Fitness 27. travnja 2016.

U 10 minuta 'zavrti' 100 kalorija

Hula-Uspr
1/10
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrtnja hula hoopa zabava je za djecu, ali i odlična rekreacija za odrasle jer nemaš osjećaj da vježbaš nego da se igraš. Osim što se u 10 minuta troši oko 100 kcal, vježbanjem s hula hoopom aktiviraju se i jačaju gotovo sve mišićne skupine te se povećava fleksibilnost. Donosimo ti 4 jednostavne vježbe s hula hoopom

Hula hoop kao antidepresiv

Eva Požar hula hoop je otkrila prije osam godina. Bila je članica jednog internetskog foruma na kojem je jedna djevojka iz inozemstva objavila video s veselim djevojkama koje vrte hula hoop. Kako je tada bila u tužnoj fazi života zbog gubitka bebe, trebalo joj je nešto veselo u životu i hula hoop se činio odličnim antidepresivom. Kod kuće je pronašla jedan dječji i shvatila da sa njime ne može ništa pa je odlučila napraviti svoj prvi hula hoop za odrasle i tako je počela njena 'hoopajuća' avantura.

''Mislim da se nikada nisam planirala ozbiljno baviti hoopanjem, a mnogi se i danas čude da mi je to posao. Sve se dogodilo spontano nakon što sam vrteći hoop u parku dobila poziv da vodim radionicu u sklopu Park In Zagreb festivala. Jasno se sjećam trenutka u kojem sam rekla da želim da mi baš to bude posao. Razlog zbog kojeg sam se odlučila raditi baš što je taj da to zaista volim i smatram da ljudima mogu pomoći da svoj život promijene na bolje. Ne samo u smislu aktivnijeg života, nego i duhovno i psihički. Volim podučavati, volim hoopati, volim poticati ljude da zasuču rukave i stvore sretniju verziju sebe'', rekla nam je Eva.

Jača gotovo sve mišićne skupine

Eva nam je objasnila kako postoji mnogo dobrobiti hoopanja. Osim što se u 10 minuta troši oko 100 kcal, aktiviraju se i jačaju gotovo sve mišićne skupine, povećava se fleksibilnost te se poboljšavaju koordinacija, motorika i ravnoteža. Također dodaje kako je hoopanje aerobna aktivnost te čini dobro srcu i krvožilnom sustavu. Eva navodi kako vježbanje s hula hoopom povećava samopouzdanje i razvoj pozitivne slike o sebi te razvija povjerenje u vlastito tijelo. Kaže kako velik dio polaznika krene na treninge isključivo zbog vježbanja, no iznenade se kada otkriju koliko im hoopanje smanjuje razinu stresa, podiže raspoloženje i samopouzdanje. Osim već nabrojanih prednosti, Eva kaže kako hoopanje može biti i odlična meditativna aktivnost.

''Hoopanjem se može baviti tko god poželi, bez obzira na dob ili spol. Ne postoje fizičke predispozicije, potrebno je samo biti znatiželjan. Interes za hoopanje postoji, no ljudima i dalje nije jasno što se na treninzima zapravo radi. Obično misle da samo stojimo i vrtimo hula hoop oko struka ili da je to program isključivo za djecu i mlade ili cirkuska vještina. Zato uvijek preporučujem da dođu na besplatan ogledni sat i iz prve ruke saznaju kako treninzi izgledaju.'', objašnjava Eva.

Individualan pristup

Trenutno na treninge, kaže Eva dolaze žene koje se bave dosta stresnim poslovima te ih hoopanje na neki način resetira. Često dolaze i mame koje nemaju gdje ostaviti djecu na čuvanje pa dok mame vježbaju, djeca se međusobno igraju ili pišu zadaću. Svaki trening počinje zagrijavanjem na razne zabavne načine, a završava različitim vježbama istezanjaPočetnici se prvo navikavaju na hula hoop i manipulaciju njime kroz osnovne hoop pokrete i kretanje kroz prostor. U početku se gradi snaga i fleksibilnost kroz razne zabavne vježbe s ili bez hula hoopa.  Tako će početnici naučiti vrtjeti hula hoop na struku, bokovima, nogama, ramenima, vratu, kao i 'off body' pokrete oko dlana i oko tijela. Kasnije se uče kompleksniji hoop pokreti i spajaju se u kombinacije ili mini koreografije

''Kombiniramo i vježbe visokog intenziteta te elemente pilatesa i yoge koji nam pomažu u savladavanju i boljem izvođenju hoop pokreta. Treninge vode dva instruktora, tako da je rad gotovo individualan. Svjesni smo da svatko uči na drugačiji način i različitom brzinom, zbog toga nam je važno da se svaki polaznik osjeća ugodno učeći vlastitim tempom. Uglavnom, već nakon nekoliko mjeseci svi oni koji su tvrdili da neki pokret nikada neće uspjeti napraviti rade baš taj pokret sa velikom sigurnošću. Nezaobilazan dio su i simpatična druženja prije i nakon treninga. Hoopanje je kumovalo mnogim prijateljstvima u ovih osam godina'', dodaje Eva.

4 jednostavne hoop vježbe: 

  • Vježba 1. - Vrtnja hoopa oko struka - Stati tako da je jedna noga naprijed. Uvući pupak prema kralježnici i podvući zdjelicu. Staviti hula hoop oko tijela i nasloniti ga na donji dio leđa. Zavrtjeti ga i tijelom raditi pokrete naprijed-nazad.
  • Vježba 2. - Vaga - Premještaj hula hoop iz ruke u ruku oko tijela. Važno je ne držati ga jako čvrsto. Dignuti nogu prema naprijed, a hoop prebaciti iz ruke u ruku ispod noge. Istu nogu dići unazad, tijelo nagnuti naprijed i prebaciti hula hoop iz ruke u ruku ispod dignute noge. Ponoviti s drugom nogom.
  • Vježba 3. - Osmica - Držati hula hoop s desne strane tijela, odvesti ga rukom ispred sebe pa na lijevu stranu tijela. S lijeve strane hula hoop prebaciti na desnu stranu. Pokret ruke je kao da crtamo znak beskonačnosti u zraku. Hula hoop se ne vrti nego ga lagano držimo u ruci. Napraviti i lijevom rukom.
  • Vježba 4. - Vrtnja iznad glave - Staviti hula hoop ispred sebe, primiti ga od ispod i zavrtjeti se oko svoje osi dižući ruku iznad glave. Kada dođemo u krajnji položaj, stanemo i mašemo rukom naprijed-nazad kako bi vrtjeli hoop oko dlana.

Više o hoopanju i terminima treninga doznaj na stranici Happy Hoop.

Klikni za najbolje vježbe za skidanje sala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.