Zdravlje Prirodno liječenje 17. lipnja 2023.

Virusne bradavice: Zašto nastaju, kako ih liječiti i prevenirati

Foto: shutterstock Virusne bradovice dobro reagiraju na tretiranje tinkturama i uljima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjeruje se kako se virusne bradavice često javljaju zbog oslabljenog imuniteta pa kada organizam ojača, one mogu same nestati. Ksenija Krajina Pokupec dr. med i fitoterapeutkinja i Dinko Kaliterna, dermatolog savjetuju kako ukloniti bradavice, objašnjavaju zašto nastaju i koje su mjere prevencije. Virusne bradavice česte su na vratu, rukama, prstima i stopalima. U liječenju virusnih bradavica pomažu kreme, otopine i tinkture.

Bradavice uzrokuju virusi iz porodice HPV-a koji prodiru kroz sitna oštećenje kože, posjekotine i ogrebotine kada je koža omekšala ili je vrlo krhka uzrokujući specifične promjene i izrasline na koži i sluznici. Obične bradavice smještene su po cijelom tijelu, a pogotovo na mjestima pritiska na kožu. Površina im je gruba, različitog su oblika, te boje od žute do smeđe ili sive. Mladenačke bradavice su obično svijetlo smeđe i glatke, dok se končaste najčešće nalaze na kapcima, vratu i usnicama, a šiljaste ili genitalne bradavice (kondilomi) na sluznici. Zbog različitih tipova virusa svaka je bradavica drugog oblika i veličine, mjesta nastanka i različito se ponaša.

Bradavice na stopalima i oko noktiju traju dulje

Dermatolog Dinko Kaliterna iz poliklinike Poliderma kaže kako nema pravila koliko će dugo opstati na koži, a većinom prođu same od sebe, osim na stopalima i oko noktiju, gdje obično dulje traju, nekad i godinama te ih se i puno teže riješiti. Nekad se bradavice jako teško liječe. Obično se podvrgavaju postupku zaleđivanja te premazuju kolodijem, raznim kremama ili gelovima na bazi trikloroctene kiseline i 40-postotnom salicilnom kiselinom, no odlično na njih djeluju i mnogi narodni lijekovi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Virusna bradavica pored nokta

Vjeruje se da se često javljaju zbog oslabljena imuniteta pa kada organizam ojača, one mogu odjednom nestati. Zato nam dr. Ksenija Krajina Pokupec savjetuje cjelovit pristup liječenju - od lokalne primjene različitih pripravaka na bradavice, sistemske primjene pripravaka za jačanje imunosustava do prevencije ponovnog pojavljivanja ili širenja.

"Jedite što više sirova voća i povrća te pijte čajeve koji će ojačati imunitet - čaj i kapi od imele, nevena, bazge, koprive, masline... Jer, teško je boriti se protiv virusa ako vam je imunitet slab", kaže Krajina Pokupec.

Možda te zanima... Izbjegavaj ovih pet stvari i imat ćeš uravnotežen imunitet cijele godine Zdravlje

Kod virusnih bradavica pomažu neven, smokva, čajevac

U našoj narodnoj medicini za liječenje bradavica koristi se rosopas (Chelidonium maius L.) i to svježi sok koji je žute boje ili njegova tinktura koja se na bradavicu nakapa dva puta dnevno. Mogu se stavljati oblozi od smokvina lista ili trpuca, a neki travari preporučuju i korijen maslačka, češnjak ili bijeli sok od mlade smokve. Neizostavan je i macerat nevena koji sadrži terpenski alkohol i flavonoide koji uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a osim toga i sprječavaju kožne upale.

"Preporučujem svaki dan nakon premazivanja tinkturom od rosopasa bradavice lagano čupkati prema van s iglom, spaljenom i obrisanom alkoholom, a tako su ih se moji pacijenti brže riješili. Nakon toga treba još jednom premazati bradavicu tonikom od rosopasa te nanijeti mast. 
Pravim je od propolisa i kadulje pa se zbog ljekovitih sastojaka njome štiti i osjetljiva koža", kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec i dodaje da je odličan med ili sirup za djecu od odabranog ljekovitog bilja za bradavice - propolisa, matične mliječi i cvjetnog praha. S tim se medom bradavice mažu od dva do tri puta na dan.

I aromaterapija nudi učinkovita eterična ulja s antivirusnim djelovanjem. Najčešće se koristi čajevac (Melaleuca alternifolia), ravensara (Cinnamomum camphora kemotip cineol) ili klinčićevac (Eugenia caryophyllata). Mješavinu eteričnih ulja možeš kombinirati i s tinkturom rosopasa - prvo se dva puta dnevno nanosi tinktura, a zatim uljna mješavina.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Virusne bradavice upućuju na oslabljenu ravnotežu tijela

Da bi se bradavice uspješno izliječile, važan je cjelovit pristup koji uključuje lokalno liječenje (tinkture, masti, gelovi) koje je važno svakodnevno primjenjivati kroz određeno razdoblje, ali i sistematska potpora imunološkom sustavu te prevencija nastanka i širenja bradavica. To znači i promjene u načinu i stilu življenja, od zdrave prehrane do pojačane higijene i naravno, aktivnu suradnju s liječnikom koji može preporučiti i klasično liječenje. Bradavice, upućuju na to da nam je ravnoteža organizma oslabila te da se trebamo ojačati iznutra. Javljaju se po cijelom tijelu, na rukama i tabanima, te na bilo kojoj sluznici. Česte su i u usnoj šupljini. Javljaju se u bilo kojoj dobi, ali najčešće kod djece, a rjeđe kod starijih. Stoga djeci treba redovito mijenjati čarape i čistiti obuću.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Virusna bradavica na vratu

Kako ukloniti virusne bradavic i spriječiti infekciju?

  • Mješavinu eteričnih ulja napravite od 10 ml biljnog ulja tamanua ili macerata nevena ili kantariona. Dodajte mu 20 kapi ravensare, 15 kapi ulja čajevca i 5 kapi klinčićevca. Primjenjuje se dva puta dnevno na bradavicu (ne smije doći u dodir sa sluznicom) pomoću vatiranog štapića kroz dva do tri tjedna.
  • Bradavice se lako prenose i ako se zarazi jedan član, često ih dobije cijela obitelj, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec. Zbog toga su važne i opće mjere za prevenciju: osobna higijena, osobito često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja bradavica drugih osoba te izbjegavanje trljanja i trganja bradavica. Izbjegavaj i korištenje zajedničkog ručnika te odjeće i obuće.
  • Bradavice možete dobiti dok hodate bosi po bazenu ili u jacuzziju, dok se tuširate, u svlačionici, na plaži, u sauni te na svim mjestima gdje je toplo i vlažno. Mogu se prenijeti fizičkim kontaktom, a mogu se prenositi po tijelu na više različitih mjesta. S vremenom mijenjaju izgled, ponekad zbog iritacije kože prilikom trenja grudnjaka ili čarapa, ali i infekcije.
  • Ako imate bradavice na stopalima, namačite ih u toploj vodi zasićenoj morskom solju, a kad omekšaju, rašpajte kamenom za pete ili kamenom plavcem kako biste skinuli rožnati sloj. Na bradavice možete stavljati i obloge od soka mlade smokve i trpuca.
  • Eterično ulje čajevca može se nanositi neposredno na kožu, no ne treba ga nanositi na lice gdje je koža vrlo osjetljiva. Uljnom se mješavinom, savjetuju aromaterapeuti, treba mazati i kad bradavice nestanu, barem još dva do tri tjedna jer je virus još pod kožom pa je to i terapija i preventiva dok se tijelo ne očisti u potpunosti.

Potraži još savjeta dr. Ksenije Krajine Pokupec.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.