Hrana 15. siječnja 2016.

Juhe i variva koja bi odmah 'smazali'

Var-Uspr_4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S hladnim vremenom dolaze i prehlade, a ništa bolje ne krijepi organizam i ne zagrijava ga od finih domaćih juha i variva. Donosimo ti 5 najboljih variva i juha po izboru redakcije. Sigurno ćeš pronaći neki recept po svom izboru jer su namirnice raznovrsne, od hranjive leće i kiselog kupusa do zanimljivih kombinacija naranče i mrkve

Juhe i variva

Kako bi iz organizma isprala sve one toksine koji su se kumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva sačinjeni primjerice od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati "čistač jetre", a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.

Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera jer predstavlja pravu riznica nutrijenata prijatelja jetre (osobito vitamina C i kalija). Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima 'pune ruke posla' s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila.

Top 5 recepata

Hranjivo varivo od repe i povrća

Repa je biljka iz porodice kupusnjača ili krstašica. U prehrani se najčešće koristi korijen, no i lišće je jestivo. Korijen repe je prije otkrića krumpira u Europi bila jedna od glavnih namirnica. Izvor je vitamina C te glukozinolata. Repa u kombinaciji s krumpirom, mrkvom, celerom i korabicom daje hranjivo varivo. Recept pronađi ovdje.

Domaća juha od heljde

Heljda je bogata hranljivim sastojcima, mineralima i vitaminima pa je odlična u kombinacijama s raznovrsnim povrćem. Komorač i šampinjoni ovoj juhi dat će posebnu aromu. Za ovu ukusnu juhu potrebno ti je 45 minuta pripreme, a sastojci su dovoljni za 4 porcije. Recept potraži ovdje.

Fino varivo od kiselog kupusa i klinčića

Kiseli kupus pravo je tradicionalno zimsko jelo. Kiseli kupus odličan je izvor vitamina C, vitamina B skupine i vitamina A, a pritom je niskokalorična namirnica koja osigurava tek 25 kcal u 100 grama. Dodatak klinčića ovom varivu daje posebnu zimsku notu. Recept potraži ovdje.

Juha od mrkve i naranče

Kuhana mrkva odlična je zimska namirnica. Ovako pripremljena, uz začine i s posebnim dodatkom arome naranče, obogatit će objed i naučiti te da ne moraš uvijek limunom začiniti jelo. Naranča ima kiselost, ali i slatkoću te je stoga vrlo zanimljiva njezina primjena u kulinarstvu. Recept pronađi ovdje.

Varivo od leće

Ovo bogato varivo sadrži finu kombinaciju leće i rajčice uz dodatak krumpira i začina poput peperoncina i kumina. Leća je hvaljena mahunarka koja nam osigurava i ugljikohidrate i bjelančevine pa je tako savršen dodatak svakom obroku. Uz to što je bogata vlaknima (što znači sporo otpuštanje glukoze), vitaminima B skupine, leća je jedan od najboljih biljnih izvora željeza, ali i magnezija, kalija, cinka, kalcija i bakra. Recept za ovo super varivo potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.