Hrana 08. ožujka 2024.

Kako beta glukan eliminira kolesterol?

Foto: Unsplash Zob sadrži beta glukan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imunostimulirajući glukani su molekule u kojima su molekule glukoze vezane 1,3 – vezom, a poznati su pod nazivom beta-glukani. Takve molekule s dokazanim imunostimulirajućim djelovanjem nalazimo u namirnicama poput zobi, ječma te u određenim vrstama medicinskih gljiva. Beta glukan se u probavnom sustavu otopi i pretvori u gel koji je sposoban vezati višak kolesterola iz hrane i spriječiti ga da se apsorbira.

Činjenica da vlakna koja su topiva mogu sniziti kolesterol kod ljudi, već je neko vrijeme poznata u znanstvenoj zajednici. Takva se vlakna mogu naći kod različitih žitarica, poglavito ječma i zobi, ali i kod mahunarki, voća i povrća. Topiva vlakna nisu blagotvorna samo za srce već imaju i utjecaj na šećer u krvi na način da usporavaju apsorpciju šećera iz hrane u krvotok što je posebno važno za dijabetičare

Snaga topivih vlakana

  • Beta glukan se u probavnom sustavu otopi i pretvori u gel čija se konzistencija može usporediti s primjerice ljepilom za tapete.
  • Taj je gel sposoban vezati višak kolesterola iz hrane i spriječiti ga da se apsorbira.
  • Gel se zajedno s vezanim kolesterolom izlučuje van iz organizma zajedno s ostalim otpadom.
  • Što se više beta glukana unosi prehranom to će biti i jači učinak na sniženje kolesterola.
  • Preporučuje se unositi 3 g beta glukana dnevno što se može postići svakodnevnim unosom između 2 do 4 porcije zobi u obliku pahuljica za doručak, krekera i slično.

Poboljšava rad imunološkog sustava

Polisaharidi sastavljeni od molekula D-glukoze kao jedinog monomera često se nazivaju D-glukanima. Škrob, glikogen i celuloza također su po kemijskom obliku glukani, ali su to molekule glukoze vezane 1,4 – vezom i stoga nemaju imunostimulirajuće djelovanje.

Imunostimulirajući glukani su molekule u kojima su molekule glukoze vezane 1,3 – vezom, a poznati su pod nazivom beta-glukani. Takve molekule s dokazanim imunostimulirajućim djelovanjem nalazimo u namirnicama poput zobi, ječma te u određenim vrstama medicinskih gljiva. In vitro istraživanja su pokazala kako unos beta – glukana poboljšava rad imunološkog sustava jačajući obrambene sposobnosti makrofaga, neutrofila i stanica ubojica koje se suočavaju s raznim bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima.

Zašto je kortizol hormon razarač u tijelu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.