Zdravlje 03. siječnja 2014.

Neugodan zadah zbog bakterije u nosu

Zadah-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Mirna već dulje vrijeme ima problema s neugodnim zadahom uzrokovanim bakterijom u nosu te upalom sinusa. Zanima je kako se riješiti neugodnog zadaha. Otorinolaringolog prof. dr. sc. Ivica Klapan objasnio joj je uzroke akutnog sinusitisa i naveo oblike liječenja

Nugodan zadah i bakterija u nosu

''Već dulje vrijeme, tijekom cijelog dana imam neugodan zadah. Pretrage su pokazale da je to prouzrokovala bakterija u nosu, zlatni stafilokok. Deset dana sam koristila gentamicin kapi i u tom razdoblju nije bilo neugodnog zadaha, ali čim sam prestala s terapijom zadah se vratio. Doktorica mi je u nalazu napisala da se vidi podražena sukulentna sluznica nosa s puno sekreta u zadnjem segmentu nosa i zadnjem zidu ždrijela. Kako da riješim problem neugodnog zadaha?'', pitala je naša čitateljica Mirna.

Sukladno dijagnozi 'neugodnog zadaha', moramo razmotriti nekoliko mogućih uzroka, kao što su npr. upalne promjene sluznice ždrijela/krajnika, nesanirani kariozni zubi, nesanirana upala sluznice nosa i sinusa, koja ravnajući se prema tegobama i opisu koje si navela, kod tebe predstavlja osnovni problem. Osnovne tegobe u upalnom smislu predstavljaju najčešće virusne upale jer je sluznica ovih dijelova dišnih puteva veoma podložna upalama, što dovodi do oslabljenog imunološkog odgovora tijela bolesnika. To dovodi i do pada obrambene sposobnosti uz pojavu otoka sluznice i zatvaranja ušća, a konačni rezultat je zastoj prijenosa sluzi i bakterija.

Akutna upala sinusa

Narušava se prirodna ravnoteža i dolazi do stvaranja gnojnog supstrata, potom kod bolesnika dolazi do glavobolje, beskorisnog uzimanja analgetika, i sl., a osnovni uzrok predstavlja povećani tlak patološkog sadržaja u sinusnim šupljinama (gnoj). Povišena tjelesna temperatura, malaksalost, koji predstavljaju opće simptome bolesnog stanja, praćeni su stanjem akutne upale sinusa sa sluzavo-gnojnim iscjetkom, suzenjem očiju, kihanjem, i sl., što predstavlja zbir tegoba bilo kojeg bolesnika s upalom suznice gornjih dišnih puteva. Osim navedenog, mogu se javiti bolovi različitog intenziteta u obrazima, korijenu nosa, čela ili u zatiljku.

Akutni sinusitis je svaki upalni proces u sinusima koji traje od 1 do 30 dana. Ovo upalno stanje je česta bolest koja obično nastaje kao posljedica virusne infekcije gornjeg aerodigestivnog trakta ili različitih alergoloških stanja (ovisno o tipu i obliku alergije). Od ostalih faktora treba spomenuti strana tijela, bolesti zuba i barotraumu. Bakterije, kao što su Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae uzrokuju 70 posto akutnih sinusitisa u odraslih osoba.

Simptomi obične prehlade

U ranoj fazi se simptomi teško razlikuju od simptoma obične prehlade ili alergijskog rinitisa. Neki od simptoma su zajednički kada je zahvaćen bilo koji od sinusa: glavobolja, povišenje temperature i pulsa. Lokalizacija boli se razlikuje i ovisi o oboljelom sinusu. Ovisno o prohodnosti ušća, može biti prisutan gnojni iscjedak iz nosa. Rjeđi simptomi mogu biti npr. postnazalni iscjedak, kašalj i promuklost. Dugotrajna začepljenost nosa i kašalj, visoka temperatura, gnojni iscjedak iz nosa i blagi periorbitalni edem glavni su znakovi sinusitisa.

Tijekom fizikalnog pregleda, osjetljivost na palpaciju može postojati iznad zahvaćenog sinusa. Osjetljivost područja ispod oka ukazuje na upalu čeljusnog sinusa, a iznad oka na frontalni sinus, dok upala u medijalnom očnom kutu ukazuje na etmoidalni sinus. Nosna sluznica je crvena i otečena, srednja školjka je također crvena i edematozna. Ako ovo stanje nije u cijelosti izliječeno tijekom prvih 30 dana, akutni oblik promjena sluznice prelazi u subkronični, a potom, nakon od 4 do 6 tjedana dolazi do kroničnih upalnih promjena sluznice paranazalnih sinusa. Subakutni sinusitis predstavlja sinusnu infekciju koja traje od 4 do 12 tjedana. Upalni proces u ovom stanju je još uvijek povratan, liječi se lijekovima, dok se kirurški tretman doista rijetko primjenjuje.

Deset biljnih osvježivača daha potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.