Ljepota i relax 18. prosinca 2015.

Otkrij zašto ti je mučno od nekih mirisa

Madeline
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji zgodna igra asocijacija kojom možeš provjeriti koje emocije i sjećanja su u tebi povezane s pojedinim mirisima. Ako si kao dijete jela kolač, a neko drugo dijete ili odrasla osoba ti je dobacila da si debela (ili da ćeš biti debela, ako jedeš kolače) vrlo je vjerovatno da dok danas, trideset ili više godina nokon toga, svaki put kad osjetiš miris kolača pomisliš da si debela.

Stižu nam blagdani! A s njima i kolači, kuhano vino, jelke a možda i snijeg. I baš svako od toga ima svoj miris koji u svakom od nas budi određena sjećanja. Mirisi nas vode u cijeli svijet uspomena koji nam se ponekad čini skriven ili čak zaboravljen zauvijek. No, s obzirom da naša podsvijest baš sve pamti – mirisi otvaraju put prema svemu što smo ikad osjetili. Današnja istraživanja s područja neuroznanosti detaljno objašnjava zašto je to tako.

Postoji više različitih mirisa, nego što ima riječi

Naime, osjetilo njuha je doista specifično osjetilo. Percepcija mirisa je izravna i čak deset tisuća puta jača od svih drugih osjetila. Ostala osjetila poput dodira i okusa, moraju putovati kroz cijelo tijelo putem neurona u leđnoj moždini prije nego što dođu do mozga. Kod mirisanja, naš središnji živčani sustav je izravno izložen. Po Lindstromu, najvažnije i najčešće korišteno osjetilo je vid s 58 posto, drugo osjetilo je miris s 45 posto, a tek potom slijede sluh s 41 posto i dodir s 31 posto. I najrazvijenija bića poput ljudi mogu mirisati mnogo prije nego čuti ili vidjeti.

Iako za mirise imamo nerazmjerno mnogo receptora, oko tisuću za razliku od četiri koliko imamo za vid, u jeziku ne raspolažemo s mnogo imena kojima možemo opisati neki miris. Najčešće govorimo o mirisu nečega, poput mirisa pokošene trave, određenog aftershavea ili mirisu kave, dok za boje npr. imamo riječi koje znače samo boju i ništa drugo.

Miris kao podsjetnik na osjećaje i događaje

Jedna od zanimljivih činjenica o mirisu je da je miris od svih osjetila najpovezaniji s emocijama i sjećanjima jer se osjet njuha u mozgu obrađuje u limbičkom sustavu mozga koji je također bitan za sjećanja i emocije. Miris nekog kolača može nas u sekundi podsjetiti na baku koja peče baš takve kolače i na praznike provedene kod nje. A miris neke hrane od koje nam je jednom bilo loše može nam u sekundi izazvati mučninu u želucu.

Kako funkcionira osjet mirisa?

Raspršene molekule mirisa lebde po zraku i tako dolaze do nosa. Kada udišemo miris, molekule se vežu na receptore za miris. Ti receptori se nalaze na gornjoj strani nosnice i predstavljaju osjetilne stanice za miris koje su sposobne otkriti na tisuće različitih mirisa. Receptori prosljeđuju informacije do mozga. Molekule se prenose preko receptora i dovode do stvaranja struje iona. Stvoreni akcijski potencijal podražuje njušni živac, prenosi se u bulbus olfaktorijus predajući signal drugim neuronima, potom putuje do njušne kore, amigdala, hipokampusa i hipotalamusa i naposljetku se integrira u limbički sustav.

Drugim ogrankom signal dolazi do neokorteksa čeonog režnja. Limbički sustav nadzire učenje i pamćenje pridodano emocijama. Drugi naziv za limbički sustav je rinenecefalon, što doslovno znači "mirisni mozak". U limbičkom sustavu, živčani impulsi tvore širok raspon ponašanja, uključujući i emocije, motivaciju i sjećanja. Emocionalni odgovori užitka, boli, ljutnje, straha, tuge, seksualnih osjećaja i druge emocije nastaju instinktivno, automatski, bez svjesnog razmišljanja i raspoloženja.

Miris od kojeg ti je mučno

Ako postoji miris od kojeg ti je mučno ili pak postaneš tužna, melankolična i nemirna uz pomoć hipnoterapije možeš doći do događaja u sjećanju koji je uzrok nesposobnosti da danas uživaš kako u blagdanima tako i u životu. Primjerice, dok si bila trogodišnja djevojčica sjedila si u kuhinji roditeljskog doma i pila vruću čokoladu dok se odvijala svađa između mame i tate. Osjećaj tuge, nemoći i tjeskobe je ostao pohranjen u tvojoj podsvijesti baš kao i miris vruće čokolade iz šalice koju si držala u ruci. Svjesno se tog događaja ni ne sjećaš. No, danas kad si odrasla žena svaki put kad osjetite miris vruće čokolade postaneš tužna i anksiozna, a da ne znaš zašto. Hipnoterapija pruža mogućnost doći do malene tužne djevojčice i iscijeliti je kako bi ti kao odrasla žena mogla uživati u vrućoj čokoladi, životu i ljubavi.

Također, ako si kao dijete jela kolač, a neko drugo dijete ili odrasla osoba ti je dobacila da si debela (ili da ćeš biti debela, ako jedeš kolače) vrlo je vjerojatno da dok danas, trideset ili više godina nakon toga, svaki put kad osjetiš miris kolača pomisliš da si debela. A, ako si primjerice kao dijete jela ribu od koje si povraćala, miris ribe će ti sigurno svaki put izazvati loš osjećaj u želucu. No, srećom, i to se može ispraviti kako bi mogla opet uživati s obitelji u ribljim specijalitetima za Badnjak.

Igra asocijacija

Postoji zgodna igra asocijacija kojom možeš provjeriti koje emocije i sjećanja su u tebi povezane s pojedinim mirisima. Niže je popis raznih mirisa. Pročitaj jednu riječ, zatvori oči, pomisli na ono što si pročitala, dozvoli da osjećaji ili sjećanje dođu i potom upiši ono čega si se prvo sjetila. Još je bolje, ako pomirišeš pojedini miris od navedenog, zatvorite oči i potom pustite sjećanjima da navru. Mogli bi se iznenaditi gdje vas osjetilo mirisa može odvesti.
Svježe pečeni kolači.

  • Jela
  • Cimet
  • Naranče
  • Klinčić
  • Tamjan
  • Miris snijega u zraku
  • Kuhano vino
  • Vruća čokolada
  • Kakao
  • Bor
  • Purica
  • Bakalar
  • Cimet
  • Jabuke

Ovu igru možeš igrati u društvu, a možeš i sama zaroniti u sebe u vidu introspekcije. Ako se pojave tuga, tjeskoba, nemir ili neko ružno sjećanje – slobodno me kontaktiraj da ti pomognem učiniti svake iduće blagdane sretnima i veselima! I ne zaboravi – u prošlogodišnjoj kolumni pregršt je zgodnih savjeta kako uz pomoć veselih eteričnih ulja učiniti blagdane toplim, veselim i mirisnim te time kreirati lijepe uspomene za sve blagdane koji nam slijede.

Od srca ti želim sretne blagdane i čestit Božić!

Potraži ovdje recepte Petre Brzović za mirisan božićni dom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.