Eko 26. listopada 2015.

Vlastiti eko vrt u tvom kvartu

Vrtovi11_Bof_221015
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mandlova ulica u Zagrebu nova je adresa na kojoj se volonterskom akcijom uredila zajednička zona Gradskog vrta Mandlova, u kojem će građani imati priliku uzgajati vlastitu hranu u svojem kvartu. Mandlova ulica tako se priključila još desetak lokacija u Gradu Zagrebu koje su otvorene u protekle dvije godine

Ovu zelenu akciju već treću godinu zaredom provode Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj, uz druge partnere projekta.

Svečanom otvorenju Gradskog vrta Mandlova prisustvovao je gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prilikom korisnicima vrtnih parcela uručio donacije vrtne kućice tvrtke Pevec, kosilice iz tvrtke Scheda, vrtnu klupu od paleta tvrtke "Sklepaj.me", povrtne presadionice Ecoimpulsa te roštilj tvrtke Samoborka. Akciji su se pridružili i volonteri Zagrebačke pivovare koji su sudjelovali u uređenju cvjetnjaka. Okupljeni građani na otvorenju u Mandlovoj ulici prisustvovali su edukativnim radionicama na temu „Planiranje sadnje i sjetve s obzirom na temperaturu tla“ Marka Vučetića iz HDMZ-a te radionici „Vrtlarski radovi u jesen“ prof.dr.sc. Vesne Židovec s Agronomskog fakulteta.

Eko povrće i torte od zdravih sastojaka

Uz ove radionice posjetitelji su se osvježili omiljenom Žujom i uživali u delicijama od svježeg povrća koje je pripremila Udruga „Renato – kuhari bez granica“ od svježe ubranog i ekološki uzgojenog povrća s imanja Eko-Sever te domaćim delicijama Mesne industrije Ravlić. Posjetitelji su se zasladili tortom koju je Cukerino Cafe pripremio od zdravih sastojaka, a prirodne sokove osigurao je OPG Marica Jug. Podršku projektu pruža Privredna banka Zagreb, a za prijevoz se pobrinuo Eko taxi. Cjelodnevni edukativno-zabavni program završio je vrtnom zabavom uz Žuju i DJ-a Tom Bug.

Projekt Urbani vrtovi uključuje više od 3000 obitelji na gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske, kojima se uz Zagreb, Osijek i Veliku Goricu, pridružuju Čakovec, Karlovac i Split.

Projekt Urbani vrtovi prati na specijalu.

Pogledaj video reportažu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      danijelik

      Kako bi se nešto moglo smatrati ekološkom proizvodnjom postoje strogi kriteriji u pravila. Podržavam stvaranje urbanih vrtova je to svakako obogaćuje sredinu u kojoj živimo, ali mislim da im nije moguće pridodati pridjev EKO.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.