Hrana 29. kolovoza 2013.

Kristinini savjeti za slasnu zimnicu

Zimnica2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto polako odlazi, godišnji odmor je odavno završio, a učenici ponovo kreću u školu. Iako sve to pomalo zvuči depresivno i vraća nas u realnost, zabava u kuhinji zapravo tek počinje. Sada kada si marljivo skupila sve najdraže namirnice, vrijeme je da ih pripremiš za boravak na policama tvoje smočnice tijekom zime

Izazov u pripremi novih ukiseljenih namirnica

Osim brojnih poznatih recepata za pripremanje ukiseljenih krastavaca, paprike i cikle možeš isprobati i one nešto manje poznate i više izazovnije. Tako primjerice tikvice konzervirane u maslinovu ulju kasnije možeš poslužiti uz topli obrok sa špagetima i češnjakom ili s lukom. Umjesto da zimi kupuješ neorganske gljive, također ih radije možeš ukiseliti kako bi tvoja jela dobila novu aromu. 

Priprema variva i umaka

Ako si jedna od onih koji vole češnjak, ukiseli ga s dodatkom timijana ili lovora kako bi obogatila njegov okus. Kako bi si olakšala pripremu umaka ili variva tijekom zime, učini slijedeće:

  • Skuhaj papriku, luk, rajčicu i malo češnjaka te ih dobro izmiksaj ručnim mikserom. 
  • Smjesu prelij u duboki lim za pečenje koji si obložila folijom te zamrzni. 
  • Kada se površina počne lediti, zareži je nožem kako bi dobila kockice koje ćeš poslije odvojiti i posebno zamrznuti. 
  • Tijekom pripreme jela, izvadi jednu kockicu i postavi je na štednjak kako bi se odledila te je iskoristi za pripremu jela.

Odvoji slastice za zimu

Osim slane, rado pripremam i slatku zimnicu. Marmelade, džemovi ili pekmezi – većini ovo zvuči kao nabranje istog, ali razlika ipak postoji:

  • Pekmez je vrlo gust proizvod najčešće od šljiva, s dodatkom od najviše 20 posto šećera u odnosu na voćnu smjesu. 
  • Marmelada je smjesa jedne ili više vrsta voća koja se dodatno protisne kako bi se uklonili dijelovi koji su preveliki. 
  • Džem se radi od većih komada voća i to samo jedne vrste koji se moraju vidjeti u staklenci. 

Sada kada znamo razliku, ispred nas su mnoge kombinacije koje trebamo isprobati – od kombiniranja voća do dodavanja začina. Iskušaj se u pripremi marmelade od jagode s bosiljkom ili pak pekmeza od grožđa s timijanom. Za više uzbuđenja zimi, pripremi poznati 'Lemon curd' te osvježi i probudi svoje nepce. 

Na sljedećoj stranici saznaj kako možeš pripremiti suho voće.

Džem od smokve i lavande

Možda najfinije voće ovih dana jest smokva koju također možemo pohraniti za zimu. Osim što je možemo sušiti, od nje možemo napraviti i džem kojemu odlično pristaje lavanda ili marmeladu s dodatkom malina. Ako ne želiš koristiti previše šećera, koristi mrkvu kako bi nadopunila slatkoću. Mrkva posebno paše uz marmeladu od jabuka. Kompoti od jabuka i krušaka uvijek su bili najbolje poslastice uz topli oganj u kući pa bi bilo šteta propustiti priliku da ih pohranimo.

Ukuhavanjam i pečenjem se gube brojni vitamini i minerali u voću i povrću pa je zato bolje neke namirnice zamrznuti ili dehidrirati. Svježe kupine, maline, borovnice i aroniju možeš oprati i pustiti da se posuše, a zatim posložiti u posudice i zamrznuti. Ako ti je draže suho voće, svaku bobicu probuši i stavi u dehidrator ili u pećnicu s odškrinutim vratima na temperaturu do 40 stupnjeva.

Zaliha sirupa od najdražeg voća

Jabuke i kruške nareži na tanke listiće, a šljive i smokve prepolovi te ponovi postupak. Sušeno povrće isto je veoma ukusno. Rajčicu, luk ili gljive nareži na listiće i ostavi na suncu kako bi tekućina iz njih isparila ili ih dehidriraj u pećnici.

Za kraj, ako voliš sokove napravi sirup od najdražeg voća kako bi cijelu godinu imala sigurnu zalihu u smočnici. Koristi jagode, bazgu, naranče, šljive ili pak neko drugo omiljeno voće. Ne zaboravi, koristi samo smeđi šećer! Nadam se da ćeš u ovoj kolumni pronaći neke zanimljive kombinacije koje će ti pomoći u pripremi zimnice i želim ti ugodan provod u tvojoj kuhinji.

Ako želiš pripremiti neobičnu kombinaciju jabuke, slanutka i piletina, isprobaj Kristinin recept za slatko-slane pite.

Više o Kristininoj ljubavi prema zdravoj hrani možeš doznati na njezinom blogu La Patisserie.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar lena87
      lena87

      Volim spremati zimnicu :)

    • Default avatar -
      dposlon

      voljela bih saznati recept za pekmez od grožđa i jabuka..

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.