Zdravlje 28. srpnja 2020.

Boja stolice: Pokazatelj zdravstvenih problema ili samo otkriva što si jela

Wc
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li se ikad iznenadila bojom svoje stolice? Nemoj paničariti jer neke boje mogu ukazivati na boju hrane koju si jela, ali zbog nekih bi se već trebala zabrinuti. Na boju stolice može utjecati dijeta, stres ili lijekovi. Doznaj što znači koja boja stolice.

Zelena

Ako si za ručak imala zeleni smoothie, velike su šanse da ti se u toaletu pojavi zelena boja. Također ako si imala zeleno lisnato povrće za jelo, ono zbog klorofila može promijeniti boju stolice i zapravo su to ostaci apsorbirane hrane. Ako imaš zelenu stolicu i jela si zeleno povrće, nema mjesta panici jer je to normalno.

Zeleno-žuta

Tvoje tijelo može proizvoditi žućkasto-zelenkaste tekućine jer jetra njima razgrađuje masnoće. Ponekad je stolica žuto-zelena zbog previše proizvedene žuči pa obrati pažnju koliko se to učestalo događa. Kod ovakve stolice nema potrebe za panikom, ali ipak pitaj liječnika za mišljenje. Također, ako primijetiš promjene u konzistenciji, redovitosti ili ako imaš proljev konzultiraj se s liječnikom.

Probava_1 Možda te zanima... Evo što sve možeš učiniti kako bi tvoja probava bila besprijekorna Zdravlje

Crvenkasta 

Postoji nekoliko objašnjenja za ovu boju stolice. Cikla i drugo voće i povrće crvene boje mogu obojiti stolicu u tamnije crvenu boju. Ako jedeš brusnice ili neku hranu koja sadrži crvenu boju također možeš imati tamno crvenu stolicu. Ako vidiš svjetlo crvenu stolicu, posjeti liječnika jer bi to moglo signalizirati na razne ozbiljne bolesti, poput hemoroida, upale ili raka debelog crijeva. Ako pak vidiš krv u stolici odmah posjeti doktora.

Wc-Usp Možda te zanima... Probava - koliko često je normalno? Zdravlje

Crna

Lijekovi poput tableta za željezo mogu obojiti tvoju stolicu u izrazito tamne boje. Crna stolica može signalizirati probleme s krvlju, jer ako je krv dulje bila u organizmu onda je tamnije boje. Ovakva boja stolice može ukazivati na infekciju, upalu ili rak, pogotovo ako imaš i neke druge simptome kao što su iscrpljenost, mučnina i naglo mršavljenje. Ipak, crna stolica može se pojaviti i nakon konzumacije cikle, crnog vina ili bobičastog voća, pa se prisjeti što si jela dan ranije.

Doznaj kako ubrzati probavu jednostavnim pokretima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.