Hrana 24. studenoga 2015.

Navike 4 žene koje su doživjele stotu

Bakica-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žena s najduljim životnim vijekom bila je Jeanne Louise Calment, Francuskinja koja je doživjela 122. rođendan. Bila je izvrsnog zdravlja tijekom čitavog životnog vijeka, stalno je bila tjelesno aktivna, a bicikl je vozila sve do 100-tog rođendana. Nije bila osobito okupirana zdravljem i imala je poprilično opušten doživljaj života i svijeta oko sebe. Pušila je od 21. do 117. godine, ne više od dvije cigarete dnevno

Nije tajna da žene u prosjeku imaju dulji životni vijek od muškaraca, ali što je tajna njihove dugovječnosti još uvijek nije potpuno jasno. Životni vijek kontinuirano se produljuje i danas više nije toliko rijetko i neobično susresti stogodišnjaka, ili još vjerojatnije – stogodišnjakinju. Primjerice, u Švedskoj na 10.000 osoba dolazi 1,92 stogodišnjaka, u Ujedinjenom Kraljevstvu 1,95, u Francuskoj 2,7, a u Japanu na 10.000 osoba dolazi 3,43 stogodišnjaka. I u Hrvatskoj je vidljiv stalni porast udjela starijih osoba (65+) u ukupnom pučanstvu, a trenutno je udio starijih osoba 17,7 % u hrvatskoj populaciji. Taj trend rezultat je bolje zdravstvene skrbi, kvalitete života, higijene i općenito napretka civilizacije.

Plave zone dugovječnosti - Costa Rica, Sardinija i Okinawa

Brojna se istraživanja bave zagonetkom dugovječnosti, na brojnim razinama – od genetičkih studija, preko istraživanja metaboličkih promjena, reakcija oksidacije i glikacije, upalnih zbivanja, načina prehrane i tjelesne aktivnosti do okolišnih uvjeta. Vjerojatno je za dugovječnost pojedine osobe bitan splet različitih čimbenika, posebice interakcija gena i okoliša. Najdugovječniji ljudi žive na otocima, a na svijetu postoje tzv. "Plave zone" u kojima se nalazi najviše dugovječnih osoba, a neke od tih oaza su Costa Rica, Sardinija i Okinawa. I na hrvatskim otocima žive dugovječne osobe, a njihova tajna zasigurno je u načinu života, tjelesnoj aktivnosti, konzumaciji domaće, lokalno uzgojene hrane, dovoljno sna, ali i načinu na koji doživljavaju život i svijet.

Najdugovječnija žena na svijetu voljela je vježbanje, vino i čokoladu

Žena s najduljim životnim vijekom bila je Jeanne Louise Calment, Francuskinja koja je doživjela 122. rođendan. Cijeli život živjela je u Arlesu, u Francuskoj, a kći i unuka nadživjela je za nekoliko desetljeća. Jeanne je bila izvrsnog zdravlja tijekom čitavog životnog vijeka, stalno je bila tjelesno aktivna, a bicikl je vozila sve do 100-tog rođendana. Nije bila osobito okupirana zdravljem i imala je poprilično opušten doživljaj života i svijeta oko sebe. Pušila je od 21. do 117. godine, ne više od dvije cigarete dnevno. Zdravlje i mladolik izgled velikim je dijelom pripisivala maslinovom ulju koje je konzumirala i nanosila na kožu. Jako je voljela vino, porto i čokoladu. Opisivali su je kao vrlo smirenu osobu, a britkost uma zadržala je do kraja života.

Što jesti s 20, 30, 40 i 50 i biti fit.

Jela Ljubičić iz Dalmatinske zagore doživjela je 115. godinu

''Superstogodišnjakinja'' je bila i dosad najstarija Hrvatica Jela Ljubičić, koja je doživjela 115 godina. Jela je bila seljanka iz Aržana u Dalmatinskoj zagori koja je do duboke starosti bila vrlo aktivna te je obrađivala vrt i čuvala ovce.

Neporočna Amerikanka trenutno je najdugovječnija žena na svijetu

Amerikanka Susannah Mushatt Jones trenutno je najdugovječnija žena na svijetu, a ima 116 godina. Slijepa je i nagluha, ne govori puno i u invalidskim je kolicima. Jedine lijekove koje uzima su lijekovi protiv visokog krvnog tlaka, a uzima i multivitamine. Liječnika obiteljske medicine posjećuje tri do četiri puta godišnje. Susannah nije nikada pušila, konzumirala alkohol, odlazila na zabave, bojila kosu niti nanosila make-up. Redovito spava deset sati noću i povremeno odrijema danju. Za doručak uvijek konzumira nekoliko kriški slanine, pečena jaja i kukuruznu krupicu. U braku je provela tek šest godina i nije imala djece. Navodi kako se uvijek nastojala okružiti se ljubavlju i pozitivnom energijom i kako je to ključ dugoga života i sreće.

Sushi i puno sna

Japanka Misao Okawa osoba je s najduljim životnim vijekom u Japanu i Aziji, a doživjela je 115 godina. Misao navodi kako su za njezin dug život djelomično zaslužni sushi i mnogo sna. Na 177. rođendan izjavila je kako joj se njezin život čini kratkim, a kada su je upitali za tajnu dugovječnosti odgovorila je da se i sama pita što bi mogla biti njezina tajna.

Izračunaj svoj rizik od bolesti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Deleted user

      Svi bismo htjeli znati tajnu dugog i zdravog života. No, trenutno me više zanima dotična Misao, da li je zaista doživjela 177 rođendan ili se omakla greška u koracima?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.