Dijeta Proljetni detox tijela 11. veljače 2024.

Je li detoks jetre uopće moguć i djeluju li dodaci prehrani?

Foto: Unsplash Čajevi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jetra je najvažniji "čistač" organizma i na tržištu postoje razni preparati za detoks jetre, od farmaceutskih koji se prodaju kao dodatak prehrani pa do preporuke raznih dijeta i 'čudotvornih' prirodnih napitaka. Pitali smo Tanju Pekez Pavliško, dr. med je li detoks jetre moguć. Sandra Krstev Barać, mag.nut. objasnila koji su najbolji dodaci prehrani za jetru te kako treba izgledati jelovnik koji podržava rad jetre, a Ksenija Krajina Pokupec, dr. med i fitoterapeutkinja dala je recept za čaj za čišćenje jetre. Otkrivamo i kako se provodi čišćenje jetre vodom.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu i ostaje zdrava ako osoba općenito vodi računa o svom zdravlju. Jetra ima više funkcija: uklanja potencijalno opasne tvari iz organizma, sudjeluje u obrani od bakterijskih infekcija, može proizvoditi glukozu u slučaju potrebe, može biti skladište vitamina, proizvodi žučne kiseline koje služe za razgradnju hrane, proizvodi bjelančevine te tvari koje sudjeluju u zgrušavanju krvi.

"Kad je šteta učinjena detoks ne pomaže"

Tanja Pekez Pavliško dr. med. objasnila je da se oštećenja na jetri nastala zbog nezdravog načina života ne mogu popraviti detoksom. "Postoji određeni broj nasljednih bolesti ili bolesti jetre koje nastaju tijekom života čiji uzrok nije poznat. Ipak, najčešće bolesti jetre uzrokovane su nezdravim načinom života. Hepatitis (infekcije virusima) nastaju ili zbog loše higijene ruku (hepatitis A) ili se prenose putem krvi i spolnim odnosima (hepatitisi B, C). Nakupljanje masnoća u jetri dovodi do njenog oštećenja, a prekomjerno uzimanje alkohola vodi do definitivnog oštećenja jetre kada je transplantacija ponekad jedini lijek", objasnila je Tanja Pekez Pavliško i rekla da kada je šteta na jetri već učinjena teško da joj bilo kavi detoksikacijski programi mogu pomoći. Ali, istaknula je da dijeta svako doprinosi rasterećenju jetre te da je vitamine i minerale idealno uzimati putem hrane, a ne u vidu dodataka prehrani.

Najbolji prirodni lijek za jetru

Oštećenje jetre može biti manje ili veće te akutno i kronično."Ponekad akutno oštećenje jetre prolazi bez posljedica, ako se uklone čimbenici koji su doveli do oštećenja (lijekovi, kemikalije). Niz lijekova dovodi do oštećenja jetre, a najpoznatiji je paracetamol. Međutim, paracetamol dovodi do oštećenja jetre samo u velikim dozama, tako da nije opasno njegovo uzimanje za sniženje temperature ili ublažavanje tegoba", rekla je Tanja Pekez Pavliško.

Osim alkohola, masne i pržene hrane te velikih porcija, jetri štete i neumjerene količine gaziranih pića, a od kemikalija nitratni spojevi i herbicidi. Treba jesti svježe sezonske namirnice, a budući da ananas djeluje kao prirodni diuretik pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomaže i detoksikaciju organizma i mršavljenju, odličan je izbor. "Poznati prirodni čistači jetre su sikavica, kurkumin (400 - 2000 mg dnevno), omega 3 masne kiseline", objasnila je Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Simptomi bolesti jetre

Simptomi kod bolesti jetre su različiti, od vrlo nespecifičnih do onih koji vrlo jasno ukazuju na bolest jetre. Tanja Pekez Pavliško upozorila je na neke od mogućih simptoma bolesti jetre: "Opći simptomi su umor, nadutost, bol u trbuhu, ali ako je bol prisutna pod desnim rebrenim lukom onda razlog može biti žučni kamenac ili razvlačenje kapsule jetre. I neke promijene na koži mogu upućivati na bolest jetre. Simptomi mogu biti svrbež koji nastaje zbog nakupljanja bilirubina i drugih tvari u koži, zatim žuta koža i bjeloočnice. Kada postoje takvi simptomi bitno je provjeriti boju urina i stolice jer se tako može doći do dijagnoze. Lako nastajanje modrica također ukazuje na moguću bolest jetre te pojava spider nevusa (pojava popucalih kapilara u obliku paukove mreže)."

Prirodno čišćenje jetre

Jetra će se rasteretiti tako da se smanji unos hrane, a jelovnik bazira na hrani biljnog porijekla koja će ubrzati probavu. To su u prvom redu gorko i zeleno lisnato povrće, cikla, celer, đumbir, limun, ananas i jabuke. Jedno od glavnih pravila detoksikacijske dijete je piti puno vode, a izbaciti alkohol i kofein te sokove s dodanim šećerom. "Detoksikacijska dijeta treba sadržavati što manje industrijski prerađene hrane, a što više svježih namirnica i obroka pripremljenih blagom termičkom obradom poput kuhanja, pripreme na pari i pirjanja. Također, kvalitetna detoksikacijska dijeta ne zagovara post već predstavlja uravnoteženu dijetu koja neće uzrokovati nutritivne deficite.

Možda te zanima... Čišćenje jetre gorkom soli kroz dva dana

Donosimo primjer uravnoteženog detoksikacijskog jelovnika u vrijednosti od 1600 kalorija namijenjenog ženama. Ako su vaše energetske potrebe prosječne i iznose 2200 kalorija, pridržavajući se jelovnika od 1600 kalorija možete gubiti oko 0, 6 kg tjedno. S obzirom na to da su u jelovnicima zastupljene sve skupine namirnica, zdrave osobe koje imaju višak kilograma mogu koristiti jelovnike i u mršavljenju 'na duge staze', no ne preporučuju se djeci, adolescentima, starijim osobama te trudnicama i dojiljama za koje vrijede posebne prehrambene preporuke", tvrde iz nutricionističkog tima Vitaminoteke.

Detoks jelovnik za žene

  • Energetska vrijednost: 1609 kcal
  • Ugljikohidrati: 56 %
  • Masti: 31 %
  • Bjelančevine 13 %

Primjer jelovnika

  • Doručak. Frape od banane: u blenderu izmiksajte bananu, 10 badema, 2 dl zobenog mlijeka i žlicu meda.
  • Međuobrok. Suhe smokve, 5 komada.
  • Ručak. Integralni dvopek (6 komada) s namazom od graha: bijeli grah iz konzerve (pola konzerve) gnječiti vilicom i dodati žličicu maslinovog ulja, malo soli i papra i dobro izmiješati. Namazati dvopek i staviti kisele krastavce, klice ili rotkvice te dodati komadić sira ementalera 20 g i probiotički jogurt.
  • Večera. Juha od celera i graška: crveni luk i protisnuti češnjak propirjati na maslinovom ulju (1 žlica), zatim dodati korijen celera od 50 g i nekoliko stabljika celera narezanih na sitno te začiniti solju, paprom, prstohvatom kurkume i origanom te pirjati 10 minuta. Zatim dodati smrznuti grašak (50 g) te kuhati dok ne omekša.
  • Kikiriki sirovi, nesoljeni 30 g
  • Ananas svježi 200 g
  • Tijekom dana potrebno je popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

Detoks jelovnik za muškarce za jedan dan. 

  • Energetska vrijednost: 1800 kcal
  • Ugljikohidrati: 57 %
  • Masti: 30 %
  • Bjelančevine 13 %

Primjer jelovnika

  • Doručak. Frape od banane: u blenderu izmiksajte bananu, 10 badema, 2 dl zobenog mlijeka i žlicu meda. Kriška integralnog kruha namazana sirnim namazom (30 g)
  • Međuobrok. Suhe smokve, 5 komada.
  • Ručak. Integralni dvopek (6 komada) s namazom od graha: bijeli grah iz konzerve (pola konzerve) gnječiti vilicom i dodati žličicu maslinovog ulja, malo soli i papra i dobro izmiješati. Namazati dvopek i staviti kisele krastavce, klice ili rotkvice te dodati komadić sira ementalera 20 g i probiotički jogurt, 150 g..
  • Večera. Varivo od leće. Sastojci za četiri osobe: 200 g crvene leće, 4 žlice maslinovog ulja, ljubičasti luk, 4 mrkve srednje veličine, 2 krumpira, 30 g korijena celera, 4 žlice pasirane rajčice, 1, 5 litra vode. Začini: kumin, ljuta papričica, crvena paprika, 4 žlice peršinovog lista, 50 g sitne tjestenine, malo limunovog soka. Priprema: Na ulju propirjati luk, naribani korijen celera i mrkvu narezanu na kolutiće. Dodati začine, kratko popeći i zatim dodati prethodno namočenu leću te zaliti rajčicom i vodom. Pustiti da zavrije pa dodati krumpir narezan na kockice. Kuhati 15 minuta da leća i krumpir omekšaju. Pred kraj ukuhati sitnu tjesteninu i posuti peršinovim listom. Po želji pri posluživanju dodati par kapi limunovog soka.
  • Ananas svježi 200 g
  • Tijekom dana potrebno je popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.

Preuzmi jelovnik za sedam dana.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Čaj za čišćenje jetre

Čaj za čišćenje jetre

Recept za čišćenje jetre preporučila je Ksenija Krajina Pokupec dr. med., fitoterapeutkinja.

  • Sastojci: korijen maslačka, korijen čička i korijen koprive.
  • Priprema: pomiješajte biljke u jednakim omjerima i od te mješavine uzmite dvije žlice i stavite ih u litru hladne vode. Kuhajte na laganoj vatri tri minute i zatim procijedite. Čaj pijte po malo tijekom dana, a najbolje prije obroka.

"Kuru čišćenja jetre provodite deset dana pa napravite pauzu od mjesec dana i onda opet ponovite kuru detoksikacije. Ovim biljkama odlično ćemo očistiti krv i jetru od toksina. Pomaže kod masne jetre, povišenih masnoća i triglicerida u krvi, a ojačat će i imunitet", savjetuje dr. Krajina.

Čišćenje jetre vodom

Jetra je posebno pogođena kada je tijelo dehidrirano. Pijenje velike količine vode ključno je za detoksikaciju jetre. Voda uklanja toksine iz jetre i cijelog organizma. Dobro je u vodu dodati i par kapi limuna jer potiče žuč na uklanjanje toksina. Stručnjaci sugeriraju da postoji određeno doba dana koje je idealno za hidrataciju. To uključuje period nakon buđenja jer voda će aktivirati unutarnje organe i pomoći u ispiranju toksina prije unošenja hrane. Pijenje vode prije jela čini osobu sitijom pa će pojesti i manji obrok, a poznato je da višak kilograma vodi do masne jetre. Pijenje vode prije ili nakon tjelesne aktivnosti štiti od dehidracije. Ispijanje čaše vode prije spavanja osigurava tijelu vodu koja je potrebna za detoksikaciju tijekom spavanja. Voda je očito najbolje piće koje pomaže prevenciji kronične bolesti jetre ili za popravljanje stanja kod već oboljelih. Ispijanje čaše vode nakon buđenja, prije obroka, prije fizičke aktivnosti i prije spavanja pružit će optimalnu hidrataciju i održati zdravu jetru. Živjeli!