Hrana 01. listopada 2014.

Post i čaj čička protiv endometrioze

Cicak-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Mirna na jajniku ima 'čokoladnu cistu' odnosno endometrij te je zanima kojom prehranom je može smanjiti. Nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender savjetovala joj je da konzumira puno voća i povrća te proizvode od soje. Za ravnotežu hormona savjetovala joj je ispijanje čaja od čička te konzumaciju ulja noćurka

Kojom hranom smanjiti 'čokoladnu cistu'?

''Poštovana imam na jajniku endometrij, odnosno 'čokoladnu cistu' površine 14 milimetara. Čitala sam da se pravilnom prehranom ona može smanjiti. Zanima me koja bi prehrana bila učinkovita protiv endometrioze te kako prehranom mogu povećati plodnost?'', pitala je naša čitateljica Mirna.

Ulje noćurka

Postoje saznanja da korijen čička pomaže uravnotežiti hormone pa nije loša ideja piti čaj od ove biljke. S obzirom na to da žene s endometriozom vrlo često pate od nedostatka željeza i anemije preporučljivo je posegnuti za niskodoziranim željezom u obliku dodatka prehrani. Svakako počni koristiti i ulje noćurka u dozi od 1500 mg dnevno s obzirom na to da ono sadrži važne masne kiseline, osobito gama-linolensku kiselinu koja pomaže u regulaciji ravnoteže hormona i prostaglandina. Svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost poput šetnje ili joge može također imati povoljan učinak.

Nekoliko prehrambenih savjeta:

  • Neka 50 posto tvoje prehrane čine sirovo povrće i voće te soja i proizvodi od soje.
  • Unosi isključivo cjelovite žitarice i proizvode od punog zrna žita, a rafinirane žitarice posve izbaci iz prehrane.
  • Preporučuje se unos sjemenki i orašastih plodova kao međuobrok ili kao dodatak jelima
  • 'Zeleni napitak' načinjen od zelenog lisnatog povrća učini dijelom svakodnevne rutine
  • Potrebno je maksimalno ograničiti unos alkohola, kofeina, mlijeka i mliječnih proizvoda, pržene hrane, junk fooda, hrane koja sadrži aditive, industrijske hrane, hrane bogate solju i šećerom.
  • Savjetuje se postiti 3 dana prije svake menstruacije i piti samo voćne sokove.

Sjemenke i orašasti plodovi

Pravilno izbalansirana prehrana ima mnogo prednosti. Pomaže nam održati idealnu tjelesnu težinu, održava hormonalnu ravnotežu i poboljšava zdravlje reproduktivnog sustava. Pri dnevnom odabiru namirnica, trebali bismo često posezati za hranom bogatom antioksidansima, vitaminima A, C i E, selenom i cinkom te brojnim biljnim spojevima. Također, na jelovniku bi se često trebala naći i masna riba, sjemenke i orašasti plodovi te namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

Pothranjenost smanjuje plodnost jer smanjen udio tjelesnog masnog tkiva može utjecati na ovulaciju. Smanjenje tjelesne mase od 10 do 15 posto u odnosu na idealnu tjelesnu težinu može imati za posljedicu neuredan menstrualni ciklus. S druge strane, blagi porast tjelesne mase kod žena s premalim udjelom tjelesne masti može pospješiti plodnost. Kod pretilih žena inzulinska rezistencija ili neosjetljivost na inzulin može negativno utjecati na plodnost. Istraživanja pokazuju da smanjenje tjelesne težine od samo 7 kilograma kod pretilih žena može normalizirati ovulaciju.

Doznaj više o prehrani za policistične jajnike.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Clara25

      je li nekome pomogao čaj od čička? imam velikih problema s čoko cistama pa bi htjela probati taj čaj

    • Avatar merida
      merida

      Prije 10 godina operirala sam tzv.'čokoladnu cistu' na lijevom jajniku i isto imam endometriozu. Od tada sam na terapiji kontracepcijskim tabletama. Tada nije postojala mogučnost da se cista smanji ili pukne ili nestane uz primjenu nekih ljekova. Jedino riješenje je bila laparaskopska operacija. Bia sam u rukama najboljih i poznatih ginekologa i sve je prošlo u najboljem redu. Od kada sam na tabletama nemam nikakvih problema i svi pregledi kod ginekologa su u redu i ja napokon više ne patim od užasno bolnih menstruacija. Čitateljici Mirni želim puno sreće i uspjeha u daljnjem liječenju!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.