Zdravlje 22. svibnja 2016.

10 zanimljivosti o ženskim bradavicama

Grudnjak_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li se ikada zapitala imaš li normalne bradavice na grudima? Kao i cijelo tijelo i bradavice na grudima su podložne promjenama tijekom života. Pročitaj 10 stvari koje trebaš znati o bradavicama

Promjenljiva veličina

Veličina ženskih bradavica i aureole oko njih može biti široka kao polovica novčanice ili mala poput novčića, a obje veličine su potpuno normalne. Zbog povećanja težine ili trudnoće bradavice se mogu povećati.

Različitih boja

Blijedo ružičasta, ciglasto crvena ili tamno smeđa, boja bradavica najviše ovisi o geografskom podrijetlu, odnosno boji kože. Kao što se veličina bradavice mijenja tijekom trudnoće, isto je i s bojom bradavica, a ta promjena onda može biti trajna. Tu promjenu uzrokuju hormonalne promjene koje se događaju za vrijeme trudnoće.

Donose puno zadovoljstva

Bradavice su erogena zona za mnoge žene, objavljeno je u studiji iz 2011. godine u časopisu Journal of Sexual Medicine. Pomoću uređaja za magnetsku rezonancu otkrili su da centar u mozgu zadužen za zadovoljstvo zasvijetli na jednak način kad se stimuliraju bradavice kao i kad se stimulira klitoris ili vagina.

Orgazam uzrokovan stimuliranjem bradavica nije mit

U istoj studiji iz 2011. objavljeno je da je moguće da žena doživi orgazam isključivo stimuliranjem bradavica, dok se ranije smatralo da to može iskusiti samo mali postotak žena.

Ponekad nisu samo dvije

Neki muškarci i žene su rođeni s više od dvije bradavice. Te ekstra bradavice nazivaju se "prekobrojne bradavice" i izgledaju više kao madež ili oznaka. Treća bradavica se nikada ne razvije na samoj dojci, nego se može javiti bilo gdje na tijelu, tvrde u Nacionalnom zdravstvenom institutu u SAD-u.

Koža na bradavicama je neravna

Kad izbliza promatraš bradavice vidiš da je koža na njima neravna, a njihovo središe podsjeća na mjesečeve kratere. Izbočine na bradavicama su folikule dlaka ili žlijezde lojnice. Potpuno je normalno da ih imaš. 

Ponekad izbočine znače i lošu vijest

Simptom rijetke vrste tumora dojke koji se zove Pagetova bolest može biti crvena izbočina ili osip na bradavici ili aureoli. Ako ovakav simptom traje tjednima treba posjetiti liječnika, ali najčešće je riječ o kožnoj iritaciji.

Bradavice ne vole teretanu

Vježbanje je super zdravo za tvoje tijelo općenito, ali može biti grubo za tvoje bradavice. Trljanje o sportski grudnjak tijekom vježbanja može ih učinit nadraženim, suhim, a u nekim rijetkim slučajevima mogu i prokrvariti. Ako imaš takvih probleme moglo bi ti pomoći ako ih prije vježbanja namažeš vazelinom.

Dojenje im može nauditi

Bol, pucanje kože, krvarenje samo su neke od nuspojava dojenja. Ali, svi ovi simptomi prođu kad prestane dojenje, međutim, ako ti je nepodnošljivo zatraži savjet liječnika kako da si olakšaš.

Lučenje tekućine iz bradavica može biti znak upozorenja

Kad stisneš bradavicu i ako ti izađe malo tekućine, to vjerojatno nije ništa, ali može značiti i nagli porast hormona prolaktina u tijelu pa svakako posjeti liječnika.  Zeleni ili crni iscjedak mogu biti znak upozorenja, no uglavnom se ne radi o malignim oboljenjima. Ali, krvavi iscjedak može biti znak raka dojke, tako da je u tom slučaju nužno smjesta posjetiti liječnika, naravno kao i u prva dva slučaja.

Pročitaj ayurvedske savjete za njegu grudi.

Potraži 10 znakova da nosiš krivi broj grudnjaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.