Zdravlje 28. studenoga 2014.

Vitka i zdrava tijekom cijele zime

Caj-O
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Debljina je danas veliki zdravstveni problem, a kako je pred nama razdoblje blagdana i slavlja kada jedemo i pijemo više nego inače, odlučila sam napisati kolumnu i potaknuti vas (a i samu sebe) da počnemo razmišljati o zdravijoj i za nas manje kaloričnoj hrani na blagdanskom stolu

Želim čuti jedan "klik" u našem mozgu, prije početka ''sezone prejedanja'' u prosincu. Debljina je bolest i estetski problem, važan čimbenik rizika od bolesti krvožilnog sustava. Onaj "klik" kojeg tražim, trebao bi nas pokrenuti da počnemo mijenjati životne navike ,pomalo, korak po korak kako bi došli do idealne tjelesne težine.

Nepravilna i prekomjerna prehrana su jedan od uzroka pretilosti, ali i premalo kretanja i genetika i naš stav, naročito u današnje vrijeme nedostatak vremena i stalni stres.

Dakle, nalazimo se u začaranom krugu, a oko nas je puno reklama o prehrani, u restoranima kalorična hrana, prevelike porcije, sokovi puni šećera, alkohol, društvo koje nas zove jesti i piti... A mi više ne živimo u prirodi niti s prirodom, sve manje hodamo, naši geni se ne stižu prilagoditi takvom tempu života, vožnji u automobilu, sjedenju pred televizorom i opet grickanju, grickanju...

Nemamo vremena za ništa!

Nemamo vremena za kuhanje, nemamo vremena za obrok od pola sata do sat vremena, nemamo vremena za spavanje, stalno žurimo, prebrzo jedemo i ne stignemo se zasititi. Nemamo vremena za ništa! Naš CENTAR ZA SITOST u mozgu, odreagirat će tek nakon 15-20 minuta i javiti nam da smo siti.

No, do tada smo u sebe već za deset minuta utrpali brdo hrane, bogate mastima, šećerima i kalorijama, a siromašne vitaminima, mineralima i vlaknima. Stoga ni mršavljenje nije lako ni jednostavno. Treba krenuti polako, ali odlučno. Neki manji neuspjesi i skretanje s puta, neke pogreške nas ne smiju obeshrabriti. Upornošću i ispravljanjem pogrešaka stići ćemo do cilja.

Ljekovito bilje i tinkture za mršavljenje

Pomoći će nam i ljekovito bilje, preporuka je čaj od bazge, frangule, lana, koprive,vodopije, kamilice i melise. Možeš piti zeleni čaj i crni čaj koji su bogati fluoridima i antioksidansima. (Napomena: čajevi iz vrećice nisu dobri, puni su umjetnih dodanih aroma).

Uz čaj treba piti i najmanje 100 kapi tinkture za mršavljenje od koprive, imele, breze i komorača. Vrlo je bitna i redovita tjelesna aktivnost, jer se unesene kalorije moraju i potrošiti. Žene fiziološki imaju više masnog tkiva od muškaraca, no normalna vrijednost je do 30 posto. Važan je i opseg struka, pa tako opseg struka kod žene veći od 80 cm, a naročito iznad 88 cm, predstavlja povećan i visok rizik od kardiovaskularnih i metaboličkih komplikacija.

Primjer jelovnika

Biraj namirnice niskog glikemijskog indeksa (GI). Naime, što je glikemijski indeks niži, to znači da je namirnica "sporija", sporije se metabolizira, ne opterećuje puno gušteraču, ne traži puno inzulina, sporije otpušta energiju i omogućava nam dulju sitost. Pogledaj tablicu namirnica s niskim GI.

Nastoj si dnevno osigurati 5 do 7 obroka. Ideal od 7 obroka je teško održati pa se opredjeljujem za pet obroka.

  • ZAJUTRAK:  pecivo sa sirom, šunkom i brusnicama ili musli s jogurtom
  • DORUČAK:  jogurt sa svježim voćem 
  • RUČAK:  pileći file sa šampinjonima i rižom ili riblji file s povrćem i kuskusom ili kuhanim krumpirom
  • UŽINA:  sir s integralnim pecivom ili grejpom
  • VEČERA:  salata s piletinom ili omlet ili grčka salata

Pomoći će i žlica jabučnog octa u čaši vode ili u salati. Dragi moji, trebamo se odlučiti i konačno nešto promijeniti u svom životu, preraspodijeliti si vrijeme, voditi DNEVNIK PREHRANE s kojim ćemo se sami s vremenom korigirati i još više paziti.

Šetnja svaki dan najmanje pola sata, aerobik, joga, nordijsko hodanje, plivanje. Udomila sam dva psa, no više ih šeta moj suprug nego ja. Stoga ću ih sutra i ja šetati i odvojiti još malo više vremena za moje ljubimce. Zdrava prehrana počinje s kupovinom, pa pazi što ćeš sutra kupiti u dućanu i čime ćeš napuniti svoj hladnjak i police. A nakon početnog gubitka tri kilograma, samo nastavi dalje. To je tek gubitak vode, a cilj nam je gubitak masnog tkiva.

Stoga u terapiju uvedi i čaj za mršavljenje od preslice, pirike, maslačka, omana, vrkute, stolisnika ,kima, mente i malo piskavice. Biraj biljke koje ti odgovaraju ili to prepusti stručnjaku. Tuširaj se hladnijom vodom, da potrošiš dio kalorija u zagrijavanju svog organizma ,a kod tuširanja obavi i piling od krupne morske soli s maslinovim, lavandinim, ružmarinovim uljem i uljem čempresa i grejpa.

Ne čekaj proljeće, ne čekaj sutra, pazi na liniju i počni s dobrim navikama već danas!

Zanima te sedam prednosti hladnog tuširanja?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar merida
      merida

      Odlične kolumne i odlični i korisni savjeti. Uvijek Vas rado čitam i pratim!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.