Ljepota i relax 16. svibnja 2016.

Što sve 'živi' na tvojoj četki za kosu?

Kosa_9
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tvoja četka za kosu izvor je nečistoća zbog proizvoda za stiliziranje koje upotrebljavaš ili jednostavno zato što predugo koristiš istu. Naslage starih proizvoda za stiliziranje mogu iritirati vlasište, što dovodi do crvenila i svrbeža. Ako imaš prhut uzrokovanu reakcijom kože na gljivice, znaj da upotrebom stare četke gljivice ponovno nanosiš na vlasište

Teška beživotna kosa i nakon pranja

"Svrha četkanja kose je da izgleda uredno, ukloni zamršene čvrorove i izgleda ljepše", kaže Tsippora Shainhouse, dermatologinja s Beverly Hillsa. "Ali, ako je tvoja četka puna dlaka i proizvoda za stiliziranje, kosa ne može glatko prolaziti kroz dlake na četki što može uzrokovati pucanje pojedinih lasi", objasnila je dermatologinja i napomenula da četkanje čiste kose s prljavom četkom, kosu može učiniti prljavom, masnom i beživotnom

Osim što će ti kosa biti mat nakon upotrebe četke s višegodišnjim naslagama za stiliziranje i protok vremena je čini idealnim staništem za prašinu, bakterije i gljivice. Prema tome, ako si jedna od onih koji čiste četku jednom u deset godina, zapamti da svaki put nakon pranja nanosiš sve te nečistoće na kosu i vlasište. "Naslage starih proizvoda za stiliziranje mogu iritirati vlasište, što dovodi do crvenila i svrbeža. Ako imaš prhut uzrokovanu reakcijom kože na gljivice, znaj da upotrebom stare četke gljivice ponovno nanosiš na vlasište", objasnila je Tsippora Shainhouse.

Soda bikarbona i šampon za čišćenje

"Najbolji način da održavaš svoju četku čistom je da  nakon svake upotrebe ukloniš ostatke kose i opereš je jednom tjedno", savjetuje frizer i stilist s Beverly Hillsa Marc Anthony. "Ostatke kose uklonite pomoću papirnatog ručnika, a tijelo četke najbolje je prati dječjom četkicom za zube jer je dovoljno mala da prođe između dlaka na četki bez da ih ošteti. Ako se na četki nalaze osušeni proizvodi za stiliziranje ukloni ih sa sodom bikarbonom, vodom i četkicom za zube. Nakon toga uzmi malo šampona i operi cijelu četku. Na kraju, isperi je toplom vodom, otresi i pusti da se osuši tijekom noći", kaže Marc Anthony.

Svakih godinu dana nova četka

Koliko često treba mijenjati četku za kosu ovisi o nekoliko faktora, kaže Anthony, a to je kvaliteta četke, učestalost korištenja i koliko proizvoda za oblikovanje upotrebljavaš. U skladu s navedenim, opće pravilo je da četku treba mijenjati svakih šest mjeseci do godinu dana. "Prvi znak da trebaš zamijeniti četku za kosu je kad se dlačice počnu razdvajati. Ako ti je s četke otpalo više od 10 posto dlačica, to je pouzdan znak da trebaš kupiti novu."

Ako želiš zdravo vlasište tijekom cijele godine, najbolje je da koristiš provjerene proizvode koje su odobrili dermatolozi.

Zanima te online dijagnostika svoje kose i mišljenje stručnjaka, klikni i ispuni upitnik.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.