Hrana Hrana kao lijek 25. prosinca 2023.

Kuhano vino po biranoj recepturi: Za crno najbolji su cabernet sauvignon ili merlot

Kuhano vino
Foto: Guliver/Shutterstock Slasni napitak je dobar način da se ugriješ i odličan razlog da pozoveš društvo u svoj dom ispunjen neodoljivim mirisima začina.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kuhano vino je tradicionalna blagdanska "poslastica" karakteristična za zemlje s hladnim zimama. Riječ je o zaslađenom vinu aromatizirano sokom i koricom citrusa te brojnim začinima.

Slasni napitak je dobar način da se ugrijete i odličan razlog da pozovete društvo u svoj dom ispunjen neodoljivim mirisima začina. Ipak, kuhano vino može imati značajnu energetsku vrijednost zbog čega donosimo zdraviji recept za ovaj obožavani napitak.

Za početak odaberite odgovarajuće vino (od sorti poput caberneta sauvignona ili merlota) solidne kvalitete. Iako ćete šećerom zamaskirati eventualne mane vina, radije ne birajte najjeftinije primjerke jer što je veća kvaliteta vina to je potrebno manje šećera. Pripremite si i začine koje ćete koristiti, primjerice štapiće cimeta, klinčiće, zvjezdasti anis te citruse poput slatke naranče ili limuna. Ne zaboravite na šećer, a za što kvalitetniji napitak biraj muscovado šećer koji će osim osebujne arome osigurati i ponešto hranjivih tvari.

Možda te zanima... Kuhano vino s narančom i limunom te nezaobilaznim cimetom Hrana

Jedna naranča na butelju vina

U veliku posudu stavite polovicu vina koju planirate pripremiti te začine. Kako bi arome bile uravnotežene na svaku butelju vina stavite oko 4 - 5 blago zgnječenih komuški kardamoma, 1 - 2 štapića cimeta, par klinčića i 3 - 4 zvjezdasta anisa. Po želji, možete eksperimentirati i s drugim začinima poput svježe mljevenog muškatnog oraščića, mahuna vanilije ili lovorova lista. Za dodatnu aromu možete dodati i svježe začinsko bilje: ružmarin će primjerice pridonijeti Božićnoj atmosferi, a metvica će odlično nadopuniti arome kardamona.

Slatki blagdanski stol bez šećera, saznaj više!

U smjesu vina i začina iscijedite slatku naranču (1 naranča na butelju vina) te dodajte naribanu koricu organske naranče i limuna. Naranča i limun su klasik u pripremi kuhanog vina, no želite li malo eksperimentirati isprobajte klementine ili mandarine. Svježina i kiselost citrusnog voća prijeko je potrebna da oživi "tešku" slatkoću vina. I za kraj dodajte ¼ šalice muscovado šećera (nerafinirani smeđi šećer, podrijetlom s Mauricijusa) na svaku butelju vina. Ako želite da vino ima što veću hranjivu vrijednost polovicu šećera zamijenite medom.

Vino1 | Author:

Vino ne smije proključati, samo ga lagano kuhajte

Aromatična smjesa je sada spremna za zagrijavanje na laganoj vatri. Pri zagrijevanju pazite da vino ne provrije već da se lagano krčka 5 do 7 minuta odnosno dok se ne ugusti. Zatim ga maknite s izvora topline i umiješajte ostatak vina. Kuhano vino procijedite i servirajte u šalicama. Ako želite pripremiti bijelo kuhano vino, uz kvalitetnu butelju bijelog vina sparite lagane arome vanilije i timijana. Bezalkoholnu verziju, pak, pripremite kombinacijom soka od jabuke, naranče i blagih začina po želji.

I za kraj, svakako pazite na količinu popijenog kuhanog vina – 1 šalica može pružiti blagodati po zdravlje, no unosom većih količina alkoholnih verzija "brišu" se sva pozitivna svojstva te je velika vjerojatnost da ćete idući dan dočekati s glavoboljom.

Kuhano vino Možda te zanima... Neodoljivi recepti za bijelo i crno kuhano vino plus "vino" za djecu Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.