Ljepota i relax 23. travnja 2016.

Vlakna u prehrani- neprijatelj celulita!

Back_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celulit je posljedica pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva, odnosno nepotpunog izlučivanja toksina iz tijela, što sprečava normalan optok krvi i limfe. Tvari koje organizam ne izluči skupljaju se u dubokom sloju kože, u međustaničnim prostorima masnog tkiva i pritišću sitne krvne žile koje onda ne mogu masnim stanicama dovoditi normalnu količinu krvi i hranjivih tvari

Posljedica je oštećenje okolnog tkiva koje postaje neelastično te stvara površinske deformacije na koži.

Uzroci zbog kojih nastaje celulit

"Osim ženskog hormona estrogena, na nastanak i razvoj celulita utječu i drugi hormoni, poput inzulina, adrenalina i noradrenalina, hormona štitnjače i prolaktina. Neki od glavnih predisponirajućih faktora razvoju celulita jesu spol (ženski), poremećaji cirkulacije i prehrana. Tako preveliki unos masnoća, ugljikohidrata, soli i alkohola te manjak vlakana u prehrani pridonose razvoju celulita, kao i pušenje, stres, manjak fizičke aktivnosti, preuska odjeća, cipele s visokom petom te dugotrajno sjedenje i stajanje na jednome mjestu", objašnjava nam mag. kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Želiš li prevenirati i smanjiti nakupljanje celulita potrebno je potaknuti metabolizam promjenom prehrambenih i životnih navika. Nutricionisti preporučuju u prehranu uvesti namirnice koje tijelo sporo razgrađuje i na njih troši više energije te namirnice koje utječu na povećanje termogeneze jer pomažu kod ubrzavanja metabolizma i poboljšavanja cirkulacije.

Važnost redovitih obroka

"Vrlo je važno redovito jesti, bez preskakanja obroka i bez gladovanja. Ako organizmu pružamo konstantan i dovoljan unos energije, neće imati potrebu skladištiti suvišne masnoće kao zalihu", objašnjava Nataša Šoštarić koja preporučuje da jedeš namirnice bogate vlaknima koje se sporo razgrađuju, poput cjelovitih žitarica, svježeg ili kratko termički obrađenog povrća, posebice zelenog povrća, poput brokule, šparoga, špinata i prokulica, jer sadrže pregršt vitamina i minerala te dijetalnih vlakana.

Također se preporučuje jesti bobičasto voće, jabuke i kruške. Pošto se proteini sporo razgrađuju, pri čemu se troši mnogo više energije, preporučuje se konzumirati nemasno i čisto meso peradi, kvalitetno crveno meso te u što većoj količini meso ribe i jaja. A u jelovnik bi trebalo uvrstiti i cimet, češnjak, kurkumu te đumbir. Stanje celulita ovisi i o pravilnoj hidraciji, tako da je potrebno svaki dan unositi dovoljno tekućine, uslijed čega tijelo neće zadržavati vodu koja celulit čini još vidljivijim.

"Vrlo bitno je unositi dovoljno tekućine, čak i do dvije litre na dan, a osim obične vode, poželjno je piti i nezaslađeni zeleni čaj. Potrebno je i minimalizirati unos prerađene hrane, hrane koja sadrži visoke udjele natrija, masnoća i šećera. Što se tiče pripreme hrane, izbjegavaj pržiti i pohati, a hranu pripremaj brzim kuhanjem ili pečenjem na vrlo malo ulja, koje možeš zamijeniti kokosovim", zaključuje nutricionistica Nataša Šoštarić.

Pogledaj kako se radi vježbe protiv celulita.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.