Zdravlje 28. studenoga 2015.

Bilje za bezbolniju menopauzu

Fitot
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Draga moja što god da si čitala ili čula o klimakteriju - zaboravi. Pokušaj misliti pozitivno i radovati se vremenu blaženog mira i opuštanja nakon proslave 50. rođendana, kad će se konačno sve hormonalne oscilacije i problemi smiriti, a tijelo će se konačno prestati poigravati s tobom. A do tada, pokušaj si pomoći ljekovitim biljem

Tri faze u životu žene

Klimakterij ili perimenopauza - Najčešće nastupa između 45 i 50 godine života. Zbog smanjivanja razine ženskih hormona, menstrualni ciklusi postaju nepravilni, moguća su krvarenja unutar ciklusa, početno debljanje, nesanice.

Menopauza - je završetak ženskog razdoblja plodnosti, odnosno razdoblje u kojem menstruacija prestaje.Vrijeme nastupanja menopauze potvrđuje se tek nakon što menstruacije nema najmanje 12 mjeseci. Znači, ako menstruaciju nemaš godinu dana ili više, u menopauzi si. Menopauza obično nastupa oko  pedesete godine života.

Postmenopauza -  je razdoblje, kako joj i samo ime kaže, razdoblje nakon menopauze. Mjesečnice nema, a ako se i pojavi krvarenje, to može biti znak bolesti te se treba javiti svom ginekologu.

Sva lica menopuze

  • U klimakteriju i menopauzi više od 60 posto žena pati od valunga. To je stanje praćeno iznenadnim napadom vrućine, često popraćeno znojenjem. Može trajati nekoliko minuta ili nekoliko sati.
  • Krvarenja postaju neuredna, nekoliko mjeseci možeš imati redovite cikluse, pa onda jedan ili dva izostanu, pa opet dođu i tako se izmjenjuju dok konačno ne dođe i ta posljednja menstruacija.
  • Uz valunge, često se javlja i lupanje srca uz moguće jake aritmije, nesanicu, vrtoglavicu, umor i iscrpljenost.
  • Manjak estrogena mijenja psihu te žene postaju razdražljive, depresivne, anksiozne.
  • Vaginalna sluznica postaje suha i osjetljiva, sklonija infekcijama.
  • Smanjuje se libido.
  • Zbog neravnoteže muških i ženskih hormona slabe mišići i čvrstoća kostiju, postajemo sve dlakavije.
  • Ciklusi su neredoviti i zapravo se prorjeđuju jer se u organizmu javlja pad ženskih hormona - estrogena i progesterona. Izostaju ovulacije a time i ciklusi.

Debljanje u području trbuha

Hormonalna neravnoteža uzrokuje poremećaj u metabolizmu masti te dolazi do nakupljanja masnog tkiva, naročito u području trbuha. Naime, nadbubrežna žlijezda je povezana s razinom estrogena i inzulinom, razvija se takozvana inzulinska rezistencija u stanicama i to u konačnici vodi do debljanja. I tako se vrtimo u začaranom krugu inzulin,masne naslage,estrogen, inzulin, masne naslage - katastrofa. No, nije uzrok valunga i svih ovih problema isključivo pad estrogena. To potvrđuje i činjenica što nemaju sve žene valunge. Naime, američki liječnik John Lee, došao je do zaključka da se vrlo često progesteron smanjuje puno brže od estrogena, pa zapravo dominacija estrogena nad progesteronom dovodi do simptoma u perimenopauzi.

Zato je važno da tijekom pada i smanjivanja razine estrogena i progesterona ta razlika među njima bude što manja i da progesteron djeluje kao protuteža estrogenu, da osigurava njegove dobre, a sprječava loše učinke. To se postiže tako da napravimo hormonalni profil, vidimo stanje hormona i onda odlučimo hoćemo li ići s estrogenskom NHL (nadomjesnom hormonalnom terapijom) ili ćemo ipak ženama morati dati i nadoknaditi progesteron. Zbog mogućih, neželjenih nuspojava, mnoge žene protiv valunga radije koriste biljne pripravke i druga prirodna sredstva.

Na sljedećoj stranici pročitaj kako fitoterapija može pomoći kod menopauze i potraži recepte za pripravke.

Fitoterapija

Neke biljke sadrže fitoestrogene i fitoprogesteron, tvari koje su po svom sastavu i djelovanju slične našim spolnim hormonima. Ovi biljni hormoni održavaju ravnotežu jer potiču stvaranje hormona, ako ih nema dovoljno ili nas štite od hormona ako ih previše. Za razliku od sintetičkih hormona, kod biljnih nema nuspojava jer ako tijelu nisu potrebni, tijelo će ih samo izbaciti i izlučiti putem bubrega.

Klimax čaj

  • Vrkuta
  • Hmelj
  • Stolisnik
  • Crvena djetelina
  • Kamilica
  • Kadulja obična ili muškatna
  • Lavanda
  • Anđelika oko 20 g

Ovaj čaj je potrebno piti najmanje kroz tri do četiri ciklusa. Ne treba odustajati jer se receptura može mijenjati i prilagođavati od pacijentice do pacijentice pa će se pronaći biljka koja će ti najbolje odgovarati. Na litru vode stavi dvije jušne žlice čaja, zakipi minutu i nakon pet minuta procijedi. Pij pomalo, kroz cijeli dan. Ako želiš slatki čaj, dodaj u čaj kojeg pripremaš, koliko stane na vrh noža i korijen sladića, koji također ima jako djelovanje na hormonalnu ravnotežu. Ako je prisutna i izrazita debljina, čaj treba prilagoditi i dodati u njega maslačak, frangulu, sjeme lana, vodopiju, borovnicu list, koprivu odnosno biljke koje će potaknuti metabolizam i pomoći u radu jetre i gušterače. Ako je uzrok valunzima prevaga estrogena nad progesteronom, tada ćeš progesteron nadoknađivati s nešto većom dozom vrkute i konopljike. U prehranu treba uvesti soju i sojine proizvode te nar koji također regulira razinu hormona, a navodno pojačava i spolnu želju. Posebna biljka je i fitoestrogenska cimicifuga (no ne raste kod nas, pa s njom ne radim), a odlično pomažu i lijepi žuti cvjetovi koji se otvaraju samo nocu- noćurak. Slobodno probaj njegovo ulje koje može blagotvorno djelovati na tvoje valunge, nesanicu, nervozu i sve ostalo.

Tinktura Klimax

Namoči u pola litre 70 postotni alkohol, 100 g matičnjaka i hmelja. Procijedi nakon dva tjedna i profiltriraj. Dnevno popij 30 do 50 kapi uz čaj ili u čaši vode.

Kupka

Navečer pripremi toplu kupku za noge. U vodu dodaj žlicu morske soli i do jednog decilitra jabučnog octa. Noge namači 15- tak minuta. I općenito, šetaj, smanji stres, smanji porcije obroka na pola, upiši se na aerobik,vozi bicikl...(i ja bih to trebala, ali mi baš i ne ide). Svi stručnjaci kažu da nam je dovoljno pola sata hodanja dnevno. Znači 15 minuta u jednom smjeru i 15 minuta kad se vraćaš. Pa nije to tako strašno, žene moje. Osim toga lakše mi je potjerati vas, i na hodanje i na dijetu,nego sebe.

Još savjeta o liječenju biljem potraži ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ajde

      ja sam koristila tinkture jer mi je čaj bio prekomplicirano kuhati dok sam na poslu i savršeno su mi pomogle!

    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Draga valentina01, Klimax čaj možeš kupiti u Botana Fitocentru na zagrebačkoj adresi Konjička 3. Tvoja Zdrava Krava

    • Default avatar -
      valentina01

      Dobar dan mene zanima gdje se mize kupit klimax caj. hvala

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.