Zdravlje Život s alergijom 09. kolovoza 2023.

7 načina kako razlikovati prehladu od alergije

alergija prehlada
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tipični simptomi alergije na pelud, grinje, plijesan, životinjsku dlaku su kihanje, svrbež nosa, šmrcanje, obilan vodenasti iscjedak, zadebljana nosna sluznica i otežano disanje kroz nos, a ponekad čak i smanjenje ili gubitak osjeta njuha. Svi ti simptomi pojavljuju se i kod prehlade pa kako onda znati radi li se o alergiji ili prehladi?

Alergije se definiraju kao pretjeran odgovor imuniteta na tvari kojima smo okruženi, a organizam ih doživljava kao prijetnju za zdravlje. Najčešći alergijski poremećaji su alergijski rinitis-rinosinuitis, rinokonjunktivitis i alergija na pelud. Osim toga, alergijski rinitis predstavlja i najčešći neinfekcijski rinitis. Prehlada je akutna virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela, a simptomi su: hunjavica, kihanje, začepljenje nosa i ušiju, lagana bol u ždrijelu, povišena tjelesna temperatura i bol u mišićima. Obično traje šest do sedam dana nakon čega dolazi do potpunog oporavka.

Iako su simptomi alergije i prehlade slični, postoji način kako ih se može razlikovati:

  • Kada se uz simptome kao što su začepljenje nosa, kihanje i bol u grlu javljaju povišena temperatura i kašalj to je znak da se radi o prehladi, a ne alergiji.
  • Prehlada nestaje spontano nakon nekoliko dana, dok alergija traje dulje, a simptomi nestaju tek uz primjenu lijekova.
  • Ako se simptomi javljaju uvijek u isto doba godina riječ je o alergiji.
  • Svrbež očiju i nosa specifičan je za alergiju dok kod prehlade to nije slučaj.
  • Kod prehlade kihanje ne donosi olakšanje, a kod alergije da.
  • Ako nakon ciljane terapije za alergiju simptomi nestanu riječ je o alergiji.
  • Alergijski rinitis često je praćen i alergijskom upalom paranazalnih sinusa, a kod djece može biti udružen s čestim upalama uha.

Pogledaj peludni kalendar i peludne prognoze kako bi se bolje zaštitila od alergije

Povremeni alergijski rinitis

Ako su simptomi prisutni najviše četiri dana u tjednu i traju kraće od četiri tjedna, riječ je o povremenom alergijskom rinitisu. Ako se simptomi javljaju sezonski, rinitis uzrokuje pelud stabala, trava i korova. Izloženost peludu i plijesni je sezonska i ovisi o zemljopisnom području i meteorološkim prilikama. Za nastanak simptoma potrebna je određena koncentracija peludi u zraku. Simptomi su izraženiji što je količina peludi veća, odnosno na vrhuncu razdoblja cvjetanja, ujutro i za sunčanih i vjetrovitih dana.

Na početku i na kraju sezone cvjetanja, za kišovita vremena te u večernjim i noćnim satima, niža je koncentracija peludnih zrnaca u zraku. U kontinentalnom dijelu Hrvatske cvjetanje stabala počinje u veljači (lijeska), a najjače cvjetaju u svibnju (breza). Trave cvjetaju od svibnja do srpnja, a korovi (ambrozija) od kolovoza do listopada. U primorskom pojasu cvjetanje počinje nešto prije, a smetnje najčešće uzrokuje pelud čempresa, masline i crkvine.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kronični alergijski rinitis

Kod trajnog alergijskog rinitisa opisani simptomi prisutni su duže od četiri dana u tjednu i traju duže od četiri tjedna. Simptomi su manje ili više izraženi tijekom cijele godine i javljaju se u bilo koje doba. Uzročnici trajnog alergijskog rinitisa jesu alergeni koji su prisutni tijekom cijele godine, najčešće grinje iz kućne prašine, a rjeđe alergeni plijesni i dlake kućnih ljubimaca. U bolesnika koji su preosjetljivi i na sezonske i na cjelogodišnje alergene, alergijski rinitis može biti trajan s povremenim, sezonskim pogoršanjima.

Možda te zanima... Sezona alergije na pelud počinje ranije i traje duže, a sve je više i plijesni Zdravlje Možda te zanima... Razlika između alergije i intolerancije na hranu Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.