Zdravlje 29. siječnja 2015.

Čaj od đumbira kao afrodizijak

Dum-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao ljekoviti dio biljke koristimo korijen đumbira, odnosno ispravnije je reći podanak đumbira. Podanak treba birati i kupovati tako da je čvrst i manji, glatke površine jer je takav najsvježiji i najljekovitiji. Brojna istraživanja pokazuju pozitivno djelovanje đumbira kod lošije probave, žgaravice i gastritisa jer on grije želudac, odličan je za bolji rad i detoksikaciju jetre

Odličan antiseptik

U aromatičnom i naravno ljekovitom ulju pronađeni su cineol, borneol i felandren. Aktivne ljekovite tvari koje djeluju antiseptički tj. protuvirusno, protugljivično i antibakterijski. Te ljekovite tvari sadrže i kadulja, lavanda, korijandar i lišće eukaliptusa. Ako znamo koliko su ljekovite ove četiri biljke, onda smo sigurni da ni đumbir nije daleko. I nije. Ima divan okus i divan miris.

Flavonoidi i seskviterpeni, fenoli, druga su vrsta ljekovitih aktivnih tvari koje ublažavaju upale. Ljuti i aromatični sastojci tzv. gingeroli ublažavaju mučninu i nagon na povraćanje i kod bolesti vožnje, ali i kod trudnica. Đumbir sadrži i alkaloide i sluz. Naime, trudnice protiv jutarnje mučnine i protiv povraćanja mogu bez bojazni od bilo kakvih posljedica na plod uzimati đumbir. Sitno ga nareži i jedi uz meso ili složi par ploški đumbira u sendvič.

Ljekovito djelovanje

Od đumbira si trudnice mogu pripremiti čaj tako da žličicu naribanog ili sjeckanog podanka đumbira dodaju u 2,5 dl hladne vode, stave da zakuha i lagano kuhaju od 5 do 10 minuta. Čaj treba procijediti i piti u gutljajima. Može se dodati i komadić korice cimeta i zajedno kuhati ili cimet malo obilnije pospi po jabukama kad pripremaš pitu ili kolač od jabuka jer i cimet pomaže kod trudničkih mučnina i povraćanja jer ima emenagogno djelovanje. Klinički testovi za jutarnje mučnine, uglavnom su na svojim ispitanicama primjenjivali od 1 do 2 grama đumbira u obliku kapsula ili tableta, no ja sam ipak za svježi đumbir. Prirodno je prirodno, a želatinozne kapsule nikako ne volim, pogotovo ako je želatina životinjskog porijekla.

Već sam opisala pozitivno djelovanje đumbira kod trudnica, a brojna istraživanja pokazuju pozitivno djelovanje kod lošije probave, žgaravice i gastritisa jer on grije želudac, odličan je za bolji rad i detoksikaciju jetre, podiže imunitet, pomaže kod grlobolje, upale krajnika, općenito bolesti dišnih puteva, zbog svog lagano analgetičkog i naravno antiseptičkog djelovanja. Ujedno je i ekspektorans te olakšava iskašljavanje. Opušta periferne krvne žile tj. širi ih i tako zagrijava organizam, potiče cirkulaciju pa tako ujedno djeluje i kao afrodizijak. Na istoku je poznat podnazivom 'vrući korijen' jer pojačava cirkulaciju, prokrvljenost organizma pa tako i spolnih organa pa se u literaturi mogu pronaći podaci kako pojačava spolnu želju i spolne sposobnosti.

Nema negativnih djelovanja na organizam

Đumbir nam može u kombinaciji s maslačkom, čičkom, koprivom i mentom pomoći i kod povišenih masnoća u krvi te ce kao dijaforetik pojačati znojenje, a time i čišćenje organizma. Ako još nisam dovoljno naglasila, ponavljam, ima protuvirusno djelovanje, a kako nam stiže gripa to znači da si već trebala početi piti čaj od đumbira jer će ti pomoći kod viroze. U svakom slučaju kao začin i kao lijek đumbir se koristi već više od 3000 godina pa je i to jedan od pokazatelja koliko nam je ta biljka bez negativnog djelovanja na ljudski organizam, zdrava, korisna i potrebna. Njegova ljekovita svojstva spominje John Gerard još daleke 1597.godine.

Najveći potrošači, ali i najveći proizvođači ove močvarne biljke tropskih dijelova jugoistočne Azije su Jamajka, Kina i Indija. Đumbir je jedan od najstarijih neeuropskih začina koji je posebno bio omiljen u Engleskoj i na stolu su ga, unazad 400 do 500 godina, uz papar i sol posluživali kao jedan od osnovnih začina i dodataka jelima. Jedemo ga sirovog, kuhamo, kiselimo i konzerviramo, sušimo i meljemo u prah ili ga kao slatku deliciju možemo kupiti i zalediti sa ušećerenim podankom đumbira. Koristi se za aromatiziranje vina, piva, likera, sirupa i nekih drugih bezalkoholnih napitaka. Načeti đumbir umotaj u papir i vrećicu i čuvaj ga u hladnjaku od 15 do 30 dana. Bolje ga čuvaj što kraće, a troši što više.

Upotreba u fitoterapiji

U Francuskoj se i danas esencijalno ulje đumbira propisuje u količini od 1 do 2 kapi na kockicu šećera kod groznice, temperature i želučanih problema, nadutosti, menstrualnih grčeva i mučnine. Pojačava apetit, podiže cjelokupnu energiju.

Ulje za masažu pomaže kod reumatičnih oboljenja, lumbaga i kostobolje. U 25 ml bademovog ili lješnjakovog ulja dodaj 5 kapi eteričnog ulja đumbira i 5 kapi ulja eukaliptusa te utrljaj u bolna područja svojih zglobova i mišića.

Namočen, ekstrahiran i procijeđen podanak đumbira u obliku tinkture pij u količini od 30 do 50 kapi dnevno za bolju cirkulaciju, zagrijavanje organizma, kod viroza i naravno bolesti želuca i nadutosti.

Čaj od đumbira

1 žličicu usitnjenog đumbira kuhaj u 2,5 dl vode desetak minuta, procijedi i pij dok je čaj još svježe pripremljen i topao. Pomoći će kod bolesti dišnih puteva, olakšati iskašljavanje, a ja bih preporučila da dodaš u istoj količini još jednu žličicu metvice, jednu žličicu matičnjaka i jedan klinčić ili zvjezdasti anis i skuhaj litru čaja. Tako ćeš dobiti još ukusniji, kompletniji i ljekovitiji napitak ne samo za sebe, već za cijelu svoju obitelj. A i tvoj dom će zamirisati.

Doznaj je li detoks dijete moguć?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.