Hrana 13. travnja 2016.

Kako od tikvica napraviti sir?

Tikvice_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bez obzira ne podnosiš li laktozu te teško probavljaš klasične sireve ili jednostavno želiš probati nešto drugačije i zdravo - donosimo ti odličnu ideju. Vjerovala ili ne, od finih i svježih tikvica možeš pripremiti ukusan sir. Kako se na tržnici već sada mogu nabaviti svježe tikvice, pravo je vrijeme da isprobaš ovaj recept

Dobro je napomenuti kako je spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično impresivan. Pozitivno djeluju na zdravlje probavnog i krvožilnog sustava te su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Stoga svakako isprobaj ovaj jednostavan recept za sir od tikvica.

Sastojci

  • 25 dkg tikvica (opranih i oguljenih)
  • 200 ml vode
  • 2 žlice kokosove masti
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žlice psyllium ljuskica ili želatine (može se koristiti i agar-agar prah)
  • sol i papar prema želji

Priprema

Nakon što očistiš tikvice, nareži ih na veće komade te kuhaj na pari dok ne omekšaju. Nakon toga, tikvice stavi u blender ili posudu za miksanje te dodaj i preostale sastojke. Miješaj dok smjesa ne postane glatka te ju zatim ulij u kalupe (manji kalup za pečenje), a koji si prethodno prekrila plastičnom folijom ili papirom za pečenje. Možeš poslužiti uz salatu, zdravi sendvič ili samostalno.

Otkrij i druge recepte za pripremu tikvica!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      satka

      Kada napravim sir da li treba staviti u toplu ternu ili zdele sa sirom u toplu vodu?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.