Zdravlje 26. srpnja 2020.

Liječnica otkriva što napraviti nakon uboda ose i kako se riješiti mrlja od sunca

Zdravo sunčanje
Foto: Thinkstock UV filtri jedan su od najvažnijih sastojaka u proizvodima za zaštitu od sunca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec u svojoj kolumni Mala biljka, velika apoteka donosi savjete kako da na prirodan način ukloniš sunčane mrlje, što da učiniš u slučaju uboda ose ili opekline od meduze. Donosi recept za čaj protiv upale mokraćnog mjehura, savjetuje kako da napraviš ulje za masažu beba

Čaj protiv upale mokraćnog mjehura

Na godišnjem odmoru zbog hladne vode i općenito promjene svakodnevnih životnih navika, možeš dobiti i upalu mokraćnog mjehura. E.coli, Enterokok, Streptokok, Proteus, samo su neke od bakterija koje ti mogu izazvati bolove u donjem dijelu trbuha zbog novonastale upale mjehura tj. cistitisa. U tom slučaju nemoj se kupati dva tri dana i pij najmanje litru čaja od sljedećih sastojaka:

  • Kopriva
  • Brusnica
  • Kamilica
  • Šipak
  • Preslica
  • Zlatnica
  • Neven

Ako nisi raspoložena za kuhanje, čaj kupi u ljekarni, pripremi sama prije ljeta ili nabavi kod mene u poduzeću Botana.

Ubodi ose ili meduze

U slučaju uboda ose, a ima ih dosta na moru, jer turisti jedu voće, sladolede i piju sokove, a svi ti slatkiši privlače ose. Dakle, čuvaj se, ne guraj ruku u vrećicu s voćem jer unutra može biti zavučena osa. U slučaju uboda stavi hladan oblog ili dio tijela namači u hladnom moru, a onda ubodeni dio namaži eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili čajevca. Ako te opeče meduza, ne trljajte i ne ispiri bolno područje svježom vodom, jer to može potaknuti izlučivanje otrova. Opečeno mjesto isperi morskom vodom i nanesi čisto eterično ulje lavande, ruže, eukaliptusa ili geranija.

Čudotvorni kantarion

Skoro sam zaboravila čudotvorno i u narodu poznato ulje gospine trave ili kantarion. Obilno ga nanesi na kožu nakon sunčanja. Nikako ne prije sunčanja jer ima fototoksično djelovanje kao i eterična ulja citrusa pa se limun, naranča i grejp također ne preporučuju za upotrebu tijekom sunčanih dana. No, da do kraja budem iskrena, ja se namažem kantarionom i prije sunčanja, a ulju kantariona dodam i ulje nevena i nikad nisam imala osip. Dakle, odluka je tvoja. Možeš maslinovo ili kantarionovo ulje u jednakim količinama pomiješati s kvasinom, dobro protresti sve sastojke u bočici i namazati kožu prije ili još bolje nakon sunčanja. Ipak, ponavljam i dalje pazi, sunčaj se postupno i izbjegavaj sunce od 10 do 17 sati. Ah, kad čujem to preporučeno vrijeme, pitam se čemu uopće ići na more. Zato sam odlučila da niti neću ići, odmaram u Zagorju, a na more ću krajem rujna, kad se smanje gužve i kad sunce bude slabije.

Sunčane (staračke) mrlje

Svakodnevno namaži mrlje i sva potamnjela mjesta tj.sve fleke na svojoj koži sokom limuna. Nareži limun s korom i dodaj sitno narezane listiće peršina. Budi uporna jer se rezultati pojavljuju nakon dva do ti mjeseca terapije. U pripravak možeš dodati 1 do 2 decilitra destilirane vode i žličicu meda, ali ako se odlučiš za to, potroši pripravak za tjedan dana. Za zdravu, sjajnu i zategnutu kožu jedi kiwi, banane, lubenicu, dinju, ali i marelice koje su bogate beta karotenom pa će te dodatno štititi na suncu ( kao i mrkva).

Ulje i puder za bebe

Ulje za masažu male djece: 50 ml bademovog ulja pomiješaj s jednom žličicom meda, jednom kapi ružinog ulja i dvije kapi lavandinog ulja ili ulja kamilice.
Ako sve ovo dodaš u shea maslac ili bazu, dobit ćeš kremu. Puder za bebe: u običan bebi puder dodaj 2 kapi eteričnog ulja kamilice i dvije kapi eteričnog ulja lavande i sve dobro promiješaj.

Ovdje doznaj koliki SPF ima pojedina vrsta ulja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.