Ljepota i relax 23. studenoga 2015.

Uljem lješnjaka protiv 'masnog' nosa

Ulje-Usp_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Masno ulje za masnu kožu? Za masnu kožu često je bolje koristiti biljno ulje nego neku manje masnu kremu koja može provocirati lučenje masnoće zbog emulgatora koje sadrže. Od biljnih ulja za masnu kožu najbolje je ulje lješnjaka jer uz dodatak male količine jojobe čini odličnu mješavinu za svakodnevnu njegu masne kože

Brozoupijajuće ulje

Certificirani aromaterapeut Saša Radulović objašnjava kako je ulje lješnjaka dobar emolijens (omekšava kožu) i regulira lučenje masnoće. Bogato je vitaminima, fine je teksture, dobro hrani i potiče cirkulaciju. Napominje kako je ulje lješnjaka i jedno od brzoupijajućih ulja pa nema straha od sjaja na licu zbog masnoće. No, da bi ulje lješnjaka djelovalo ono mora biti isključivo hladno prešano i nerafinirano. Tijekom rafiniranja unište se ljekoviti spojevi i takvo ulje više ne djeluje povoljno na masnu kožu.

Aromaterapeut svakako preporučuje i ulje sjemenki grožđa, koje bogato linolnom masnom kiselinom i drugim esencijalnim masnim kiselinama koje jačaju stanice tkiva i pomažu zadržavanju vlage u koži. Ulje se brzo upija, nije komedogeno, a kožu ostavlja satenski mekom bez masnog traga. Posebno je pogodno za osjetljivu i dehidriranu masnu kožu. Dodatkom jojobinog ulja, od 10 do 20 posto na ukupnu količinu biljnih ulja, dobiva se hranjiva i ljekovita mješavina ulja za njegu masne kože, jer jojoba otapa višak sebuma na koži. Aromaterapeut kaže kako je ulje jojobe vrlo stabilno, otporno na oksidaciju, a glavne indikacije kod kojih se koristi su: upalna stanja, crvenila, akne, isušena koža i ekcemi. Jojoba blagotvorno djeluje na sve tipove kože, vlažeći je i čineći je mekom i glatkom.

Vlaži i štiti kožu

Postoji još nekoliko biljnih ulja koja navodi aromaterapeut, a kaže kako se rijetko spominju kao preporuka za njegu masne kože i probleme s aknama, iako im indikacije idu u prilog. Suncokretovo ulje, isključivo hladno prešano i nerafinirano, bogato je vitaminima A, D, E i B. Nerafinirano ulje je lagane teksture, svijetložute boje s vrlo blagim mirisom. Izvrsno omekšava, vlaži i štiti kožu, a zbog adstringentnog svojstva znalci ga koriste u liječenju akni. Što se eteričnih ulja tiče navodi i više njih sa svojstvom reguliranja lučenja masnoće, a to su čajevac i lavanda, dva najpoznatija eterična ulja kada se govori o aknama.

Čajevac (Melaleuca alternifolia) svojim izuzetno širokim spektrom djelovanja na viruse, bakterije i gljivice vješto izlazi na kraj s dosadnim prištićima. Uz protuupalno, antiseptično i zacjeljujuće djelovanje koje eterično ulje čajevca ima aromaterapeut navodi i jedan mali nedostatak, isušivanje. Isušiti prištić ponekad i nije loša ideja, međutim dugotrajnija primjena eteričnog ulja čajevca nije najmudrija odluka jer nerijetko masna koža nije masna već suha, gotovo pa dehidrirana. Aromaterapeut naglašava štetnost direktnog nanošenja čistog eteričnog ulje čajevca na akne.

Pod eteričnim uljem lavande aromaterapeut kaže kako se uglavnom misli na pravu lavandu (Lavandula angustifolia ili Lavandula vera) koja, od svih drugih vrsta lavandi, jedina djeluje smirujuće te spazmolitično i naravno kao odličan antiseptik. Međutim, širokolisna lavanda (Lavandula spica ili Lavandula latifolia) je ona lavanda koja nalazi primjenu u njezi masne kože i koja je najblagotvornijeg djelovanja uopće na kožu. Širokolisna lavanda ima izvrsno regenerirajuće djelovanje na masnu i oštećenu kožu. 

Napravi domaći tonik za lice koji čisti masnu kožu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Antonija123

      Ja kupujem hladno prešano eko lješnjakovo ulje sa certifikatom izravno od proizvođača i jako sam zadovoljna. Imaju i facebook stranicu pod imenom Eko Lješnjak Vidak

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.