Zdravlje 24. rujna 2015.

Krv u stolici i liječenje čajevima

Stol-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imaš krv u stolici i zabrinula si se? Naša čitateljica ima ulcerozni kolitis i krv u stolici te je zanima kako se liječiti na biljnoj bazi. Naša druga čitateljica ima Heliko bakteriju te bi je željela izliječiti biljnim preparatima. Pročitaj recepte za prirodno liječenje ovih tegoba

Odgovara dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

Zašto mi stolica postane tanja kada jedem voće?

Imam 18 godina i prije 4 godine dijagnosticiran mi je blaži oblik ulceroznog kolitisa. Vrlo kratak period koristila sam sulfasalazin i već odavno ne koristim nikakvu terapiju jer je sve bilo uredu. Međutim u posljednje vrijeme javljaju mi se blagi grčevi na lijevoj strani trbuha te sam primijetila da kada jedem velike količine voća stolica mi postane tanja. Danas sam primijetila i malo svježe krvi u stolici. Molila bih za neki dobar savjet, čaj ili nešto slično na biljnoj bazi, takav tip terapije nikad nisam koristila pa bih htjela i to probati, vjerujem da će biti korisnije od silnih tableta.

Pomaže mješavina čaja od hrastove metvice

Simptomi koje navodiš opet su najvjerojatnije povezani uz recidiv ulceroznog kolitisa. Preporučujem piti čaj od hrastove kore, metvice, kamilice, preslice, stolisnika i kadulje. Sve pomiješaj u podjednakim količinama i kuhaj 1 žličicu čaja u 1 šalici vode. Dnevno popij bar dvije do tri šalice mlakog čaja.

Koji čaj pomaže kod infekcije Heliko bakterijom?

S obzirom na to da imam jako dugo problema s gastritisom i imam infekciju Heliko bakterijom u jako velikom broju te erozije na želucu, zanimaju me biljni preparati za liječenje tih tegoba.

Čaj crnog sljeza je bogat sluzima koji oblaže želudac

Fitoterapija za problem gastritisa i H.pylori je odlična. Na raspolaganju imam veći broj ljekovitih biljaka s kojima se pokriju svi simptomi, a pacijenti konačno osjete olakšanje i budu sretni i zadovoljni, zdravi, što je najvažnije. Protiv H.pylori borimo se ljekovitim biljkama koje imaju baktericidno i antiseptičko djelovanje te ubijaju i smanjuju količinu ove bakterije u želucu, a dodatno smiruju i nadutost: kadulja, timijan ili majčina dušica, kim, komorač, islandski lišaj i trputac. Biljke su bogate eteričnim uljima i biljnim antibioticima tzv. fitoncidima. Zatim s malo kamilice, matičnjaka, lavande ili hmelja smirujemo stres i nervozu. Menta će svojim eteričnim uljem čiji je glavni sastojak mentol, (mora ga biti po zakonu farmacije najmanje 40%) pridonijeti anestetskom učinku te smanjiti bolove i nagon na povraćanje. U čajnu mješavinu trebalo bi još dodati neven koji pomaže kod gastritisa, a ujedno je i biljka koja podiže imunitet i olakšava borbu protiv bakterijske upale te stolisnik ili gospinu travu. Za zaštitu sluznice koja je upaljena, crvena-hiperemična i edematozna, preporučujem cvijet crnog sljeza. To je biljka bogata sluzima (ima ih i isl. lišaj) pa te sluzi oblažu i štite sluznicu želuca od agresivnog djelovanja želučane kiseline. Dnevno se pije pola litre do litru mlakog čaja (ovisi kako i koliko kome odgovara). Ništa se ne pije ni prehladno niti prevruće. Čaju se dodaje od 50 do 100 ili 150 kapi stolisnika, komorača ili borovnice. Terapija traje do izlječenja. Kada mi pacijenti jave da u nalazu nema više H.pylori tada smo svi sretni. No, i tada treba popiti još jednu ili dvije ture terapije da budemo sigurni i da potvrdimo i zadržimo postignuto stanje tj. zdravlje.

Pronađi još odgovora Ksenije Krajine Pokupec.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.