Hrana Hrana kao lijek 03. siječnja 2023.

povratak probave i organizma u formu

Foto: shutterstock Juha s grahom, povrćem i prepečenim kruhom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi iz organizma isprali sve one toksine koji su se kumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupušnjača. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati "čistač jetre", a kupušnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.

Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera jer predstavlja pravu riznica nutrijenata prijatelja jetre (osobito vitamina C i kalija). Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima "pune ruke posla" s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila.

 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.