Zdravlje Simptomi i pomoć 20. ožujka 2024.

Znakovi koje nam šalju zubi kroz različite vrste boli

1/2
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko često osjetite bol u zubu dok pijete hladnu vodu? Ako bol prođe za nekoliko sekundi, vjerojatno se radi o preosjetljivosti zuba, ali ako je još uvijek osjećate nakon dvije minute, vrijeme je da posjetite ordinaciju dentalne medicine.

Uzroke i liječenje različitih vrsta boli u zubima objasnio je doktor dentalne medicine Dean Cekić.

Bol ili samo preosjetljivost?

Bol je signal koji nam organizam šalje i kojim nam pokazuje da nešto nije u redu i nikada je nije pametno ignorirati, pogotovo ako se intenzivira i postaje jača. Doktor dentalne medicine Dean Cekić iz Ordinacije Cekić pojašnjava da kada zub boli spontano sam od sebe, bez ikakvog podražaja, to u većini slučajeva zahtijeva odlazak doktoru dentalne medicine. 

''Kada pak bole svi zubi ili nekoliko njih, obično se radi o preosjetljivim zubnim vratovima, a specifično za takvu vrstu boli je da ona varira pa primjerice zubi bole dva tjedna, a sljedeća dva tjedna bol se smanjuje i prestaje. Danas postoji cijela industrija pasti za preosjetljive zube jer je to prilično čest slučaj. U ordinaciji također postoje zahvati koji mogu poboljšati stanje uzrokovano preosjetljivošću zubi, ali to nije stanje koje nužno zahtijeva posjet doktoru dentalne medicine', objašnjava.

Savjet: Ako počnete koristiti pastu za preosjetljive zube, nemojte pritom koristiti i kombinirati paste s drugim namjenama, npr. one za izbjeljivanje.

Znakovi koje nam šalju zubi

  • Kada zubi bole na slatko i kiselo, taj signal često zna biti simptom karijesa, pogotovo ako se radi o pojedinačnom zubu. U tom slučaju zub nas na vrijeme upozorava da posjetimo liječnika dentalne medicine.
  • Kada se radi o boli na termičke podražaje, najučestalija je bol na hladno. Postoje dvije vrste boli: jedna koja može proći sama od sebe te traje nekoliko sekundi i prestaje nakon što je nestao podražaj i druga bol kada zub nakon podražaja na hladno, još reagira i boli nakon minutu, dvije. To je simptom upale zubne pulpe i zahtijeva liječenje zuba jer u protivnom može doći do komplikacija.
  • Bol na toplo je simptom uznapredovalog procesa u zubnoj pulpi, a karakterizira je intenzivna bol te pacijenti najčešće sami potraže pomoć.
  • Oštra, tupa i pulsirajuća bol: Dijagnoze koje su povezane s upalom same zubne pulpe karakterizira oštra bol, a kada se radi o upali okolnog tkiva, primjerice lokalna upala mesa između dva zuba uzrokovana komadićem hrane, tada se javlja obična tupa bol. Pulsirajuća bol najčešće je povezana uz upalu živca. Ako se takve boli intenziviraju i svakim danom postaju sve jače i jače, tada zahtijevaju posjet ordinaciji.
Možda te zanima... Treba li zubni konac koristiti prije ili nakon četkanja zubi Zdravlje

Refleksne boli

Doktor Cekić navodi kako postoje još i boli koje su neurološkog porijekla i refleksne boli uzrokovane poremećajima u žvačnoj muskulaturi. ''Bol koja potječe iz žvačnog mišića može se reflektirati i pacijent tada osjeća da ga boli zub. Također, često je bol refleksivna i reflektira se u susjedni zub ili dva-tri zuba do onog bolnog, a zna se reflektirati čak i u suprotnu čeljust''.

U tom slučaju pacijenti često ni ne znaju koji ih zub boli. ''Također, bol u žvačnom mišiću se može reflektirati točno u zub pa se zna dogoditi da pacijenta boli čvor u mišiću, a  prema boli koju osjeća izgleda kao da ima upalu živca. Iako takvi slučajevi nisu česti, tu je jako važna pravovremena i dobra dijagnostika doktora dentalne medicine.''

Bolni zubi zbog upale sinusa?

''Specifična bol koja nema veze s dentalnom medicinom je upala sinusa, a pacijenti se javljaju u ordinaciju zbog boli cijele serije zubi u gornjoj čeljusti. Iako se čini da ih bole zubi, zapravo ih boli maksilarni sinus'', objašnjava dr. Dean Cekić te dodaje kako je jedna specifična bol zapravo bol cjelokupne sluznice, odnosno preosjetljivost sluznice se manifestira pečenjem unutar usne šupljine, a najčešće se javlja kod žena koje su u menopauzi i povezana je s promjena na sluznici uslijed hormonalnih promjena.

''U svakom slučaju, svaka bol koja traje, koja je intenzivna i pojačava se iz dana u dan je ozbiljan simptom i u slučaju da je osjetiš, svakako što prije posjeti doktora dentalne medicine.''

Je li parodontitis izlječiv?

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      extremeloan

      Treba li vam kredit? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-pošta: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    • Avatar Biguine22
      Biguine22

      www.kavident.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.