Hrana 13. listopada 2014.

Čaroban svijet čajeva

Caj-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ti je hladno, on će te ugrijati. Ako ti je vruće, on će te rashladiti. Ako si depresivna, on će te razveseliti. Ako si uzbuđena, on će te smiriti. Sigurno si već pogodila o čemu je riječ! Dobrodošla u čaroban svijet jednog od najkonzumiranijih napitaka na svijetu, svijet čaja

4 vrste čaja

Čaj je odmah nakon vode najpopularnije piće na svijetu koje ima mnoge zdravstvene koristi zbog čega se i preporučuje njegovo često konzumiranje. Postoje 4 vrste čaja koje se dobivaju od čajevca: bijeli, zeleni, oolong i crni čaj. Od čajeva koji ne dolaze od čajevca, postoji rooibos čaj, biljni i voćni čaj.

Bijeli čaj, koji se još naziva i carem čajeva, radi se od vrlo mladog lišća, sadrži najmanje kofeina i najviše antioksidansa. Njegov okus je blag te smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i pojave raka. Osim toga, istraživanja pokazuju da on pomaže i ljudima koji imaju dijabetes.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubaci u vodu temperature 60°C do 70°C te nakon 2-3 minute izvadi iz vode. U slučaju da duže vrijeme držiš čaj u vodi, čaj počne ispuštati tanine što uzrokuje da čaj ispadne gorak.

Zeleni čaj sadrži više kofeina od bijelog čaja (25 miligrama) i sadrži veliku količinu antioksidansa koji se zovu tahetini (podgrupa poznata po odbijanju svih vrsta oboljenja – od raka do srčanih bolesti). Smatra se, ako dnevno konzumiraš samo jednu šalicu zelenog čaja smanjuješ rizik od kardiovaskularnih oboljenja i to do 10%.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubaci u vodu temperature 60°C do 70°C te nakon 2-3 minute izvadi iz vode.

Čajem protiv suvišnih kilograma

Oolong čaj je sličan crnom čaju, ali je bogatijeg okusa. On ti može pomoći kod problema sa suvišnim kilogramima, jer aktivira enzim odgovoran za topljenje triglicerida. Istraživanja pokazuju da se njegovim konzumiranjem sagorijeva više kalorija nego konzumiranjem vode.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubaci u vodu temperature 80°C do 90°C te nakon 3-5 minuta izvadi iz vode.

Crni čaj je najrasprostranjenija i najpopularnija vrsta čaja s globalnom potrošnjom od 75%. Sadrži više kofeina i antioksidanse. Istraživanja su pokazala da ljudi koji dnevno piju tri do četiri šalice crnog čaja, smanjuju rizik od srčanog udara čak do 21%. Zanimljivo je da ga Kinezi zovu crveni čaj jer je boja tekućine crvena. Dok je u Europi dobio naziv crni zbog crne boje listova.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubaci u uzavrelu vodu te nakon 3-5 minuta izvadi iz vode. Možeš dodati mlijeko i limun po želji.

Smirujuće svojstvo čaja

Rooibos čaj ili crveni čaj se dobiva od listova biljke koja raste jedino u Južnoafričkoj Republici. Za razliku od uobičajenog crnog ili indijskog čaja, Rooibos čaj ne sadrži kofein pa se može piti i prije spavanja jer djeluje umirujuće.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubaci u uzavrelu vodu te nakon 10 minuta izvadi.

Biljni i voćni čajevi se rade od svježeg ili sušenog cvijeća, lišća, sjemenki, korijenja i raznovrsnog voća. Ove vrste čajeva sadrže mnoga medicinska svojstva, jer ne sadrže kofein.

Priprema: Čajevi od cvijeća i lišća pripremaju se u vreloj vodi poput normalnog čaja. Čajevi od sjemenki i korijenja pripremaju se tako da se sjemenke ili korijenje ubaci u hladnu vodu i čeka dok voda ne dođe do vrenja i ispari trećina tekućine.

Prepusti se čarobnom svijetu čajeva uz super uštede na Popustolovac.hr.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar merida
      merida

      Obožavam piti čajeve, volim sve vrste od biljnih do voćnih. Kako ne pijem kavu oni su moj omiljeni napitak. Šalica zelenog čaja je svaki dan obavezana. Sladim ih isključivo žličicom meda, a i bez njega su mi fini.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.