Hrana 29. lipnja 2015.

Osam zamjena za jaje kod pečenja

Zelenau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi recepti za jela od tijesta i kolače sadrže i jaja. Ako ih ne konzumiraš jer si veganka, zato što ih ne podnosiš ili ne voliš postoji rješenje. Donosimo ti osam savjeta koje možeš primijeniti ovisno o tipu tijesta i uživati u dizanim tijestima i kolačima bez jaja

Chia sjemenke ili maslac od kikirikija

  1. čajna žlica chia sjemenki pomiješana s 1/4 šalice vode (pusti da odstoji 15 minuta)
  2. 1/4 šalice punomasnog jogurta
  3. žlica lanenih sjemenki pomiješana s 1/4 šalice vode (pusti da odstoji 15 minuta)
  4. 1/3 šalice soka od jabuke
  5. 1/4 šalice pirea od banane 
  6. žlicu želatine u prahu pomiješaj s 1/4 šalice vode (pusti da odstoji 15 minuta)
  7. dvije žlice datulja, grožđica ili suhih šljiva pomiješaj s dvije žlice vode i zgnječi
  8. 1/4 šalice maslaca od kikirikija ili maslaca od orašastih plodova

Primjena za tipove tijesta

  • Za povezivanje sastojaka - možeš koristi bilo koji od osam navedenih recepata.
  • Za dizana tijesta - umjesto jaja koristi jogurt ili prašak za pecivo pomiješan s bijelim octom i vodom.
  • Za vlažna tijesta - možeš koristiti jogurt, sok od jabuke ili pire od banane.
  • Recepti s kokosovim brašnom - u receptima s kokosovim brašnom jaja su potrebna za vezanje sastojaka i vlaženje tijesta, tako da je najbolje upotrijebiti chia sjemenke i želatin pomiješan sa sokom od jabuke.

Ovoalbumin, avidin, flavoprotein, globulin... druga imena za proteina iz jaja

U ljudskoj se prehrani, u pravilu, najčešće koriste kokošja jaja. Slično mlijeku, ona sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne organizmu. Ugljikohidrate sadrže u minimalnim količinama, ali se zato žutanjak odlikuje velikim udjelom masti (među ostalim i esencijalnim masnim kiselinama) i kolesterola. Jaja su odličan izvor fosfora, sumpora, te vitamina B2, B12, A i D. U nešto manjim količinama sadrže željezo, cink, vitamin B6 i folat.

"Ako si alergična na jaja potrebne esencijalne aminokiseline, esencijalne masne kiseline te vitamine i mineralne tvari koje gubiš izbjegavanjem jaja, osigurat će ti meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi i leguminoze. Ipak sam zadatak izbjegavanja jaja nije lak kada su u pitanju prehrambeni proizvodi jer jaja mogu biti sveprisutna. Stoga pažljivo čitaj listu sastojaka na pakiranju proizvoda i izbjegavaj one koje u popisu sadrže albumin, ovoalbumin, avidin, flavoprotein, globulin, livetin, ovomucin ili ovomukoid jer je riječ o proteinima jaja", objasnila je Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma i nastavila:

"Ako kod pečenja tražiš zamjene za jaja pokušaj jedno jaje zamijeniti s mješavinom od: ½ čajne žličice praška za pecivo, 1 čajne žličice vode i 1 čajne žličice octa. U pripremi kolača kao zamjena za 1 jaje dobro funkcionira i 1 čajna žličica želatine i 3 žlice mlake vode. Ako, pak, pripremaš kruh pokušaj 1 jaje zamijeniti s ¼ šalice sojinog jogurta."

Pročitaj kako se poha na zdraviji način.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.