Ljepota i relax Wellness 29. travnja 2016.

I Kleopatra se kupala u morskoj soli

Sol1_2
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istočnjačke kulture odavno ističu važnost morske vode i morske soli na zdravlje i ljepotu što je znala iskoristiti i kraljica Kleopatra. Prof. dr. sc. Andrija Stanimirović i aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović objasnili su kako morska sol može obnoviti tijelo i duh, a donosimo ti i recepte za pilinge s morskom soli za tijelo i stopala

Izvrstan učinak protiv bora

Zbog kojih sastojaka iz morske soli koža postaje sjajnija, hidratizirana i svježija pojasnio je prof. dr. sc. Andrija Stanimirović, dr. med., spec. dermatovenerolog. ''U morskoj vodi se nalazi šest osnovnih elemenata koji djeluju na kožu: kloridi, natrij, magnezij, kalcij, kalij i sulfati. Ovi elementi su također ključni elektroliti u tijelu i esencijalni su za funkciju organizma i za metabolizam stanica.'' Napominje kako se u vodi Mrtvog mora koje se odlikuje salinitetom morske vode od čak 33 posto (za usporedbu, voda Sredozemnog mora sadrži 3 posto soli) nalazi visoki postotak magnezijevog klorida koji djeluje protuupalno, kalija koji omogućava bolji transport ugljičnog dioksida te kalcija koji regulira propusnost staničnih membrana. 

''Mineralne soli zbog svojih higroskopskih osobina vraćaju koži vlažnost. Minerali, apsorbirani u stanicama kože, povećavaju unutarstanični kapacitet vezivanja vode i time obavljaju vrlo važnu ulogu u prirodnom faktoru ovlaživanja kože. Kao ko-faktori, sudjeluju u enzimskoj regulaciji metabolizma kože te daju izvrstan učinak u tretmanima protiv bora i doprinose elasticitetu kože.''

Sto posto prirodna i čista kozmetika

Osim što morska sol pozitivno utječe na ljepotu kože, ima začuđujući učinak i na zdravlje. ''Na Mrtvom moru najčešće se liječe psorijaza, neurodermitis, vitiligo, akne, reumatoidni artritis, astma i druge. Terapija ovih bolesti uključuje kupanje u Mrtvom moru (talasoterapija) i termalnim izvorima (balneoterapija), korištenje ljekovitog blata Mrtvog mora (peloterapija) te izlaganje jedinstvenom sunčevom zračenju'', tvrdi prof. dr. sc. Stanimirović. 

Dodaje kako koristan učinak mineralnih soli iz Mrtvog mora na kožu koristi i kozmetička industrija. ''Kozmetički proizvodi s mineralima iz Mrtvog mora prvi put pojavili su se 60-tih godina; popularizaciji ovih proizvoda pripomogla je legenda o kozmetičkoj industriji kraljice Kleopatre, nekoć smještene na obalama Mrtvog mora, a tamo se i danas mogu vidjeti arheološki ostaci farmaceutskih i kozmetičkih manufaktura iz toga doba. Kozmetika iz Mrtvog mora je 100 posto čista i prirodna, karakterizirana je 'pustinjskom okolinom' sa suhim i čistim zrakom bez industrijskih zagađenja pa se s pravom deklarira kao kozmetika iz 'najzdravijeg područja na Zemlji'.

Čišćenje energetskog tijela, uma i aure 

Aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović, voditeljica i osnivačica LAURUS SlowSpa wellnessa u Wellness hotelu Aurora, napominje kako se morska sol redovito koristi za piling tijela i za kupke stopala uz razna eterična ulja. ''Piling cijelog tijela morskom soli preporučuje se raditi prije masaže. Postupak kojim terapeut utrljava sol na kožu traje 35 minuta, a nakon toga slijedi tuširanje te je koža spremna za masažu. Tim postupkom se čiste i otvaraju pore te se popravlja tonus kože.'' 

Objašnjava kako morska sol pomaže tijelu da se očisti od toksina pa se stoga redovito koristi u tretmanima za detoksikaciju te pridonosi čišćenju površinskog sloja kože. ''Koža se pilingom od morske soli smiruje. Na sebe veže toksine, čisti naše energetsko tijelo, um i auru. Morska sol relaksira i osvježava psihički i fizički te ima pozitivan utjecaj i na stanje našeg duha. Poznato je da je dobro kupati se u moru ako smo tjeskobni, a ako nismo u toj mogućnosti brzo i jednostavno možemo kod kuće pripremiti piling.''

Recept aromaterapeutkinje Pažin Morović za piling s morskom soli za tijelo uključuje sljedeće sastojke koje trebaš pomiješati:

  • 2-3 žlice maslinova ili bademova ili ulja marelice
  • 5-10 kapi eteričnog ulja ružmarina (za cirkulaciju) ili citrusa (za osvježenje) ili lavande
  • 1 žlica morske soli 

Piling od morske soli za stopala 

Morska sol koristi se i za piling stopala, posebice u periodu kada, napominje Anamarija Pažin Morović, imamo ''teške i umorne noge''. Savjetuje da u lavoru s hladnom i mlakom vodom pomiješaš sljedeće sastojke:

  • 100 g krupne morske soli
  • 5 kapi eteričnog ulja – aromaterapeutkinja preporučuje ulje paprene metvice. S obzirom na to da se ono ne preporučuje djeci i trudnicama, njima se savjetuje korištenje ulja lavande.

Više o pozitivnim učincima soli iz Mrtvog mora potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.