemoj jesti prerađenu hranu, bijelo brašno, djelomično hidrogenizirana ulja i transzasićene masnoće.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dr. Oz savjetuje da treba jesti jednostruko nezasićene masnoće, koje nisu opasne po tvoju liniju, nego, naprotiv, ubrzavaju topljenje masnih naslaga. Ove "dobre" masnoće nalaze se u orašastim plodovima, sjemenkama, maslinovom ulju, ulju od kikirikija i kanolinom ulju. Opskrbi se i integralnim brašnom, vlaknastom hranom i zelenim čajem. Sastojci iz ovih namirnica ubrzavaju metabolizam i pospješuju sagorijevanju masnoća oko struka.

Na sljedećoj stranici pročitaj komentar Marina Bašića, kineziologa i osobnog kondicijskog trenera.

Komentar Marina Bašića

Profesor kineziologije i osobni kondicijski trener Marino Bašić kaže da čučnjevi i sklekovi mogu istopiti salo ako se izvode tako da je trening visokointenzivan, što znači da je puls visok prilikom izvođenja vježbi: 'Napravi 10 čučnjeva pa 10 sklekova, zatim malu pauzu, pa to sve ponavljaj 20 minuta. To je samo jedan primjer, koji stvarno funkcionira. Vježbe za trup, duboke leđne i trbušne mišiće su za prevenciju od ozljeda kralježnice i slično tj. za funkcionalnost i kvalitetu života u starijoj dobi, ali od njih nećeš bolje izgledati na plaži. Vježbe moraju biti napornije i moraš se znojiti, mora biti dinamičnog mišićnog rada, statika ti neće pomoći u toj mjeri unatoč tome što neki "fitness gurui" kažu.'

Marino Bašić objasnio je da, ako želiš smršaviti trebaš smanjiti količinu unesenih ugljikohidrata i povećati količinu bjelančevina: 'Ugljikohidrati, pogotovo oni brzi potiču izlučivanje inzulina koji tada djeluje negativno te navlači vodu od čega možeš izgledati natečeno. Od takve prehrane često dolazi i do bolova u zglobovima jer može izazvati upale. Čovjek je predodređen da jede puno bjelančevina i zdravih masnoća, a malo ugljikohidrata. To govore i povijesne činjenice. Probaj i gledaj transformaciju.'

Pročitaj koja su tri mita o trbušnim mišićima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      dletere

      Tablete za mršavljenje - https://bit.ly/2Fh1NJR Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.