Zdravlje 17. studenoga 2015.

5 zamaskiranih simptoma raka

Grlo_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kašalj, neobjašnjiva bol, krv u stolici ili mokraći moraju se uzeti za ozbiljno jer mogu biti simptomi malignih bolesti. Ako na tijelu uočiš bilo kakve izrasline ili kvržice, najbolje je odmah javiti se liječniku, kao i ako napipaš limfni čvor veći od jednog centimetra, koji može i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima, poput pazušne jame ili prepona. Liječnik će te poslati na pretrage krvi i eventualno na UZV pregled

Kašalj i promuklost, simptomi koji mogu biti upozoravajući

"Kod kašlja treba biti oprezan, ako se taj simptom ne povezuje s nekom od akutnih infekcija virusnih ili bakterijskih uzročnika, poput kroničnog bronhitisa ili infekcije dišnog sustava, osobito ako je dugotrajan i vrlo iritirajući te, ovisno o tome kad se javio, koliko traje ili koliko smeta pacijentu. Promuklost je također jedan od simptoma koji treba pratiti, kao i dugotrajno bolno grlo", kaže dr. med. Neda Ferenčić Vrban.

I promjene u pražnjenju crijeva izuzetno su bitni simptomi nepravilna funkcioniranja sustava. Važno je ovdje razlikovati akutni od kroničnog proljeva koji je opasniji i traje dulje od četiri tjedna, a posebno jave li se proljevi koji nisu izazvani živim uzročnicima (virusima, bakterijama, parazitima). I kronična opstipacija je opasna jer je jedan od mogućih simptoma komplikacije s crijevima.

Dugotrajne smetnje kod mokrenja kao znak upozorenja

"Obrati pažnju i na smetnje kod mokrenja, poput učestala mokrenja, peckanja, svrbeža i krvi u mokraći. Kod tumora su ti simptomi obično dugotrajni, najčešće s krvi u mokraći. Od važnijih pretraga koje tada treba učiniti su cistoskopija, a kod muškaraca pregled i biopsiju prostate", napominje dr. med. Ferenčić Vrban.

Zabrinjavajuća može biti i stalna bol koja nije posljedica ozljeda ili upala ili kod žena predmenstrualnih i menstrualnih sindroma - objašnjava Ferenčić Vrban.
Još jedan izrazito važan fizički simptom je i iznenadni gubitak kilograma koji posebno treba zabrinuti, ako pacijent nije promijenio prehrambene navike ili počeo sa sportskom aktivnošću. "Iznenadni gubitak već pet kilograma je zabrinjavajući. Ovaj znak je čest kod problema s gušteračom, želucem, plućima ili kod raka jednjaka. U ovom slučaju svakako treba pogledati i rad štitne žlijezde te obaviti osnovni fizikalni pregled i napraviti krvnu sliku", objašnjava dr. Ferenčić Vrban.

Pet znakova za zabrinutost

  • Izraslina na dojci je znak za uzbunu kad je čvor fiksiran za kožu, nepravilan, tvrd poput kamena, uzrokuje nabiranje kože i nejasno je ograničen ili fiksiran u pazušnoj jami.
  • Kod tumorske promjene na grlu obično postoje i kombinacije drugih simptoma uz kašalj, a to su su mršavljenje, vrućica, krvavi iskašljaj ili noćno znojenje. Važan simptom je i bolno grlo.
  • Ako je bol neobjašnjiva i dugo traje, može biti znak raka kostiju ili jajnika. Postoje razlike je li bol tupa, oštra ili se širi. Samo 40 posto bol smatra ozbiljnim simptomom.
  • Krv u urinu može upućivati na tumorski proces u mokraćnom sustavu, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena koje imaju obilno i nepravilno krvarenje o raku vrata maternice.
  • I najmanja promjena na madežima je važna. Gleda se promjena veličine, boje, izbočenja madeža i promjena na rubovima. Za melanom (rak kože) vrijeme otkrivanja je važno za izlječenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.