Zdravlje 28. listopada 2015.

Jela na žlicu i šetnje protiv hemoroida

Kajk-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi hemoroida su bol, svrbež, peckanje, bockanje, otežana i tvrda stolica. Svjetlocrvena boja na površini stolice važan je dijagnostički podatak koji treba spomenuti liječniku. U težim slučajevima bolovi i krvarenja su jaki, svakodnevni, a tada može doći i do prolapsa sluznice debelog crijeva. Osim uravnotežene prehrane i dovoljno kretanja, pomaže i fitoterapija

Čaj za liječenje hemoroida

"U čaj za liječenje hemoroida mogu se staviti kamilica, trputac, kopriva, preslica, plod borovice i majčina dušica. Stavljaj ih u jednakim omjerima. S ovim ljekovitim biljkama smiruju se bolovi, krvarenje i upala te se održava normalna stolica. Upotrijebiti se može i kadulja jer djeluje baktericidno i dezinficirajuće pa u probavnom sustavu uništava patogene bakterije, potiče probavu i održava metabolizam zdravim", objašnjava fitoterapeutkinja, dr. med. Krajina Pokupec.

Dnevno bi trebalo popiti litru čaja, ali pomalo kroz cijeli dan. Ako, je prisutan zatvor, u čaj se mogu dodati komorač, lan, vodopija ili kora krkavine koja smiruje nadutost i olakšava pražnjenje crijeva. Prije spavanja možeš pojesti čašicu jogurta sa žličicom lanenog sjemena. Dio ih "pogrickaj" kako bi iz lana djelovala uljna i sluzava komponenta koja olakšava i omekšava stolicu.

Uljni pripravci za svakodnevnu upotrebu

Aromaterapeut Saša Radulović hemoroide prevenira uljnim pripravcima koji se umasiravaju jedanput ili dvaput na dan. "Maceratu kantariona ili ulju tamanua dodaj 3 do 5 posto eteričnog ulja čempresa i 3 do 5 posto eteričnog ulja tršlje. U slučaju jake upale hemoroida dodaj i ulje limunskog eukaliptusa (oko 3 posto) te 1 do 2 posto njemačke kamilice", naglašava Saša Radulović, voditelj udruge za francusku aromaterapiju Anias de Moras. I eterično ulje mediteranske biljke tršlje jedno je od najboljih venotoničnih eteričnih ulja nezamjenjivih u liječenju svih oblika problema s venama, zastoja limfe i hemoroida.

Činjenice o hemoroidima

  • Hemoroida se ne rješava sto posto, nekad se i vrate.
  • Oko 50 posto ljudi pati od hemoroida, ali oni se ne mogu izliječiti u potpunosti. To je dijagnoza za cijeli život i s tim se treba pomiriti. Pravilna prehrana, fitoterapija ili u težim slučajevima operacija držat će ih pod nadzorom.
  • Jedi jela na žlicu i šetnjom potakni cirkulaciju.
  • Važno je jesti tekuću, kuhanu hranu bez jakih začina, a što manje suhe hrane, sendviča, suhomesnatih proizvoda i pržene hrane. Treba pripaziti da se ne sjedi na hladnom i ne nosi uska odjeća te šetnjom potakne cirkulacija.
  • Upotrijebiti vlažne maramice i hladnu vodu poslije nužde.
  • Za vanjsku terapiju pripremi čaj od hrastove kore, sljeza i preslice te se u njemu operi ili se jednostavno operi u hladnoj vodi, ne toploj ili, još gore, vrućoj vodi. Hladna voda, kao i tanini iz hrastove kore stišću proširene vene, smiruju krvarenje i bolove. Operi se hladnom vodom nakon svake velike nužde i održavajte higijenu rublja.
  • Menta hladi pa ugodno djeluje na iritirani dio.
  • Krema za hemoroide od shea maslaca radi se s uljem kantariona, kestena te lavande, čempresa i malo mente koja hladi pa djeluje ugodno. Maže se malo izvana i malo iznutra do tri puta dnevno. Upije se kroz sluznicu za 5 do 7 min.
  • Kantarion i neven su izvrsni za mazanje nakon temeljitog pranja. "Ulju kantariona dodaj 3 do 5 kapi eteričnog ulja mente. Odlična je i kombinacija kantarionova i nevenova ulja 50:50 ml. Nakon svake stolice se operi i namaži", savjetuje Krajina Pokupec.

Nutricionistica Sandra Krstev Barać, savjetuje što jesti kako bi se ublažile tegobe uzrokovane hemoroidima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.