Hrana 21. ožujka 2016.

7 namirnica koje nutricionisti ne jedu

Sir_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Doznaj koje namirnice stručnjaci za prehranu izbjegavaju, a i ti bi trebala. Vjerovala ili ne, neke od njih nalaze se u kategoriji zdrave hrane.Primjerice sir u listićima za sendvič, tijekom njihove prerade koriste se brojne kemijske tvari i aditivi, a njihov okus podsjeća na gumu

Nepoželjne namirnice za one koji paze na zdravlje i liniju

  • Voćni jogurti s oznakom "light"  - većina proizvoda iz ove kategorije sadrže velike količine umjetnih zaslađivača i sadrže manje bjelančevina. Dakle, tih nekoliko kalorija koje ćeš uštedjeti jednostavno nisu vrijedne u nutricionističkom kontekstu.
  • Sir u listićima za sendvič - tijekom njihove prerade koriste se brojne kemijske tvari i aditivi, a njihov okus podsjeća na gumu. Punomasni sirevi su bolja opcija jer se manje tehnološki prerađuju, sadrže manje aditiva, a i okus im je daleko bolji. Zato ćeš pojesti manje, a osjećaj sitosti i zadovoljstva bit će veći.
  • Gotovi preljevi za salatu - mnogi od njih rade se s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom. Uostalom, kad već radiš salatu od svježeg povrća, ne treba ti biti teško preliti je maslinovim uljem, octom ili limunom.
  • Zaslađeni napici  - gazirani napitci, voćni sokovi i ledeni čaj sadrže puno kalorija. Pića s umjetnim zaslađivačima nisu ništa bolja, jer ova vrsta tvari samo stvara potrebu za dodatnim konzumiranjem slatkih namirnica, ali s pravim šećerom. Drži se vode, limunade ili rashlađenog čaja.
  • Žitarice obogaćene proteinima - ove vrste obroka obično sadrže visokoprerađenu soju ("sojin protein izolat"), koja ne sadrži hranjive tvari. Ako jedeš žitarice s mlijekom ili jogurtom, to ti je sasvim dovoljna količina bjelančevina za doručak.
  • Mliječni dodaci za kavu - u ovim proizvodima ima nezdravih umjetnih tvari i transmasnoća. Ako ne možeš popiti samu crnu kavu, dodaj joj malo obranog mlijeka.
  • Suhomesnati proizvodi - gotovo sve vrste sadrže velike količine soli, nitrata i konzervansa koji mogu biti kancerogeni. Ako imaš mogućnost, kupuj organsko meso i prerađevine od domaćih proizvođača.

Deset savjeta za zdravu proljetnu kuhinju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.