Zdravlje Prirodno liječenje 04. kolovoza 2016.

Trikovi s kamilicom i lavandom protiv alergije na ambroziju

Ambrozija1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sredinom kolovoza počinje cvatnja ambrozije koju prati omražena hunjavica. Alergije su autoimuni poremećaji pa je potrebno pružiti podršku imunološkom sustavu u obliku preventive, a tu pomažu eterična ulja. Alergije možeš ublažit hidrolatom rimske kamilice i mirte.

Oblozi za osjetljive oči

Aromaterapija kao komplementarna holistička metoda liječenja brine se o čovjeku na svim njegovim razinama, fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj. U tu svrhu koristi eterična ulja, lakohlapive tekuće supstancije, ekstrahirane iz raznih dijelova bilja, poput lista, stabljike, cvijeta ili korijena. Alergije su autoimuni poremećaji pa je potrebno pružiti podršku imunološkom sustavu u obliku preventive, jednako kao i u samom jeku alergije, a tu pomažu i eterična ulja, koja je u slučaju alergije najbolje koristiti u masaži, inhalacijama ili lokalnim utrljavanjem. 

Lice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Svrbež očiju jedan je od najneugodnijih simptoma peludnih alergija, a za njegovo ublažavanje koriste se hidrolati (cvjetne vodice) koji moraju biti mikrobiološke čistoće, bez dodanih konzervansa ili alkohola. Dva idealna hidrolata za njegu osjetljive kože sklone alergijama, kod rosacee, ekcema, psorijaze, akni, opeklina i crvenila su rimska kamilica i mirta. Kako bi spravila  pripravak kod kuće, pomiješaj jednake volumene hidrolata rimske kamilice i mirte u posebnu bočicu", kaže certificirani aromaterapeut Saša Radulović i dodaje kako hidrolat mirte djeluje protuupalno pa se u oblozima za oči rabi za tretiranje alergijskih upala, kao i od crvenih i umornih očiju. 

Napravi test s malom količinom ulja

Kad je riječ o alergijskoj hunjavici, važno je istaknuti nekoliko eteričnih ulja koja pokazuju direktno antialergijsko djelovanje. Za primjenu, kao 'prvu pomoć', mogu se koristiti eterično ulje puzajući varijetet miloduha i eterično ulje rimske kamilice i to tako da se kap jednog ili oba eterična ulja nakapa na komadić tkanine. Prisloni je ispod nosa i inhaliraj od minutu do dvije. Jedna od odličnih receptura je mješavina od 10 ml biljnog ulja jojobe i 20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, pri čemu se opisana mješavina u tankom sloju namaže ispod nosnica i na same nosnice te se tako stvori zaštitni film koji učinkovito umanjuje nadraženost od alergena iz okoline. Dovoljno je ujutro prije odlaska iz doma te uvečer aplicirati ovu mješavinu.

Kamilica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Imaš li problema sa sezonskim alergijama, dobro je svakodnevno koristiti eterična ulja u aroma-lampama ili difuzerima kako bi u potpunosti iskoristila njihovo djelovanje. S obzirom na to da smo svi različiti, ulja koja nekome mogu donijeti znatno olakšanje drugoj osobi mogu pogoršati stanje. Zato najprije napravi test s malom količinom ulja, koji će pokazati kako organizam reagira na pojedini pripravak te potraži savjet kvalificiranog aromaterapeuta.

Djeci i osjetljivijim ljudima koji pate od alergija preporučuju se nježnija ulja poput lavande. Ako se koriste druga eterična ulja treba voditi računa o količini. Odrasla osoba mješavinu ulja za lokalno utrljavanje priprema tako da u 100 mililitara baznog ulja (badem, maslina, jojoba ili marelica) doda 60 kapi eteričnog ulja. Za djecu treba napraviti mješavinu tako da se 20 kapi eteričnih ulja doda u 100 mililitara baznog ulja.

Doznaj kako homeopatijom liječiti upale grla.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.