Dijeta Mršavimo zajedno 09. srpnja 2016.

Utječe li kofein na osjećaj gladi i koliko kave je previše?

Kava2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije tajna da mnogi od nas započinju svoje dnevne obaveze uz šalicu tople kave, a nerijetko se taj mali ritual produlji na nekoliko kava dnevno. Kava nikako nije zamjena za obrok pa iako te ona u određenoj mjeri možda zasiti, obroke ne bi smjela preskakati.

Članica Mršavimo zajedno kluba primijetila je da nakon šalice kave naglo ogladni pa je potražila savjet nutricionista.

Kofein povećava žudnju za slatkim

''U jednom časopisu o prehrani pročitala sam da su neki ljudi osjetljivi na kofein, odnosno da im gušterača pod utjecajem kofeina pojačano luči inzulin. Uslijed toga, nakon nekog vremena osjećaju veliku glad. Kod sebe sam prepoznala takve simptome. Koja su Vaša saznanja o tome i kako spriječiti tu pojavu?'', upitala je čitateljica i članica Mršavimo zajedno kluba. Ako i ti imaš upite u vezi prehrane ili tjelovježbe, obrati se stručnjacima nutricionistima, fitness trenerima i psiholozima Kluba.

Nutricionistički tim Vitaminoteke odgovorio je čitateljici kako je istina da prekomjeran unos kofeina (više od 3 kave dnevno) može povećati razinu kortizola – steroidnog hormona kojeg tijelo luči kao odgovor na stresne situacije. ''Povišena razina kortizola dovodi se u vezu s povećanim apetitom, žudnjom za slatkim i nakupljanjem masnog tkiva.'' Savjetuju članici Kluba da kavu zamijeni zelenim čajem koji sadrži manje kofeina. Saznaj kako ti zeleni čaj može pomoći kod mršavljenja.  ''Ako ne možete bez kave, ograničite unos na maksimalno jednu šalicu uz doručak'', napominju.

Koliko kave je previše?

Nutricionist dr. sc. Ignac Kulier smatra da ako dnevno popiješ pak 5 espresso kava, na najboljem si putu da za relativno kratko vrijeme uskočiš u kofeinizam, koji podrazumijeva ovisnost s jedne i cijeli niz popratnih pojava s druge strane. ''Ako kojim slučajem gutaš tablete za migrenu koje sadrže kofein u količini od 60 do 125 mg, onda ti je osiguran put u carstvo kofeina, u kojem vladaju napetost, žgaravica, nervoza, nesanica, pretjerana užurbanost, anksioznost, glavobolja.''

Što znači stoga pretjerana upotreba kofeina? ''Premda su individualne granice podnošljivosti vrlo velike (mjeri se u mg/kg tjelesne težine) smatra se da je tanka crvena linija oko 400 mg, što bi prevedeno u porcije jake espresso kave bilo 3-4 šalice. To je dovoljno za prve znakove intoksikacije ili, blažim rječnikom rečeno, pretjerane stimulacije koja se kod nekih može očitovati u znojenju dlanova, crvenilu lica, drhtanju ruku, ubrzanom radu srca itd.'', pojašnjava nutricionist.

U Mršavimo zajedno klubu i tebi je na raspolaganju stručna podrška nutricionista, fitness trenera i psihologa. Njima u svakom trenutku možeš uputiti pitanje na koje će ti odgovoriti u najkraćem roku. U Klubu te također čeka više od 60 jelovnika uz koje možeš na zdrav način ostvariti gubitak od pola do jednog kilograma tjedno. Doznaj više!

Mršavjeti možeš i uz zdrave grickalice, provjeri koje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.